Ankara’da Özel Halk Otobüsü Krizi: Öğrenci ve İndirimli Yolcu Taşımacılığı Askıya Alınıyor
Ankara’da özel halk otobüsü işletmecileri, 1 Şubat 2025 tarihinden itibaren öğrenci abonman, indirimli yolcu ve ücretsiz taşıma hizmetlerini durduracaklarını açıkladı. Bu karar, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) otobüsçülere sağladığı gelir desteğinin sona ermesi ve işletmecilerin ekonomik sıkıntıları gerekçe gösterilerek alındı.
Otobüsçülerin Tepkisi: Destekler Yetersiz
Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği (TÖHOB) Genel Başkanı Kurtuluş Kara, otobüsçülerin ciddi ekonomik zorluklar yaşadığını belirtti. Kara, SGK ve vergi borçlarının tahsili amacıyla belediye gelirlerinden yapılan kesintiler nedeniyle otobüsçülere sağlanan desteklerin kaldırıldığını ve bu durumun sürdürülemez bir hal aldığını ifade etti.
Kara, "ABB’den aldığımız gelir desteği sona erdi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ücretsiz binişlere yönelik verdiği destek de yetersiz. Ücretsiz biniş hakkına sahip vatandaşların keyfi yolculukları bizi daha da zorluyor" dedi.
Belediye ve Otobüsçüler Arasında Çıkmaz
ABB’nin öğrenci abonman, indirimli ve ücretsiz tarife gelir desteği uygulaması 31 Aralık 2024 tarihinde sona erdi. Otobüsçülerin zam taleplerine rağmen ulaşıma zam yapılmadığını dile getiren Kara, yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle vatandaşların özel halk otobüsleri yerine belediye otobüslerini kullanmalarını önerdi.
Geçmişten Gelen Bir Sorun
Benzer krizler, geçmiş yıllarda da Ankara’nın gündemindeydi. 2023 yılında ABB Meclisi’nde pandemi döneminde verilen gelir desteğinin uzatılması tartışılmış, ancak Başkan Mansur Yavaş bu kararı veto etmişti. Halk otobüsü işletmecilerinin tepkileri sonrası, destek tekrar yürürlüğe girmişti.
Vatandaş Mağdur
1 Şubat’tan itibaren ücretsiz ve indirimli taşımanın durdurulması, özellikle öğrenciler ve 65 yaş üstü vatandaşlar için ciddi bir ulaşım sorunu yaratacak. Özel halk otobüslerini sıkça kullanan bu kesimler, artık sadece belediye otobüslerini tercih etmek zorunda kalacak.
Otobüsçülerin gelir desteğinin yeniden sağlanması veya ulaşım tarifelerine zam yapılması talepleri karşılanmazsa, önümüzdeki günlerde Ankara’da ulaşım krizinin daha da derinleşmesi bekleniyor.