Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Bakan Uraloğlu: Yerli ve Milli Yazılımlarla Sayısız Siber Saldırıyı Engelledik

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara’da düzenlenen BTK Akademi Yapay Zeka Zirvesi ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile yapılan İmza Töreni’ne katılarak önemli açıklamalarda bulundu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı

Programın açılış konuşmasında Uraloğlu, öncelikle Pençe Kilit Harekât Bölgesinde şehit düşen askerlere rahmet dileyerek başladı ve şehit ailelerine başsağlığı, yaralı askerlere ise acil şifalar dileklerini iletti.

Uraloğlu, 85 milyon vatandaşın güven ve huzur içinde yaşamasının önemine vurgu yaparak, şehit düşen askerlere olan minnet borcunu unutmadıklarını belirtti. Bu minnet borcunu daha fazla çalışarak, ülkeyi dünya standartlarında bir güç haline getirerek ödemeyi hedeflediklerini ifade etti.

Yapay Zeka Teknolojilerinin Ekonomik Büyüklüğü 250 Milyar Doları Aştı

Uraloğlu, teknolojinin hızla değiştiğine dikkat çekerek, Sanayi Devrimi’nden başlayarak günümüze kadar iş yapma ve üretme şekillerinde büyük değişikliklerin yaşandığını ifade etti. Günümüzde ise nesnelerin interneti, kuantum bilgisayarları, bulut bilişimi, makine-makine iletişimi ve blok zincir uygulamalarının konuşulduğunu belirtti. Ayrıca yapay zeka teknolojilerinin birçok alanda kullanıldığını ve ekonomik büyüklüğünün hızla arttığını söyledi. 2023 yılı itibarıyla yapay zeka teknolojilerinin dünya genelinde 250 milyar doları aştığını, 2030 yılında ise 1,8 trilyon doları geçmesinin öngörüldüğünü paylaştı.

Yapay Zekanın Getirdiği Risklere Karşı Önlem Alınması

Bakan Uraloğlu, yapay zekanın getirdiği büyük potansiyel risklere de dikkat çekti. Yapay zeka teknolojilerinin kötü niyetli kişiler, yabancı istihbaratlar ve terör örgütleri tarafından kullanılabileceğini belirtti. Örnek olarak, yapay zeka yardımıyla bir kişinin ünlü şarkıcı Zeki Müren’in sesini taklit ederek yeni bir şarkı söylemesi veya bir başkasının Cumhurbaşkanı’nı taklit ederek dolandırıcılık yapmaya çalışması gibi vakaları örnek gösterdi. Ancak bu tür suçların faillerinin tespit edildiğini ve yakalandığını da vurguladı.

Yerli ve Milli Yazılımlarla Siber Güvenliğin Sağlanması

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak Türkiye’nin dijital alandaki güvenliğine odaklandıklarını belirten Uraloğlu, siber güvenlik konusunda Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi üzerinden ulusal ve uluslararası düzeyde iş birlikleri kurarak siber tehditlere karşı mücadele ettiklerini söyledi. Ayrıca, “Avcı, Azad, Kasırga, Atmaca ve Kule” gibi yerli ve milli yazılımların kullanıldığını ve bu yazılımlar sayesinde birçok siber saldırının engellendiğini belirtti.

Türkiye’nin Yapay Zeka Alanındaki Konumu

Bakan Uraloğlu, Oxford Insight’ın 2023 yılında hükümetlerin kamu hizmetlerinde yapay zekâ kullanımı açısından hazır olma düzeyini değerlendiren “hükümet yapay zekâ endeksi” raporuna göre Türkiye’nin 193 ülke arasında 47. sırada yer aldığını paylaştı. Ayrıca, Güney ve Orta Asya ülkeleri arasında ise 2. sırada bulunduklarını ifade etti.

Türkiye’de Yapay Zeka Kullanımı

Son olarak, Türkiye’de yapay zeka teknolojisinin kullanımının hızla arttığını ve özellikle büyük işletmelerin yüzde 18,5’inin yapay zeka teknolojilerini kullandığını belirtti. TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zekâ Enstitüsü tarafından desteklenen 17 proje olduğunu ve yapay zeka alanında çalışanların sayısının her geçen gün arttığını vurguladı.

Bakan Uraloğlu’nun bu açıklamaları, Türkiye’nin siber güvenlik, yapay zeka ve dijital dönüşüm alanındaki çalışmalarına ve hedeflerine dair önemli bilgiler içeriyor.