Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Said Paşazade / Araştırmacı yazar

BUNLAR BİLİNMEK ZORUNDA

Allah’ın sıfatları, 32 farz ve 54 farz

ALLAH’IN SIFATLARI

Soru: Allahımızın sıfatları kaça ayrılır ve kaç tanedir? Cevap: Allahımızın sıfatları iki kısma ayrılır ve 14 tanedir. Bunların 6 tanesı Sıfâtı zâtiye 8 tanesi Sıfâtı Subutiyyeddir

SIFATI ZATİYYELER

1- Vucud: Var olmak demektir. 2- Kıdem : Evveli yoktur. 3- Beka: Sonu yoktur. 4- Vahdâniyyet: Birdir 5- Havadise muhalefet: sonradan yaratılanlara benzemez 6- Kıyam bizatihi: Kendi zatının müktezasıdır. Var olmak için hiç kimseye ihtiyacı yoktur.

SIFATI SUBUTİYYELER

1- Hayat: Diridir. 2- İlim: Bilicidir 3- Semi : İşiticidir. 4- Basar: Görücüdür. 5- İrade: Dilediğini yapar. 6- Kudret: Herşeye gücü yeter. 7- Kelâm: Konuşucudur. 8- Tekvin: Bütün mahlukâtı yaratandır.

32 farz nelerdir?

12’si namazın şartları, 6’sı İman’ın şartlarında, 5’i İslâm’ın şartlarında, 4’ü Abdestin şartları, 3’ü Gusülün, 2’si Teyemmünün şartlarındadır.

Namazın farzları 12’dir. 6’sı içinde 6’sıda dışındadır. Dışındakilere şart, içindekilerede Rukun denir.

DIŞINDAKİLER: 1- Hadesten Taharet: Abdesti olmayanın abdest alması, cünüp olanında gusülabdesi almasıdır. 2- Necasetten Taharet: Bedenin, elbisenin ve namaz kılınacak yerin temiz olmasıdır. 3- Setr-i Avret: Avret yerlerini örtmek. (Erkeklerde göbeğin üstünden diz kapağının altına kadar. Kadınların iç yüzü, elbilekleri ve ayak topukları müstesna her yerinin örtülmesi lazımdır.) 4- İstikbâli kıble: Namaza başlamadan kıbleye (Kabeye) dönmektir. 5- Vakit: Namazın vaktinin girmesini beklemek. 6 – Niyet: Kılacağı namaza niyet etmek.

İÇİNDEKİLER: 1- İftitah tekbiri: Namaza haşlarken alınan ilk tekbir. 2- Kıyam: Namazda ayakta durmak. 3- Kıraat: Namazda Kur’ân-ı Kerîm okumak. 4- Ruku: Namazda rukuya varmak. 5- Sucut (Secde): Namazda secdeye varmak. 6- Teşhhüt miktarı oturmak; Son oturuşta ettahiyyatü’yü okuyacak kadar oturmaktır.

İMANIN ŞARTI 6’D1R. 1- Allah’ın birliğine inanmak. 2- Melklere inanmak. 3- Kitaplara inanmak. 4- Peygamberlere inanmak. 5- Öldükten sonra dirilmeğe inanmak. 6- Hayır ve şerrin Allah’dan geldiğine inanmak.

İSLÂM’IN ŞARTI 5’DİR 1- Namaz kılmak. 2- Oruç tutmak. 3- Zekat vermek. 4- Hacca gitmek. 5- Kelime-i şahadet getirmek (Eşhedu enlâ ilâhe illallah ve eşhedu enne Muhammeden abduhu ve rasuluhu.

ABDESTİN FARZI 4’DÜR 1- Ellerini ve yüzünü yıkamak. 2- Kollarını dirsekleriyle beraber yıkamak. 3- Başın dörtte birine mesvetmek. 4- Ayaklarını küçük topukları ile beraber yıkamak.

GUSLÜN FARZI 3’DÜR 1- Ağzına dolu dolu su alarak çalkalayıp yıkamak. 2- Burnuna dolu dolu su alarak yıkamak. 3- Bütün vücudunu hiç kuru yer kalmadan yıkamak.

