Petrol fiyatları, birkaç faktörün etkisiyle yükselişte. Bunlar arasında küresel talepte yaşanan artış beklentisi, ABD’de soğuk hava koşullarının petrol üretimini olumsuz etkilemesi, ve Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimin artması yer alıyor.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) dün yayımladığı rapora göre, bu yıl küresel petrol talebi geçen yıla göre 2,2 milyon varil artış göstererek 104,4 milyon varile ulaşacak. Bu artışta Çin ve Orta Doğu’daki ülkelerdeki kapasite artışları ve petrokimya marjlarının katkısı önemli rol oynayacak. Ayrıca, hava ve kara yolu ulaşımı, sanayi, inşaat ve tarım faaliyetlerindeki artışın da talebe destek olması bekleniyor.
Talebin 2025’te günlük 1,8 milyon varil daha artarak günlük 106,2 milyon varile ulaşması bekleniyor. Bu öngörü, petrol fiyatlarını destekleyen faktörlerden biri olarak görülüyor.
Ayrıca, ABD dolarının diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesi de petrol fiyatlarının yükselmesine katkı sağlıyor. ABD dolarının değerini ölçen ABD dolar endeksi yüzde 0,19 düşüşle 103,014 seviyesine geriledi. Zayıf dolar, döviz kullanıcıları için petrolün daha ucuz hale gelmesine neden olarak talebin artmasını teşvik ediyor.
Buna ek olarak, uzmanlar ABD Enerji Enformasyon İdaresi’nden gelecek olan resmi ham petrol stok verilerini bekliyorlar. Dün Amerikan Petrol Enstitüsü, ham petrol stoklarının 483 bin varil arttığını açıkladı. Bu, ülkede petrol talebinin düşebileceğine işaret ederek fiyatların yukarı yönlü hareketini sınırlayabilir.
Teknik analizde, Brent petrolün 79,21 ile 80,23 dolar aralığının direnç bölgesi olarak izlenebileceği, 76,85 ile 75,16 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak değerlendirildiği ifade ediliyor.
Bu gelişmeler, petrol piyasasının yakından takip edilmesi gerektiğini gösteriyor.