CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: “Dışa bağımlılık tarımda üreticiyi ve vatandaşı zorluyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kayseri Toptancı Hali’nde esnaf ve üreticilerle bir araya geldi. Artan üretim maliyetleri, düşen alım gücü ve tarımdaki dışa bağımlılığın ele alındığı ziyarette hal esnafı, vatandaşın temel gıdaya erişimde zorlandığını söyledi. Gürer, üreticinin desteklenmemesi halinde tarımda daha büyük sorunların yaşanacağı uyarısında bulundu.

May 13, 2026 - 13:58
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: “Dışa bağımlılık tarımda üreticiyi ve vatandaşı zorluyor”


CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, CHP Kayseri İl Başkanı Ozan Ufuk Gözbaşı ve CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç ile birlikte Kayseri Toptancı Hali’nde esnaf ziyaretinde bulundu. CHP Genel Merkezi görevlendirmesi kapsamında Kayseri’de gerçekleştirilen ziyaretlerde esnaf, üretici ve vatandaşların yaşadığı ekonomik sorunlar gündeme geldi.

Hal esnafı, artan üretim ve nakliye maliyetlerinin fiyatları yükselttiğini belirterek vatandaşın alım gücünün ciddi şekilde düştüğünü ifade etti. Esnaf temsilcileri, “Milletin alım gücü yok”, “Bir maydanoz tarladan sofraya gelene kadar maliyet katlanıyor” ve “Domates taşıyan aracın maliyetini artırırsanız fiyat nasıl düşecek?” sözleriyle yaşanan ekonomik tabloyu anlattı.

“TARIMIN SİYASETİ OLMAZ”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımın stratejik önem taşıdığını belirterek, “Tarım hepimizi doyuran bir sektördür. Eğer gıdamız olmazsa yaşam olmaz. Bu nedenle sorunları hep birlikte görmemiz ve çözüm üretmemiz gerekiyor.” dedi.

Hal esnafı ise üreticinin yeterince desteklenmediğini savunarak, “Şu anda bağcıyı dövüyorlar, üzüm yemek istemiyorlar.” ifadelerini kullandı.

“GIDA YOKSA BAĞIMSIZLIK DA YOK”

Tarım üretimindeki gerilemeye dikkat çeken Gürer, Türkiye’nin birçok üründe dışa bağımlı hale geldiğini söyledi. Gürer, “Mercimeğin tohumunu Kanada’ya biz verdik. 2002 yılında 500 bin ton mercimek üreten bir ülkeydik. Bugün üretim ciddi şekilde düştü ve ithalat yapıyoruz. Gıda yoksa bağımsızlık da olmaz.” diye konuştu.

Artan maliyetlerin üreticiyi üretimden uzaklaştırdığını ifade eden Gürer, “Mazot fiyatları, gübre maliyetleri ve diğer giderler çiftçiyi üretimden koparıyor. Böyle giderse yarın çiftçiyi arayacağız ama bulamayacağız.” dedi.

“İNSANLARIN GÖZÜ MEYVEDE KALIYOR”

Hal esnafı Nuh Ağızballıer ise vatandaşın alım gücündeki düşüşün pazara doğrudan yansıdığını söyledi. Ağızballıer, “Ortada ürün sorunu yok, alım gücü sorunu var. İnsanların gözü meyvede kalıyor. Çilek ve erik artık birçok vatandaş için lüks oldu.” ifadelerini kullandı.

Ağızballıer, “118 dükkânın çok azında çilek ya da erik bulunuyor. Çünkü ürün geldiğinde satılamıyor. İnsanlar temel ihtiyaçlarını bile almakta zorlanıyor.” dedi.

“DEVLET SADECE VERGİYİ DÜŞÜNÜYOR”

Nakliye ve üretim maliyetlerinin sürekli arttığını belirten Ağızballıer, “Mazot pahalı, lastik pahalı, ekipman pahalı. Devlet üreticiyi ve taşımacıyı rahatlatacak adımlar atmıyor. Devlet sadece vergiyi düşünüyor.” diye konuştu.

Sebze ve meyve taşıyan araçlara yönelik tonaj ve maliyet uygulamalarının fiyatları daha da yükselttiğini ifade eden Ağızballıer, “Domates taşıyan aracın maliyetini artırırsanız fiyat nasıl düşecek?” dedi.

“ÇİFTÇİYE VERİLMESİ GEREKEN DESTEK VERİLMİYOR”

Tarım desteklerinin yetersiz kaldığını söyleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu’nu hatırlatarak, “Kanuna göre milli gelirin yüzde 1’inin çiftçiye destek olarak verilmesi gerekiyor. Ancak verilmesi gereken destek rakamı ile açıklanan destek arasında büyük fark var.” ifadelerini kullandı.

Ekonomik krizin günlük yaşamı doğrudan etkilediğini belirten Nuh Ağızballıer ise “İnsanlar belediyenin dağıttığı fideyi alabilmek için gece sıraya giriyor. Vatandaş artık evinin önüne ekeceği fideyi bile hesap ederek alıyor.” dedi.

Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI