Sorunlarımız nedir? Kuzeyimizde Rusya Ukrayna savaşı, Güneyimizde İse Suriye iç çatışması, bu iç çatışma ne kadar iç çatışma o da tartışmalı… Suriye de kimler var, kimleri destekliyor?
Suriye’de 12 yıldır devam eden iç savaşta hem savaşan tarafların sayısı arttı, hem de yeni cepheler açıldı, hemde bu çatışmalardan kaçan 11 milyon misafirimiz oldu, bunların kendi evlerine vatanlarına gönderme sorunumuz vardır… Bunlardan önce şunu belirtmekte yarar var, Esat bile vazgeçse Suriye’nin toprak bütünlüğünden biz vazgeçemeyiz.. Orada farklı bir devlet yapısı veya otorite boşluğu bizim güney sınır güvenliğimizi ve sosyolojik barışımızı çok etkileyebilir.. Peki Suriye’de şu anda kim kime karşı savaşıyor? Yeni çatışmalarda kim kazanır?
PYD/PKK’yı ABD’den destekliyor. YPG (Kürt Halk Savunma Birlikleri), ABD’nin hava desteğiyle daha önce IŞİD’e karşı işbirliği yapan örgüt, şimdi sözde cihatçı birliklerle aynı anda saldırıyor ve birbirlerine alan acıyorlar.. Demek ki bu iki grupda aynı merkezden kontrol ediliyor olabilir… Türkiye açısından da düşman ilan edilen YPG ise PKK ile bağlantılı bir örgüt olarak biliniyor, şimdi hem PYD/PKK hemde HTŞ aynı anda Suriyenin meşru hükümetine saldırıyorsa, o zaman bu konu üzerine zaman geçirmeden düşünmek lazım..
Türkiye, Suriye’nin kuzeyinde bir bagımsız özerk bölge kurulmasından rahatsız. Türkiye, güney sınırında bağımsız bir emperyalist emellere hizmet edecek bir sözde devlet istemiyor… Burada PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin 50 bin mensubunun olduğu tahmin ediliyor, bu PYD li terörist gruplar bizim müttefiklerimiz tarafından iyi silahlandırılmış gruplar olduğu görülüyor… Son görüntülerde ise son model silahlarla donatıldığına tanık oluyoruz…
Ceyş el Feth (Fetih Ordusu): Ilımlı ve radikal farklı grupların bir araya geldiği büyük muhalif yapılanmalardan biri. Cihatçı Fetih el Şam, Ahrar el Şam ve Tugayları, ayrıca ılımlı Özgür Suriye Ordusu da Fetih Ordusu’na dahil olan örgütlenmelerden biri. Bu ittifak Suriye’nin İdlib vilayetinde varlık gösteriyor. Bu grup içindeki bazı İslamcılar Suudi Arabistan ve Katar tarafından destek örüyor.
Ahrar el Şam (Şam’ın Hürleri): Bu da Suriye’deki güçlü sayılan radikal İslamcı gruplardan biri. Ancak biraz daha pragmatik bir özelliğe sahip olan örgüt, uzantısı olduğu belirtilen El Kaide’den daha az radikal. Ahrar el Şam’ın Türkiye’den destek aldığı iddia ediliyor.
Özgür Suriye Ordusu: ÖSO aslında bir ordu değil ve merkezi bir yönetimi de yok. Çok sayıda ılımlı grubun oluşturduğu ÖSO’ya bağlı gruplar ülkenin kuzeybatısında ve güneyinde geniş kesimleri kontrolü altında tutuyor. Özgür Suriye Ordusu’na Türkiye de destek veriyor gelinen noktada ise net bir şey söylemek zorlaşıyor…
Suriye’nin kuzeybatısında 27 Kasım’da yeniden tırmanan çatışmalar, Türkiye’nin bu ülkede son beş yıldır sorunu birlikte çözme istegini Şam yönetimi başta olmak üzere Rusya ve İran’a çağrılar yaptığı bir döneme denk gelmiştir…
Çatışmalara müdahil olmadığını açıklayan Türkiye, Astana Süreci ortakları Rusya ve İran ile diplomatik temaslarını sürdürüyor. Türkiye’nin bu süreçte en önem verdiği konular arasında Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) Suriye hükümetinin bıraktığı stratejik noktalara girmesi ve çatışmalar nedeniyle sınırlarına dönük yeni bir kitlesel göç hareketi başlatması olasılığına karşı önlem alması gerekebilir… Türkiye artık göçmene, sıgınmacıya, kaçkınlara doymuş bir ülkedir, ekonomik sıkıntılarla yüz yüze oluşumuzdan dolayı, yeni bir göç dalgası sosyal sorunları tetikleyebilir…
İran, Rusya Mevcut Esat hükümetini destekliyor…
Şuanda İsrail’in Lübnan da Hizbullah’a verdiği zarar, İran’a direk saldırıları, Suriye içine nokta atışlarıyla yaptığı saldırılarla desteklediği grupların önünü açtı..
İsrail kimi destekliyor PKK/PYD ve Suriye hükümetine saldıran sözde İslamcı grupları… İsrail bu gölgede kendine tehdit oluşturacak güçlü bir devlet istemiyor, bu nedenle acık veya gizli buradaki iç çatışmaları destekliyor olabilir.. Son olarak…
Türkiye’ye gelince orada Suriye’nin toprak bütünlüğüne orada meşru bir otoriteye dayalı hükümete desteklemesi gergini biliyor ama uygulamada tersi davranış içinde olabiliyor.. Biz Burada PYD devleti kurulmasın istiyorsak, bu istegimiz ancak Suriye’nin toprak bütünlünün sağlanmasıyla mümkündür… Ayrıca buradaki Suriye vatandaşlarının tekrar ülkelerine dönebilmesi için Suriye hükümetiyle anlaşmamız veya organizasyonlar yapmamız gerekmektedir.. Ayrıca enerji bagımlısı olduğumuz Rusya ve komşumuz İranla ilişkilerimizin sağlıklı olabilmesi için burada birlikte hareket etmemiz gereginin üzerine düşünmek gerek…
Kuzeyimizde ki savaş ise Ukrayna ile Rusya arasında mı, yoksa ABD ve AB ile mi düşünmek gerek… Kuzeyde savaş tedarik zincirimize zarar verdikce bize pahalılık olarak yansımaktadır.. .
Konular üzerine ortak uzman aklıyla, akademik cıkarımlarla, entelektüel seviyede düşünceler ve bu düşüncelerin diplomatik, siyasal akla dönüşmesi gerekmektedir.. Dönüşürmü, hükümete baglıdır… Sorunsuz bir toplum için sorunsuz bir bölge için duygusal coşkunluklardan uzak akıllıca düşünülmesi dilegiyle.. Selam ve Sevgilerimle..
YORUMLAR