Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Odyolog Hilal Çalıkoğlu Demirel

BEBEKLERDE İŞİTME TARAMASI

BEBEKLERDE İŞİTME TARAMASI

İşitme kaybı günümüzde en sık karşılaşılan doğumsal bozukluklardan biridir.  Tarama testleri, hastalıkların belirti ve bulgu vermeden belirlenmesini sağlar. Bebeklerin işitme tarama testleri, bebek doğup hastaneden taburcu olmadan önce yapılmaktadır.
Ülkemizde doğumun gerçekleştiği sağlık kuruluşlarında Odyoloji bölümünde, uygulaması kolay olan testler ile yenidoğan bebeklere işitme taraması yapılmaktadır.
İşitme sisteminde oluşan aksaklıklar dil ve konuşma gelişimini ciddi şekilde etkiler. Derecesi ne olursa olsun işitme kaybının olumsuz etkisini en aza indirebilmek için işitme kaybının erken tanılanması çok önemlidir.
Bebeklerin, doğumdan sonraki ilk 1 ay içinde tüm taramalarının yapılması, 3 ay içinde varsa tanılarının koyulması ve gerekiyorsa 6 ay içinde cihaz kullanmaya başlamaları gerekmektedir.
 6. aydan önce tanı konup rehabilitasyona başlanmış çocuklarda dil ve konuşma gelişimi yaşıtlarına yakın gelişme gösterirken, geç kalınmış çocukların yaşıtlarını yakalaması mümkün değildir.
Doğumdan 3 yaşına kadar olan süre, çocuklarda konuşma ve dil gelişimi açısından kritik dönemdir. İşitme taraması yapılmadığı takdirde işitme kaybının tanı yaşı gecikecek, konuşma ve dil gelişimi olumsuz yönde etkilenecek, bebeğin işitsel gelişiminin çok değerli bir aşaması yitirilmiş olacaktır.
Dolayısıyla geç kalınan her gün çocuğun entelektüel ve sosyal gelişimi geri kalır. Konuşmayı öğrenmesi gecikir ve daha sonradan bu kayıp düzeltilse dahi normal bir birey gibi konuşmakta zorlanır. Öğrenme, sosyal-duygusal ve bilişsel gelişimi geri kalır bu durum ilerisi için ciddi psikolojik sorunlara zemin oluşturabilir.
Bu sebeple yenidoğan bebeklerde işitme kayıplarının önlenebilmesi, bebeğin fiziksel ve ruhsal gelişim sürecini olumsuz etkilememesi adına doğum sonrası yapılan ‘Yenidoğan İşitme Testinin’ önemi büyüktür.
Erken tanı sayesinde toplumumuza kendi kendine yetebilen, sağlıklı bireyler kazandırabiliriz.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Odyolog Hilal DEMİREL

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER