CHP’li Cevdet Akay: “Varlık Fonu borcunu borçla kapatıyor, denetim şart”
CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Türkiye Varlık Fonu’nun borçlanma yöntemiyle kamu bankalarına aktarılan kaynakların şeffaf biçimde denetlenmesi gerektiğini belirterek, “Varlık Fonu ikinci bir hazineye dönüştü ama bu hazine kontrolsüz ilerliyor” dedi.

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, TBMM Genel Kurulu’nda Türkiye Varlık Fonu’nun denetimine dair sürelerin düzenlendiği torba yasa teklifinin 10’uncu maddesi üzerine Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına konuştu. Türkiye Varlık Fonu'nun yapısına, işleyişine ve finansman modeline ilişkin çarpıcı eleştirilerde bulunan Akay, Fonun artık “borcunu borçla kapatan” bir yapıya büründüğünü söyledi.
"Fon, ikinci hazineye dönüştü"
Fonun 318 milyar TL büyüklüğünde varlığa sahip olduğunu belirten Akay, birçok kamu kuruluşunun Varlık Fonu'na devredildiğini hatırlatarak, “BOTAŞ, ÇAYKUR, PTT, Ziraat Bankası, Vakıfbank gibi kritik kurumlar Fon’un çatısı altında. Bu kurumların birçoğu devredilmeden önce kâr ediyordu, şimdi zarar ediyor” dedi.
"Varlık Fonu borcunu bankalardan kredi çekerek ödüyor"
Akay, Fon’un alt kuruluşlarından biri olan Piyasa İstikrar ve Denge Alt Fonu’nun Hazine’den aldığı borçları kamu bankalarına sermaye aktarımı için kullandığını, borç geri ödemelerinde ise yine kamu bankalarından kredi kullandığını belirtti. “100 milyon euroyu ancak ödeyebildiler, kalan 3,6 milyar euroyu yeni krediyle çevirdiler” dedi.
"Denetim yetersiz, süreler dar"
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonuna sunulan raporların genellikle bir günde görüşüldüğünü belirten Akay, “Bu raporların detaylı incelenmesi, birkaç güne yayılması ve Meclis Genel Kurulu’na da sunulması şart. Şeffaflık için bu zorunludur” diyerek çağrıda bulundu.
"Çoklu maaşlar yeniden incelenmeli"
Akay ayrıca, kamu yönetiminde “çoklu maaş” sistemine de değinerek, kamu yöneticilerinin asli görevleri dışındaki diğer görevlerden yalnızca bir maaş almasına dair düzenlemenin bazı durumlarda işlevsiz kaldığını belirtti. Özellikle Varlık Fonu’na bağlı ama yüzde 50’nin altında hissesi bulunan şirketlerde çoklu maaş uygulamasının sürdüğünü belirten Akay, “Bu alan da denetime açılmalı, emekli ikramiyesi için kaynak arıyorsak buradan başlamalıyız” dedi.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI