ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MANSUR YAVAŞ: “Kadının Güçlenmesi ve İş Gücüne Girişinin Desteklenmesi Projesi Bir Eşitlik ve Adalet Projesidir”

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Birleşmiş Milletler, UN Women Türkiye, TED Üniversitesi ve Kadın İnsan Hakları Derneği iş birliğiyle yürütülen “Kadının Güçlenmesi ve İş Gücüne Girişinin Desteklenmesi” projesinin lansmanını gerçekleştirdi. Avrupa Birliği desteğiyle hayata geçirilen proje kapsamında kadınların ekonomik ve sosyal yaşama katılımının artırılması hedeflenirken, Ankara’da kadınlara yönelik ilk girişimcilik merkezi de açılacak.

May 13, 2026 - 21:37
ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MANSUR YAVAŞ: “Kadının Güçlenmesi ve İş Gücüne Girişinin Desteklenmesi Projesi Bir Eşitlik ve Adalet Projesidir”


Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Kadının Güçlenmesi ve İş Gücüne Girişinin Desteklenmesi” projesinin lansmanı, ABB Konferans Salonu’nda yoğun katılımla düzenlendi. Avrupa Birliği finansal desteğiyle hayata geçirilen projede; Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Türkiye Ofisi, TED Üniversitesi ve Kadın İnsan Hakları Derneği paydaş olarak yer aldı.

Programa Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye Ülke Direktörü Maryse Guimond, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Bölüm Başkanı Jean Barbé, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

“Kadınların Kendi Hayatı Üzerinde Daha Güçlü Söz Sahibi Olabilmesi Projesidir”

Toplantının açılışında konuşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, kadınların kent yaşamına eşit, güvenli ve güçlü şekilde katılabilmesi amacıyla 2019 yılından bu yana kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Mansur Yavaş, “Sadece bir proje tanıtımı yapmak için değil, Ankara’nın geleceğine dair çok önemli bir iradeyi ortaya koymak için bir aradayız. Kadının güçlenmesi ve iş gücüne girişinin desteklenmesi projesi sadece bir istihdam projesi değildir. Aynı zamanda bir eşitlik projesidir, adalet projesidir. Bu proje kadınların kendi hayatı üzerinde daha güçlü söz sahibi olabilmesi projesidir.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de kadınların çalışma hayatındaki oranının yaklaşık yüzde 37 seviyesinde olduğunu kaydeden Yavaş, milyonlarca kadının bilgiye, yeteneğe ve çalışma isteğine sahip olmasına rağmen fırsatlara erişemediğini söyledi.

KRC_8026.jpg

Yavaş, “Kadınların olmadığı bir kalkınma mümkün değildir. Kadın emeğinin görünmediği ekonomi asla güçlü olamaz. Bu nedenle göreve geldiğimiz ilk günden itibaren kadınların yaşamını kolaylaştıracak, onları güçlendirecek sosyal politikaları temel sorumluluk olarak gördük.” dedi.

Kadın Girişimcilik Merkezleri Açılacak

Projeyle birlikte yüzlerce kadının eğitim almasının, istihdama katılmasının ve girişimcilik süreçlerinde desteklenmesinin hedeflendiğini belirten Yavaş, kadınların yalnızca iş bulmasının değil, iş hayatında kalıcı olmasının da amaçlandığını ifade etti.

Mansur Yavaş, “Gençlik Parkı, Güventepe, Şafaktepe ve Çankaya’da açacağımız kadın girişimcilik merkezleriyle Ankara’da yeni bir dayanışma ağı kuracağız. Çünkü biliyoruz ki bir kadın güçlenirse bir aile güçlenir, bir aile güçlenirse toplum güçlenir. Kadınların emeği büyürse Ankara büyür.” diye konuştu.

Lansmanı yapılan proje kapsamında kadınların ekonomik yaşama katılımını artırmaya yönelik eğitim programları, güçlenme çalışmaları ve girişimcilik destekleri sağlanacak. Proje kapsamında Ankara’da kadınlara yönelik ilk girişimcilik merkezi de kurulacak.

“Kalıcı ve Güçlü Bir Yapı İnşa Etmeyi Hedefliyoruz”

UN Women Türkiye Ülke Direktörü Maryse Guimond da kadınların mevcut imkânlarla yaşamlarını kurmaya çalıştığını belirterek, kurumların görevinin kadınların erişebileceği mekanizmaları güçlendirmek olduğunu söyledi.

Guimond, “Bu programa adım atan kadınlar, bugünlerini ellerindeki imkânlarla kurmaya çalışacak. Avrupa Birliği, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Kadının İnsan Hakları Derneği ile birlikte bizim görevimiz ise onların elindeki araçları güçlendirmek, çevrelerindeki kurumları daha erişilebilir ve daha duyarlı hâle getirmek ve proje sürelerine ve fon döngülerine dirençli, kalıcı bir yapı inşa etmek.” ifadelerini kullandı.

ABB’nin Kadınlara Yönelik Çalışmaları Paylaşıldı

Program kapsamında Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kadınlara yönelik son yıllarda hayata geçirdiği uygulamalar da katılımcılarla paylaşıldı. Kadın Danışma Merkezleri, ücretsiz hukuki destek hizmetleri, Alo Şiddet Hattı, Güvenli Durak-Duraksız İndirme uygulaması, gezici kadın destek aracı, çocuk etkinlik merkezleri, kadın emeği pazarları ve kadın kooperatiflerine yönelik desteklerin sürdürüldüğü belirtildi.

Toplumsal Cinsiyete Dayalı Bütçeleme Eğitimi’nin ilk kez uygulandığı ifade edilirken, kadınların taleplerini doğrudan belirlemek amacıyla gerçekleştirilen “Kadın İhtiyaçları Anketi” sonucunda Ankara’da ilk bebek bakım odalarının açıldığı aktarıldı.

Yerel Eşitlik Eylem Planı’nın yürürlüğe alındığı belirtilirken, Türkiye’de ilk kez uygulanan “Güvenli Durak-Duraksız İndirme” sistemi kapsamında 2 bin 500 EGO şoförüne eğitim verildiği kaydedildi.

Kadın istihdamını desteklemek amacıyla çocuk etkinlik merkezlerinin yaygınlaştırıldığı ve Ankara genelinde 35 merkezin hizmet verdiği aktarılırken, Başkent Market raflarının da kadın kooperatiflerine açıldığı ve 32 kadın kooperatifinin ürünlerini satışa sunduğu bildirildi.

Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI