Boğaz’da İlk Kadın Mitingi gururu

  İngilizlerin İstanbul’u, Yunanlıların İzmir’i, Fransızların Urfa, Antep ve Maraş’ı işgal ettiği o kara günleri pretosto...

Ara 14, 2021 - 01:05
Boğaz’da İlk Kadın Mitingi gururu

 

İngilizlerin İstanbul’u, Yunanlıların İzmir’i, Fransızların Urfa, Antep ve Maraş’ı işgal ettiği o kara günleri pretosto etmek amacıyla 10 Aralık 1919 tarihinde Kastamonu Kız Meslek Okulu  önünde toplanan cesaretli 3 bin kadının mitingi tarihimize ‘İlk Kadın Mitini” olarak geçmiştir.

Bu 3 bin kadınımızın protestosu ayrıca miting sonrası Amerika, Fransa, Almanya,  İngiltere, Yunanistan  gibi  işgalci yabancı ülkelerin Başkan ve Cumhurbaşkanlarının eşlerine telgraf ile manifesto şeklinde duyurulmuştur.

10 Aralık işte bunun içindir ki Kastamonu’da her yıl düzenlenen etkinliklerle anılır ve kutlanır.

102 yıl önce bu aydın kadınlarımızın cesareti  bu yıl ilk defa Kastamonu dışında İstanbul’un en gözde yerlerinden biri olan Sarıyer Boğaziçi Kültür ve sanat Merkezi’nde düzenlenen görkemli bir proğramla kutlandı.

10 Aralık Cuma akşam saat 19.30’da başlayan etkinliğe gurbetteki Kastamonuluların dışında ünlü isimlerde katıldı. Film yapımcıları, ünlü gazeteciler,  TRT sanatçıları da geceye renk kattılar.

Sarıyer Belediye’si ile Dünya Mirası Kastamonu İnsiyatifi’nin ev sahipliği  ile yapılan  gecede Belediye Başkanı Şükrü Genç ve Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi Dönem Başkanı Ender Yılmaz birer konuşma yaptı.

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, konuklarıyla teker teker ilgilenirken, “  Yıl 1919. Herkesin canı ile uğraştığı, ülkenin her tarafının parsel parsel bölünmeye çalışıldığı bir dönemde; hiçbir işgal görmediği, toprağına yabancı askerlerin postalı değmediği halde ayağa kalkan ve tüm dünyaya savaşı durdurmaları için tepki gösteren kadınlarımıza minnettarlığımızı unutmuyoruz. Onların evlatları olarak emanetlerine ve verdikleri cesarete sıkı sıkıya sarılıyoruz” şeklinde konuştu. 

Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi Dönem Başkanı Ender Yılmaz, “Kastamonu’nun ülkemize armağan ettiği değerlerin tüm Türkiye tarafından daha iyi bilinmesi ve tarihimizde hak ettiği yeri almasını sağlamak için bu ve benzeri anma etkinliklerimizi yalnız Kastamonu’da değil, Kastamonu dışında da düzenleyerek yerelden ulusala bir köprü kurma amacındayız” dedi.

İstanbul Üniversitesi emekli Öğretim Üyesi hemşehrimiz Prof.Dr.Sakine Esen Eruz’da  İlk Kadın Mitingi ile ilgili görsellerle bir sunum yaparak geceyi değerli kıldı.

Geceyi  TRT sanatçılarının muzik dinletisi ve ünlü yazar Oğuz Atay’ın anılması dahada anlamlı hale getirdi.

… Veeee tabiî ki geceye Kastamonu’dan da özel bir davetli katılmıştı…(Ben deniz İzzet Sarı)

Kısa bir süre önce uzun bir araştırma ve çalışma sonucunda yayınladığım

 “ İstklal Yolu”  isimli kitabım ile  şahsıma özel düzenlenen İmza günü…

Bu özel davet beni gururlandırmadı desem yalan olur.

Tabiki  gururluyum ama şahsım adına değil. 102 yıl önce  vatanımızı işgal eden batılı ülkeleri protesto eden 3 bin cesaretli Kastamonulu kadınımız adına…

Gururluyum çünkü tüm Kastamonulular adına…

Gururluyum çünkü kahraman ecdadımız adına…

Gururluyum çünkü düşman işgali görmediği halde en çok şehit veren kahraman şehitlerimiz  ve gazilerimiz adına…

Bu özel etkinliğe ev sahipliği yapan başta Sarıyer’in  aydın,çalışkan vede gayretli  başkanı Sayın Şükrü Genç’e  , Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi Dönem Başkanı Ender Yılmaz ve ekip arkadaşlarına , şahsıma özel ilgi gösteren “Çanakkale Filmi’nin yapımcısı ve yönetmenine, Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Sayın Yalçın Bayar’a ve tabiî ki  ecdadıma göstermiş olduğunuz vefa nedeniyle proğramın düzenlenmesinde emeği geçen herkese şahsım ve hemşehrilerim adına teşekkür ederim.

GÜNÜN SÖZÜ

“Vefasızlık görürseniz de doğru olanı yapmaya devam edin.”