Antalya'da 900 Ağacın Kesileceği Taş Ocağı İçin ÇED Süreci Yeniden Başlatıldı
Antalya'nın Gündoğmuş, Manavgat ve Alanya ilçelerinin kesişim noktasında 660 dekarlık ormanlık alanda planlanan yeni taş ocağı projesi için çevresel etki değerlendirme süreci yeniden başlatıldı. Aynı alanda daha önce reddedilen projeye bu kez 6 hektarlık küçültmeyle onay süreci işletiliyor. Proje kapsamında yılda 1 milyon ton malzeme işlenecek, 900'e yakın çam ağacı kesilecek ve yılda 3845 kez patlatma yapılacak.

Yeni taş ocağı için ÇED süreci başlatıldı
Antalya'nın Gündoğmuş ilçesinde Halitağalar Madencilik Hazır Beton Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından açılması planlanan taş ocağı ve kırma eleme tesisi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci yeniden başlatıldı. Proje sahası Gündoğmuş'un Güneycik, Manavgat'ın Çamlıtepe (Namaras) ve Alanya'nın Saburlar mahallelerinin sınırlarının kesiştiği kızılçam ormanlarıyla kaplı bir vadide yer alıyor.
900'e yakın ağaç kesilecek, yılda 3845 patlatma yapılacak
Yaklaşık 660 bin metrekarelik ormanlık alanda yer alan proje kapsamında ilk etapta 100 dekarlık kısmında işletmeye geçilecek. Proje Tanıtım Dosyası’na göre yılda 1 milyon ton malzeme işlenecek ve 3845 kez patlatma yapılacak. Proje sahasında yaklaşık 900 kızılçam ağacının kesileceği belirtiliyor. Ağaçların kesimi Orman Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek.
Aynı proje daha önce reddedilmişti
Aynı bölgede daha önce planlanan benzer bir proje, 28 Mayıs 2024'te kurumların olumsuz görüşleri nedeniyle iptal edilmişti. Ancak şirket, bu kez ruhsat sahasını 6 hektar küçülterek yeniden başvuruda bulundu. 2023 yılında şirkete 10 yıl süreyle verilen ruhsat kapsamında yeni proje dosyası kabul edildi.
Alara Çayı tehdit altında, DSİ uyardı
Proje alanı, kuraklıktan etkilenen Alara Çayı’nın batı yamaçlarında yer alıyor. Bölgede yaşayan köylüler, çayın su seviyesinin bahar dönemine rağmen düşük olmasından endişeli. DSİ 13. Bölge Müdürlüğü ise Alara Çayı üzerinde yapımı planlanan baraj ve HES projesine atıfta bulunarak, taş ocağı sahasındaki patlatmaların tahrip edici olmaması ve atıkların dere yatağına akmaması yönünde uyarıda bulundu.
Proje dosyasında çayın varlığı inkâr edildi
DSİ’nin uyarılarına rağmen hazırlanan Proje Tanıtım Dosyası'nda ‘faaliyet sahası içinde veya yakınında akar halde dere, çay, ırmak ya da kuru dere yatağı bulunmamaktadır’ ifadelerine yer verildi. Bu durum, kurum görüşleri ile proje beyanları arasındaki çelişkiyi ortaya koydu.
Proje savunması: İstihdam ve ekonomi için gerekli
Proje dosyasında, işletmenin açılmaması durumunda istihdama ve ülke ekonomisine olumsuz etkileri olacağı savunuluyor. Şirket, faaliyet alanının çevresel etkiler açısından en uygun nokta olduğunu ileri sürerek, projenin uygulanmasında ısrarcı olduğunu belirtiyor.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI
Tepkiniz Nedir?






