Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Ramazan Ercan BİTİKÇİOĞLU

Ayranı yok içmeye…

Bizde çok yaygın bir gösteriş merakı yoktu. Tá ki bugünlere geldik.

Günümüz insànlarının gösteriş yapmadıkları neredeyse tek bir işleri yok... Büyük adamlar kerli ferli mevki makam sahibi olanlarımız da bunu aşabilmiş değiller.

Bazı sözler olağanüstü hikmet doludur. Lâkin insànların çoğu bunları ka’le almazlar. Tá ki kafalarına dank edinceye kadar…

Eskiler “ayranı yok içmeye, taht-ı revanla gider hacetini etmeye” demişler.

Yoğurdun her evde olduğu, bir bidon suyun 60 liralara satılmadığı devirlerde fakir fukará dahil herkesin evinde yoğurdu ayranı da bolca içme suyu da olurmuş tàbi.

Mübarek atalarımız gelin de bugün söyleyin ya…

Neyse yàni neticede güzel kelâm etmişler.

Adamın bir tas ayranı yok atlı arabayla (taht-ı revan, yürüyen taht) helâya gidiyor. Ahmaklardaki gösteriş merakı bundan güzel nasıl ifade edilir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan 2024-2026 Dönemi Yatırım Programı Hazırlıkları Genelgesi’ne göre, tasarruf tedbirleri muvâcehesinde (karşısında) zorunlu haller dışında 2024 yılı Yatırım Programı’na yeni proje alınmayacak imiş.

Siyasette gösterişin en dik a’lâsıdır proje. Yeri zamanı gelmiş, hakikaten de lüzumlu olanları istisna ediyorum elbette.

Yeri zamanı gelmemiş, sırf gösteriş için proje sunuyorsanız ayranı yok içmeye matrağına müstehaksınız demektir, hem de fazlasıyla…

Türkiye bugün yoksulluk sınırlarında yaşıyor. Oysa bundan beş on yıl önce bolluk dönemiydi.

Hz. Yûsuf’un (a.s) maliye işlerinin veziri olduğu Mısır gibi halimiz.

Yedi sene bolluk, yedi sene kıtlık…

Muhterem okurlarım Hz. Yûsuf (a.s) dönemini beyhude misâl vermedim. Açın Elmalılı Hamdi Yazır gibi bir sahih tefsirden o àyetleri (Yûsuf Sûresi 48 àyet, öncesi ve devamı) okuyun.

Bazı beyinsizler bu kıtlığın tarihini tartışıyorlar. Kur’ân’da bu konuda sarih bir tarih, bir dönem yok. Yalnızca kıtlık olacağı sonra da bolluk geleceği bildiriliyor Yûsuf (a.s)’a.

Yûsuf (a.s) kıssasındaki bahsekonu àyette “Vemâ uberri-u nefsî inne-nnefse leemmâratun biss-uî.” Àyetin meâli: “nefsimi temize çıkarmak istemem, (çünkü) muhakkak ki nefis kötülüğü emreder” buyurulmaktadır.

Ne zaman ki nefisler azar, (iyiliği emreden, kötülüğü men eden) ıslah ediciler kalmazsa kıtlık da pandemi de kapıdadır.

Allah yatay olarak kendilerini terbiye edemeyenleri dikey plandan terbiye eder.

Sünnetullah böyledir. Kıyamete kadar da böyle olacaktır. 16.09.2023

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER