Avrupa Konseyi’nden Türkiye’ye sert çağrı: ‘İmamoğlu derhal serbest bırakılmalı’

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasına ilişkin karar tasarısını 90 oyla kabul etti. Tasarıda, İmamoğlu’nun siyasi saiklerle tutuklandığı belirtilerek, Türk yetkililere derhal serbest bırakılması ve hak ihlallerine son verilmesi çağrısı yapıldı.

Nis 10, 2025 - 11:55
Avrupa Konseyi’nden Türkiye’ye sert çağrı: ‘İmamoğlu derhal serbest bırakılmalı’


Strazburg’daki oylamada 90 oyla kabul edildi
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Strazburg’da düzenlenen genel kurul oturumunda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasına dair bir karar tasarısını oyladı. Stefan Schennach ve Lord David Blencathra tarafından sunulan öneriler doğrultusunda hazırlanan karar, 90 oyla kabul edilirken, 8 milletvekili ret oyu kullandı, 2 milletvekili ise çekimser kaldı.

AKPM: Siyasi saiklerle alınmış kararlar
Karar metninde, İmamoğlu’nun tutuklanmasının siyasi saiklerle yapıldığı izlenimini verdiği ifade edildi. Ayrıca, hakkında açılan ceza soruşturması ve üniversite diplomasının iptali nedeniyle cumhurbaşkanlığı adaylığının engellendiği belirtildi. Tasarıda, İmamoğlu ve aynı soruşturmada yer alan diğer şüphelilere yönelik ‘asılsız suçlamaların düşürülmesi’ çağrısı yapıldı.

AK Parti ve MHP'den değişiklik önergeleri geldi
Karar taslağına karşı AKP ve MHP’li üyeler tarafından sunulan 12 değişiklik önergesi, ilgili komisyon tarafından oy birliğiyle reddedildi. AKP milletvekilleri Seda Gören Bölük ve Meryem Göka, genel kurulda söz alarak tasarıya yönelik eleştirilerini dile getirdi.

İfade özgürlüğü ve orantısız güç kullanımı eleştirildi
AKPM, İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından düzenlenen protestolarda yaşanan gözaltılar, güvenlik güçlerinin orantısız müdahalesi ve kötü muameleleri kınadı. Barışçıl toplanma ve ifade özgürlüğü haklarının, yalnızca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde belirtilen sınırlar çerçevesinde kısıtlanabileceği hatırlatıldı.

Türk yetkililere açık çağrı
Meclis, Türk makamlarına şu çağrılarda bulundu: protestolarda ifade ve toplanma özgürlüğüne tam saygı gösterilmesi, göstericilere yönelik orantısız güç kullanımının sona erdirilmesi, asılsız suçlamalarla gözaltına alınanların serbest bırakılması ve protestolarla ilgili haber yapan gazetecilere yönelik baskının sonlandırılması. Ayrıca, medyanın görevini özgürce yerine getirmesi ve tüm gözaltına alınanlar için adil yargılanma koşullarının sağlanması gerektiği vurgulandı.

AİHM kararları ve adalet reformu çağrısı
AKPM, Türk makamlarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Osman Kavala, Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hakkındaki kararlarını derhal uygulamaya ve yargı bağımsızlığını garanti altına alacak kapsamlı bir adalet reformu gerçekleştirmeye davet etti.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI