Son yıllarda, baharın gelmesiyle birlikte pek çok insanı etkileyen “Ağız Alerji Sendromu” veya kısaca “Ağız Alerjisi” olarak bilinen hastalık, giderek daha fazla tanınmaktadır. Duyarlı insanlarda bazı sebzeler ve meyvelerin tüketilmesinden hemen sonra başlayan ağız alerjisi, dudak, dil ve yanak mukozasında sızlama ve kaşıntıya neden olmaktadır. Dudakların şişmesi %50’ye varan hastalarda görülmektedir. Boğazda da kaşıntı, sızlama ve sertlik hissi yaygın olarak bildirilmektedir. Bazı durumlarda ise yüzde kızarma ve yanak mukozasında kabarcıklar gözlemlenebilmektedir.
Ağız alerjisi, bazı meyve ve sebzelerde bulunan proteinlerin, bazı ağaç, çayır ve yabani ot polenlerindeki proteinlerle benzer yapıda olmalarından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, ağız alerjisine “Polen Besin Sendromu” adı da verilmektedir. En sık alerji yapan besinler arasında elma, fındık, havuç, fıstık, ceviz, patates, domates, salatalık, kavun, karpuz, muz, armut ve şeftali bulunmaktadır.
Hastalıkla ilgili bilincin artırılması ve belirtiler hakkında bilgilendirme yapılması, bu tür alerjilere sahip bireylerin yaşam kalitesini artırabilir ve tedavi sürecini kolaylaştırabilir.