TEYEMMÜN’ÜN FARZI 2’DİR Teyemmün, suyun bulunamadığı yerde, temiz toprokla yapılan abdesttir.

1- Niyet etmek (Şöyle niyet edilebilir: Niyet ettim Allah rızası için Teyemmün almaya). 2- Ellerini temiz toprağa vurmak, yüzlerini ve kollarını meshetmektir.

ELLİDÖRT FARZ NELERDİR?

1- Allah Tealâ yı zikretmek 2- Helâlinden kazanıp, yemek içmek 3- Abdest almak 4- Beş vakit namaz kılmak 5- Cünüplükten yıkanmak 6- Kişinin rızkına Allah’ın kefil olduğunu bilmek 7- Helâlden temiz elbise giymek 8- Allah’a tevekkül etmek 9- Kanaat etmek 10- Nimete karşı şükretmek 11- Allah’tan gelen kazaya razı olmak 12- Allah’tan gelen belâya sabretmek 13- Günahlardan tövbe etmek 14- İhlásla Allah’a ibadet etmek 15- Şeytanı düşman bilmek 16- Kur’ân-ı Kerîm’i kesin delil kabul etmek 17- Ölümü hak bilmek

18- Allah’ın sevdiğini sevip, sevmediğinden uzak durmak 19- Ana-babaya iyilik etmek 20- İyiliği emretmek, kötülükten sakındırmak 21- Akrabayı ziyaret etmek 22- Emanete hiyanet etmemek 23- Gücü yetenler için hacca gitmek 24- Allah’a ve Peygamberine itaat etmek 25- Günahlardan kaçıp Allah’a sığınmak 26- Müslüman idarecilere itaat etmek 27- Aleme ibret gözü ile bakmak 28- Tefekkür etmek, düşünmek 29- Dili kötü sözlerden korumak 30- Oruç tutmak 31- Kimse ile alay etmemek 32- Harama bakmamak 33- Sözünde doğru olmak 34- Kulağı, yasak şeyleri dinlemekten alıkoymak 35- İlim öğrenmek

36- Ölçü ve tartıyı doğru yapmak 37- Allah’ın azabından korkmak 38- Allah uğrunda cihad etmek 39- Allah’ın rahmetinden ümit kesmemek 40- Nefsin arzularına uymamak41- Allah yolunda yemek yedirmek 42- Yetecek kadar rızık kazanmak 43- Zekatı vermek ve fakirlere yardım etmek 44- Hayız ve nifas hallerinde zevceye yaklaşmamak 45- Bütün günahlardan kalbi arındırmak 46- Kendini büyük görmemek 47- Büluğa ermemiş yetimin malını korumak 48- Livatadan (Erkekler arasındaki cinsel ilişki, oğlancılık, lûtîlik) sakınmak 49- Beş vakit namaza devam etmek 50- Haksız yere kimsenin malını yememek 51- Allah’a eş koşmamak 52- Zinadan sakınmak 53- İçki içmemek 54- Yalan yere yemin etmemek ve yalan konuşmamak.

Muhterem okurlarımız bu bilgilerin hayatınızdaki yeri çok mühim. Namaz kılıyoruz ama tahareti tam yaparak bir abdest alabildik mi? Oruç tutuyoruz ama orucumuz Allah’ın kabulüne şayan olabilecek mi? Kurallarına riayet edilmeyen hiçbir ibadet sahih (doğru, geçerli) olmayacaktır.

Vu şu sona bıraktığımız 54 farz, ezberlenmeli ancak ezberlemiş olmak için değil, tek tek ruhumuza yerleştirmek suretiyle ezberlenmeli. Öyle ki bize bakan, bizi değerlendirmek isteyen bu 54 şartın nurunu, güzelliğini bizde görsün. Hidayetin dışında ise, hidayete ersin. Ne mutlu lisán-ı haliyle bir kişiyi olsun Müslüman yapabilene. O aslında bütün insànlığı hidayete erdirmiş gibidir. .19.04.2022

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER