Atatürk’ü İstismar ve Disiplinsizlik…
Değerli Okuyucularım Merhaba,
Mezun teğmenlerin olayı, gündemi meşgul etti. Korsan töreni meşrulaştırmak için sosyal medyada iki algı oluşturuldu?
Nedir bu algılar?
- Mustafa Kemal’in askerleri değiliz diyenler olduğu için “Mustafa Kemal’ın Askerleriyiz” deme mecburiyeti hâsıl olduğu algısı…
- İkinci törene yani gayri resmi törene katılmayanların, Mustafa Kemal’ın askerleri değilmiş algısı…
Siyasiler ve siyasilerin destek verdiği troller sayesinde iki farklı teğmen görüntüsü oluştu ve disiplinsizlik…
Atatürk’ün askerleri böyle olmaz ordudan hemen atalım ve Özgür Özel’in de Nikolaos Trikupis’i örnek vererek tepki göstermesi, Atatürk’ün istismar edildiğini gördük…
Atatürk’ün istismarını hatırlatan olay:
HDP Milletvekili Sırrı Sakık: “Mustafa Kemal’in askeri değil generali olsanız ne yazar it sürüleri” cümlesi ile ilgili CHP’ye sorarlar:
- Niye hiç birinizin gıgı çıkmadı?
- Mademki Mustafa Kemal bu kadar önemli idi, HDP Milletvekili Sırrı Sakık’ka niye cevap vermediniz veya yüksek sesle niye tepki göstermediniz?
Atatürk’ün askerlerine “it sürüsü” diyen adama cevap verilmiyor, gayri resmi tören düzenleyenlere helâl olsun, aferin gibi cümleler, ister istemez Atatürk, istismar mı edildi sorusu akla geldi.
Mezun teğmenlerin olayı nasıl gelişti? Anlatalım:
Gayri resmi yani korsan törende teğmenlerin okuduğu metnin sahnesini;
- Bir dakika bile geçmeden Erdoğan’a rağmen ikinci tören yapılmış algısı sosyal medyaya servis edilmiş… Bu algı, meydan okuma algısıdır… Bu algı teğmenleri sıkıntıya sokan algıdır…
- İki tarafın siyasileri, tabanlarına mesaj verebilmek için algıyı üreten trollere destek verdiğini görüyoruz, “Ateşe körükle gitmek” gibi…
“Türk ordusu, Mustafa Kemal’ın askeridir.” Bu slogana kimse itiraz ettiği yok. İtiraz korsan törenedir…
Başkomutanın törenden ayrıldıktan sonra korsan törende okunan alternatif yemin metni, teğmenlerin;
- Yazdığı bir metin değildir,
- Başka bir yerden devşirme edilen metin de değildir,
- Bu metin daha önce her yıl resmi mezuniyet töreninde kürsüden okunan metindir. Yani bugüne kadar metin, resmi törenin parçası idi.
O halde sorun nerede? Anlatayım:
Sorun,
- Hiyerarşi ilişkisinde disipline uymamak…
- Bir grup teğmenin okuduğu metinden okul yönetiminin bilgisi olmaması.
- Başkomutanın törenden ayrıldıktan sonra, bir grup teğmenin korsan varı tören düzenleyip alternatif yemin metninin okunması bugüne kadar görülmedi.
İki metin arasında anlam farkı yoktur. Hatta birinci metin daha kapsamlıdır…
Töreni manipülasyon eden (hileli yönlendirme) kimlerdir?
- Koca koca emekli askerler ve siyasiler, teğmenler üzerinden adeta kin kusuyor veya intikam alırcasına cümleler kuruyor,
- Her iki tarafın TV ve Yutup kanalları,
- Sosyal medyadaki troller,
Troller, ne söyledi:
- “Genç teğmenler, iktidara kılıçla uyarıda bulundu,”
- “Teğmenler, aileleriyle ekonomi sıkıntıları konuştukları için, Mustafa Kemal’ın askerleriyiz diyerek ailelerinin sıkıntılarını dile getirdiler…”
- “Teğmenler, darbe girişiminde bulundu…”
- “Hükümet Türkiye’yi şöyle şöyle kapatmaya çalışıyor, teğmenler tarafından, AK Parti’ye karşı bir direniş kılıcı çekildi”
- “ Teğmenler, 2016’dan önceki yemin merasimini yinelediler, Teğmenler iyi yaptı, helâl olsun” gibi…
Anlaşılan birileri hedefe ulaşmak için Atatürk’ü ve teğmenleri istismar etti. İstismarcıların da teğmenlere hiç acımadığını gördük…
Şair bir nedene dayanarak şiir yazar. Yorumcular, 10 farklı anlam çıkarır. Şair der ki şiirimi yazarken bunların hiç birini düşünmemiştim…
70’li, 80’li ve 90’lı yılları hatırlayalım. Üniformalının biri, bir cümle medyaya servis eder, siviller destek çıkar ve ortalık karışır. Bugün de böyle oldu…
Organize bir durum yok. Ama teğmenlerin iradesinin dışında ve teğmenleri acımayan üniformalı birisi, organize etmiş olabilir…
İki farklı subay görüntüsünü ortadan kaldırmak için askeri hiyerarşi ilişkisinde teğmenleri disiplinsizliğe yönlendiren üniformalı suçludur ve suçlu olanlar, mutlaka cezasını çekmelidir…
Selam ve saygılarımla
YORUMLAR