Akdeniz’in ve Türkiye’nin en büyük bilişim zirvelerinden olan Akdeniz Bilişim Zirvesi’nin bu yıl 7’ncisi düzenlendi. Kepez Mimar Sinan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen zirveye TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Antalya Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz ve bilişim sektörünün önde gelen isimleri konuşmacı olarak ve çok sayıda öğrenci katıldı.
ANTALYA’NIN GÖNLÜMÜZDEKİ YERİ HER ZAMAN FARKLI OLMUŞTUR
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, “Antalya’nın bizim gönlümüzdeki yeri her zaman farklı olmuştur. Turizm, tarım ve ticaret alanlarından sonra şimdi yatırım, sanayi, bilim ve teknoloji alanlarındaki gelişmeler ile adından söz ettirmeyi başarıyor. Hükümetlerimiz, yeni organize sanayi bölgeleri, teknoparklar, Ar-Ge ve tasarım merkezlerini şehrimize kazandırdı. Yakın zamanda Milli Muharip Uçak Ar-Ge ve Tasarım Merkez ile Antalya Bilim Merkezini de şehrimize kazandırdık. BİLİMFEST, Bilim Olimpiyatları Kampları, Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri gibi işlerle her zaman şehrimizde bir araya geldik.” dedi.
BU ZİRVE ÜLKEMİZİN BİLİŞİM HEDEFLERİNE HİZMET EDİYOR
Antalya TEKNOKENT’in çalışmalarını yakından takip ettiklerini söyleyen Varank “Halihazırda, iki yüzden fazla firmaya ev sahipliği yapan teknokentimiz bölgesel Ar-Ge ekosisteminin önemli bir halkası. Savunmadan yazılıma, turizmden tarıma, gıdadan sağlığa çok farklı sektörlerde faaliyetlerini başarıyla sürdürüyor, yenilikçi girişimlere öncülük ediyor. Bu manada bugün bir araya gelmemize vesile olan Akdeniz Bilişim Zirvesi, ülkemizin bilişim hedeflerine hizmet eden önemli etkinliklerinden bir tanesi. Her sene bilişim dünyasına önderlik eden, yön veren girişimcileri, konuşmacıları davet ederek, öğrencileri, akademisyenleri, yöneticileri, emekçileri bir araya getirerek bilişim alanında farkındalık oluşturuyor, sektörün geleceğine dair perspektif sunuyor. Bu vesileyle Antalya Teknokent çalışanları başta olmak üzere emeği geçen tüm kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum.” şeklinde konuştu.
BÜYÜK ÜLKENİN HEDEFLERİ HER ZAMAN BÜYÜK OLUR
Varank, “Ülkemiz, genç nüfusu, gelişen mühendislik ve inovasyon kabiliyetleri, modern teknolojik altyapısı ve dijitalleşen sanayisiyle çok büyük bir ülke. Böyle bir ülkenin hedefleri de her zaman büyük olur. Tabi bir hedef varsa, bu hedefe ulaşacak araçlara da ihtiyaç vardır. İşte bilişim sektörü, ülkemizin hedeflerine ulaşmasında kilit rol oynayan önemli bir araç, önemli bir sektör. Bilgi ve iletişim teknolojileri, ülkemiz için, insanlık için, ekonomi için, toplumsal dönüşüm için, sürdürülebilirlik için muazzam bir itici güç. Bugün bilişim; eğitimden sağlığa, günlük yaşamdan bilimsel araştırmalara kadar birçok alanda hepimizin hayatını kolaylaştırıyor. Yeni iş modellerini mümkün kılıyor. Rekabetçiliği artırıyor. Girişimcilik potansiyelini yükseltiyor. İstihdam oluşturmada büyük katkı sağlıyor. Sosyal sorunlara çözüm oluyor. Akıllı teknolojilerle enerji tasarrufu sağlayan çevre dostu uygulamaların yaygınlaşmasına aracılık ediyor. Zaten burada birçok konuşmacımız yapacakları sunumlarında bu konudan detaylı biçimde bahsedecek. Burada asıl kritik nokta ülkemizin bilişimdeki potansiyelini ortaya çıkarmak. Girişimcilik ruhunu desteklemek ve gençlerimizi teknolojiye yönlendirmek. Hamdolsun bilhassa son dönemde bilişim alanına yönelik ülkemizde ciddi atılımlar yapıldı.” ifadelerini kullandı. Varank, son 21 yılda yaşanan gelişmelerden, hedeflerden bahsederek sunumunu sonlandırdı.