ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz: “Gelecek, çevre ve su teknolojilerindeki dönüşümle şekillenecek”

Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, Başkent Millet Bahçesi’nde düzenlenen CITYTECH, SUTEK ve FLORA & GARDEN fuarlarını ziyaret etti. Su teknolojileri, yeşil dönüşüm, şehircilik ve fuarcılığın ekonomik önemine dikkat çeken Yılmaz, “Fuarlar, üreticiyi pazarla buluşturan, ticareti ve yatırımı harekete geçiren stratejik bir alan” dedi.

Eyl 25, 2026 - 17:28
ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz: “Gelecek, çevre ve su teknolojilerindeki dönüşümle şekillenecek”


Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, Ankara’da Başkent Millet Bahçesi (AKM) Fuar Alanı’nda düzenlenen “CITYTECH 15. Çevre, Şehircilik ve Belediye Fuarı”, “SUTEK 4. Su Teknolojileri Fuarı” ve “FLORA & GARDEN 5. Peyzaj ve Bahçe Mobilyaları Fuarı”nı ziyaret ederek katılımcı firmaların ürün ve uygulamalarını inceledi.

Şehirleşme teknolojileri, su yönetimi, geri dönüşüm, yenilenebilir enerji, peyzaj ve açık alan uygulamalarının önümüzdeki dönemde ekonomik ve teknolojik dönüşümün merkezinde yer alacağını belirten Yılmaz, şehirlerin geleceğin şartları dikkate alınarak planlanması gerektiğini ifade etti.

Yılmaz, “Nüfus artıyor, şehirler büyüyor, iklim değişiyor ve doğal kaynaklarımız üzerindeki baskı giderek yükseliyor. Dolayısıyla artık şehirleri yalnızca bugünün ihtiyaçlarına göre değil, geleceğin şartlarına göre planlamak zorundayız. Suyu verimli kullanan, enerjisini doğru yöneten, atığını ekonomiye yeniden kazandıran ve yaşam kalitesini yükselten şehirler geleceğin rekabetçi şehirleri olacak.” dedi.

“SU TEKNOLOJİLERİ STRATEJİK YATIRIM ALANINA DÖNÜŞÜYOR”

Çevre, şehircilik ve su teknolojileri gibi birbirini tamamlayan sektörlerin aynı platformda buluşturulmasının önemine işaret eden Yılmaz, özellikle su kaynaklarının verimli kullanımının yalnızca çevresel değil, ekonomik açıdan da stratejik hale geldiğini vurguladı.

Yılmaz, suyun ekonominin hemen her alanıyla doğrudan ilişkili olduğunu belirterek, “Su artık sınırsız bir kaynak değil. Sanayiden tarıma, konuttan turizme kadar ekonominin hemen her alanı suya bağlı. Arıtma, geri kazanım, kayıp-kaçağın azaltılması ve yeni su teknolojilerinin yaygınlaştırılması hem kamu hem de özel sektör açısından önümüzdeki dönemin en önemli yatırım alanlarından biri olacak. Bu dönüşümü, teknoloji üreten ve ihraç eden bir ekonomiyle karşılamak durumundayız.” diye konuştu.

“YEŞİL DÖNÜŞÜM VE ÇEVRE, TİCARET İÇİN YENİ FIRSATLAR SUNUYOR”

Çevre ve şehircilik alanında faaliyet gösteren işletmelerin kamu kurum ve kuruluşlarıyla eşgüdüm içinde çalışmasının önemine dikkat çeken Yılmaz, akıllı şehirlerden geri dönüşüme uzanan dönüşüm sürecinin özel sektör açısından yeni üretim ve ticaret alanları oluşturduğunu kaydetti.

Yılmaz, “Akıllı şehir uygulamalarından atık yönetimine, geri dönüşümden enerji verimliliğine kadar bu alanlarda ihtiyaç duyulan her çözüm, özel sektörümüz için yeni üretim ve ticaret imkânları oluşturuyor. Yerli firmalarımızın ihtiyaçlara yönelik teknoloji ve ürün geliştirmesi, hem iç pazarın güçlenmesine hem de ihracat kapasitemizin artmasına katkı sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

“ANKARA’NIN EKONOMİK GÜCÜ FUARLARLA DESTEKLENMELİ”

Ankara’nın kamu kurumları, üniversiteleri, teknoloji şirketleri, sanayisi ve hizmet sektörüyle fuar organizasyonları açısından önemli bir merkez olduğunu kaydeden Yılmaz, fuarcılığın farklı ekonomik aktörleri aynı zeminde buluşturduğunu söyledi.

Yılmaz, “Fuarcılık, üreticiyle alıcıyı, yatırımcıyla girişimciyi, kamu ile özel sektörü buluşturan, yeni siparişlerin, yatırımların ve iş birliklerinin önünü açan önemli bir ticaret mekanizması. Ankaramızın sahip olduğu ekonomik kapasiteyi nitelikli fuarla daha fazla desteklememiz gerekiyor.” diye konuştu.

ATO bünyesindeki ilgili meslek komiteleri aracılığıyla sektörlerin taleplerini, sorunlarını ve gelişmelerini yakından takip ettiklerini aktaran Yılmaz, işletmelerin teknolojik ve ekonomik değişime hazırlanmasının önemine değindi.

Yılmaz, “Üyelerimizin değişen teknolojiye, yeni çevre standartlarına ve pazar şartlarına hazırlanmasını önemsiyoruz. Sektörlerimizin değişimi üreten ve bunu ticarete dönüştüren bir yapıya kavuşması gerekiyor.” dedi.

Fuar ziyaretinde Halil İbrahim Yılmaz’a, ATO 53 No’lu Peyzaj, Çevre Düzenleme ve Yapısalları Faaliyetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Kirami Yıldırım eşlik etti.

Yılmaz, 23-26 Eylül 2026 tarihleri arasında ziyaretçilere açık olan fuarlardaki stantları gezerek firmaların şehircilik, çevre, su teknolojileri, peyzaj ve bahçe uygulamalarına yönelik ürün ve çalışmaları hakkında bilgi aldı.