Balıkesir Büyükşehir Belediyesi 83 sanatçıyı “Bas Buluş / Print Meet 2026” sergisinde buluşturdu

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle Devrim Erbil Çağdaş Sanatlar Müzesi’nde açılan “Bas Buluş / Print Meet 2026” sergisi, Türkiye’den ve farklı ülkelerden 83 sanatçının özgün baskıresim çalışmalarını bir araya getirdi. Farklı kuşak, teknik ve yaklaşımların buluştuğu sergi bir ay boyunca ziyaret edilebilecek.

Eyl 9, 2026 - 12:43
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi 83 sanatçıyı “Bas Buluş / Print Meet 2026” sergisinde buluşturdu

Özgün baskıresim sanatının farklı kuşaklarını, tekniklerini ve yaklaşımlarını aynı çatı altında buluşturan “Bas Buluş / Print Meet 2026” sergisi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle Devrim Erbil Çağdaş Sanatlar Müzesi’nde sanatseverlere kapılarını açtı.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın öncülüğünde gerçekleştirilen sergide, yurt içinden ve yurt dışından 83 sanatçının eserleri yer aldı. Farklı kültürlerden ve sanat çevrelerinden isimleri buluşturan serginin açılışına sanatçılar, akademisyenler, meclis üyeleri ve çok sayıda sanatsever katıldı.

83 Sanatçının Eserleri Aynı Sergide

Sanatçıların estetik yaklaşımlarını ve özgün baskıresim alanındaki teknik arayışlarını izleyiciyle buluşturan açılışa Balıkesir Kent Konseyi Başkanı Sevinç Baykan Özden, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi ve Özgün Baskıresim Sanatçıları Derneği Başkanı Prof. Dr. Melihat Tüzün ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aslı Aynaoğlu da katıldı.

Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından ziyaretçiler sergi alanını gezerek eserleri yakından inceleme fırsatı buldu. Sanatçılar arasındaki kültürel ve sanatsal etkileşimi güçlendirmeyi amaçlayan “Bas Buluş / Print Meet 2026” sergisinin bir ay boyunca ziyaretçilerini ağırlayacağı bildirildi.

Özden: “Çok gururluyuz ve mutluyuz”

Balıkesir Kent Konseyi Başkanı Sevinç Baykan Özden, serginin geçmişinin 2018 yılına uzandığını belirterek organizasyona Balıkesir’de ev sahipliği yapılmasının kendileri açısından önem taşıdığını söyledi.

Özden, “2018 yılında başlamış bir serüvenin bugün burada tamamlanmış olması ve buna ev sahipliği yapmış olmaktan dolayı çok gururluyuz ve mutluyuz. Aynı zamanda uluslararası 7’nci sergi ama ulusal olarak da 10’uncu sergi. 10’uncu serginin 10 numaralı kentte bugün açılıyor olması da ayrı bir önem taşıyor. Bu serginin burada gerçekleşmesinde emeği olan herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Tüzün: “Türk baskıresim sanatını tüm dünyada görünür hale getirmek istiyorum”

Özgün Baskıresim Sanatçıları Derneği Başkanı Prof. Dr. Melihat Tüzün de serginin dernek açısından özel bir anlam taşıdığını vurguladı. Derneğin Balıkesir’de kurulduğunu ve kurucu üyelerinin başında sanatçı Devrim Erbil’in bulunduğunu aktaran Tüzün, serginin Devrim Erbil’in adını taşıyan müzede gerçekleştirilmesinin kendisi için ayrıca önemli olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Melihat Tüzün, “Bu serginin bizim için önemi çok büyük. Derneğimiz bu kentte kuruldu. Kurucu üyelerimizin başında Devrim Erbil hocamız var. Ben Devrim Hocamın öğrencisiyim. Onun öğrencisi olarak kendisinin adını taşıyan bu müzede sergiyi açmak benim için çok önemliydi.” dedi.

Dernek olarak uluslararası ölçekte çok sayıda sergi düzenlediklerini belirten Tüzün, “Benim en önemli amacım Türk baskıresim sanatını tüm dünyada görünür hale getirmek ve farklı ülkelerde tanıtmak.” ifadelerini kullandı.

“Baskı sanatları teknolojiyle birlikte gelişiyor”

Baskı sanatlarının uluslararası bir ifade alanına sahip olduğunu dile getiren Tüzün, teknolojik gelişmelerin kullanılan teknikleri de dönüştürdüğüne dikkati çekti.

Tüzün, “Baskı sanatları oldukça global. Teknolojiyle birlikte gelişiyor ve geliştikçe tekniklerini de geliştiriyor. Dolayısıyla şu anda Türkiye’de yapılanla Amerika’da ya da İngiltere’de yapılan teknikler farklı olsa bile ifade biçimi olarak her yerde hemen hemen aynı.” değerlendirmesinde bulundu.

Sergide farklı ülkelerden ve Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden sanatçıların çalışmalarının bulunduğunu aktaran Tüzün, kuşaklar arası çeşitliliğe de işaret ederek, “Burada farklı ülkelerden farklı sanatçılar ve Türkiye’de farklı şehirleri temsilen en üst kuşaktan en alt kuşağa kadar farklı kuşakların eserlerini de bir arada göreceksiniz. O yüzden çok değerli bir sergi.” dedi.

Tüzün, serginin gerçekleştirilmesine sağlanan katkı nedeniyle Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Açılış programında Prof. Dr. Melihat Tüzün, Balıkesir Kent Konseyi Başkanı Sevinç Baykan Özden’e günün anısına hediye takdim etti. Konuşmaların ardından sanatseverler Devrim Erbil Çağdaş Sanatlar Müzesi’ndeki eserleri inceleyerek “Bas Buluş / Print Meet 2026” sergisini gezdi.

Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI