Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

ANKARA KENTSEL DÖNÜŞÜM VE AKILLI ŞEHİRLER KURULTAYI ATO’DA YAPILDI.

ATO BAŞKANI BARAN: “ŞEHİRLER AKILLANIRKEN TARİHE VE KÜLTÜRE DE SIKI SIKIYA SAHİP ÇIKILMASI GEREKTİĞİNE İNANIYORUZ.”

ATO BAŞKANI BARAN: “ŞEHİRLER

Ankara Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı ATO Meclis Salonu’nda yapıldı. Kurultayın açılışında konuşan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Türkiye’de 7,5 milyon sağlıksız konutun kentsel dönüşümle birlikte yenilenmeye başladığını, teknolojik gelişmelerle birlikte akıllı şehirlerin inşa edildiğini söyledi. Baran, “Şehirler akıllanırken tarihe ve kültürel de sıkı sıkıya sahip çıkılması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Sabah Gazetesi, Emlak Konut ve TOKİ İşbirliği ile düzenlediği kurultayın açılışına Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş, Sabah Gazetesi Yayın Yönetmeni Erdal Şafak ve gayrimenkul ve inşaat sektörlerinin temsilcileri katıldı.

Sabah Gazetesi Yazarı Dr. Şeref Oğuz’un konuşmasıyla başlayan programda ATO Başkanı Baran da bir konuşma yaptı. Baran, 2012 yılında risk altındaki yapıların dönüştürülmesine ilişkin bir yasal düzenleme yürürlüğe girdiğini ve kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandığını söyledi. Kentsel dönüşüm projelerinin sadece binaları yenilemediğini aynı zamanda yaşamı da dönüştürdüğünü belirten Baran,küreselleşme ve teknolojik gelişmelerin kentsel dönüşümü ve kentleşmeyi etkilediğini söyledi. Baran, teknolojik gelişmelerin nimetlerinin ‘akıllı şehirler’ kavramıyla kent hayatına yansıdığını kaydetti.

AKILLI ŞEHİRLER İNSANA FAYDA SAĞLIYOR

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ‘Şehir bir terbiyenin ve zevkin etrafında teşekkül eden müşterek bir hayattır’ sözünü hatırlatan Baran, “Yani şehri oluşturan unsurlardan birinin kültür, diğerinin de insanın mutluluğu olduğuna işaret ediyor” dedi. Baran, sözlerine şöyle devam etti:

“Kentsel dönüşümde akıllı şehirlerin insana fayda sağlayacağı ve hayatını daha kolay yaşanabilir hale getireceği muhakkak. Burada dikkate alınması gereken kültürel dokuyu koruyan, kendi öz kimliğine sadık şehirler inşa etmek. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın “Şehir merkezlerimiz binaların ve araçların öylesine istilasına uğramış bulunuyor ki adeta insana yer kalmamış vaziyette” tespitine yürekten katılıyoruz. Şehirler akıllanırken tarihe ve kültüre de sıkı sıkıya sahip çıkılması gerektiğine inanıyoruz.”

İNŞAAT SEKTÖRÜ LOKOMOTİF OLMAYA DEVAM EDECEK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşümde eskiyi dönüştürürken yerine sadece yenisini değil, ideal ve modern olanı da koymayı hedeflediklerini söyledi. Dünyadaki nüfus artışına değinen Bakan Kurum, “Türkiye’deki yıllık nüfus artışına baktığımızda yıllık yüzde 1,5 artış var. 80 milyonu aşan nüfusumuzun da yaklaşık yüzde 88’i şehirlerde yaşıyor. Yaşanılan konut adedi yaklaşık 19 buçuk milyon. GSYİH son 10 yılda inşaat sektörünün payı yüzde 7 olarak gerçekleşti. 2025 yılı itibariyle gelişmiş ülkeler bu pay yüzde 10 gelişmekte olan ülkelerde bu pay yüzde 17 olması bekleniyor. Dolayısıyla inşaat sektörü gelişirken lokomotif olmaya devam edecek.” dedi.

Yılda 300 bin konutu dönüştürmeyi hedeflediklerini kaydeden Bakan Kurum, bunun bir kısmının bakanlık ve bağlı kuruluşlar TOKİ, Emlak Konut ve İller Bankası ile bir kısmının da yerel yönetimler ve özel sektörle yapılacağını söyledi. Kurum, Türkiye nüfusunun yüzde 71’inin 1. ve 2. derece deprem bölgesinde yaşadığını dolayısıyla kentsel dönüşümün kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Kentsel dönüşüm projelerine bugüne kadar 8 buçuk milyar Türk lirası kaynak aktarıldığını anlatan Kurum, “Kentsel dönüşüm sayesinde bugüne kadar 662 bin bağımsız birim, dönüşüm kapsamına alındı ve 594 bin konut dönüşüme tabi oldu. 53 ilimizde 237 riskli alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diye konuştu.

“6 MİLYON 700 BİN KONUT, YIKILIP YENİDEN İNŞA EDİLECEK”

Kurum, gelecek 20 yıl içinde 6 milyon 700 bin konutun, yıkılıp yeniden inşa edilmesi gerektiği belirterek, şunları kaydetti:

“Hedefimiz, yılda 300 bin konutu dönüştürmek, bunun bir kısmını bakanlık ve bağlı kuruluşlarımız TOKİ, Emlak Konut ve İller Bankası ile yapacağız. Bir kısmını da yerel yönetimlerimizle ve özel sektörle yapacağız. Bunun kamu tarafı yüzde 20’sini içeriyor, yüzde 80’ini de özel sektörle yapmamız gerekiyor. Kentsel dönüşüm projelerinde temel amacımız, tüm aşamalarını halkımızla ve paydaşlarımızla birlikte yürüteceğimiz sosyal boyuta ilişkin projeler hayata geçirmek olacaktır. Tarihi ve geleneksel kent merkezlerinin kimliği korunarak, yenileme ve dönüşüm çalışmalarını hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda, tarihi kent meydanlarımız ile metruk durumda bulunan riskli yapılarının yenilenmesi çalışmalarına hız kazandırıyoruz.”

Kurum, Ankara’da da Hergelen Meydanı’nın dönüşümünün hazırlandığını da bildirdi.

Açılış konuşmalarının ardından Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlumoderatörlüğünde gerçekleşen “Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler” panelinde Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çödek, SUR Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, Polar İnşaat Genel Müdürü Kaan Yücel, DAP İnşaat Yönetim Kurlu Başkanı Ziya Yılmaz birer konuşma yaptı.