CHP'li Namık Tan: AB, Schengen Vizesiyle Türkiye'ye Üstü Kapalı Yaptırım Uyguluyor
Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alma sürecinde yaşadığı zorluklar, Avrupa Birliği'nin Türkiye'deki demokratik erozyona tepkisi olarak değerlendiriliyor.
CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan, Avrupa Birliği’nin Schengen vizesiyle Türkiye’ye üstü kapalı yaptırım uyguladığını belirtti. Tan, son üç yıldır Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alırken büyük mağduriyet yaşadığını ifade ederek, bu durumun Türkiye’deki demokratik kurumların erozyona uğramasına yönelik bir tepki olduğunu ileri sürdü.
Tan, Cumhur İttifakı'nın Avrupa Birliği ile yürütülen tam üyelik müzakerelerini rafa kaldırmasının, Avrupalı hükümetleri Türk vatandaşlarına karşı daha özensiz davranmaya cesaretlendirdiğini savundu. AB'nin, Türkiye’den gelen yasa dışı göç tehdidini gerekçe göstererek Schengen vizesi konusunda katı ve yer yer ayrımcı politikalar uyguladığını belirtti.
Ayrıca Tan, Türkiye hükümetinin özellikle Dışişleri Bakanlığının vatandaşlarının haklarını daha iyi koruyacak politikalar uygulamakta yetersiz kaldığını da dile getirdi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'a seslenerek, vatandaşların kademeli vize uygulamasından yararlanabilmesi için daha etkili adımlar atılması gerektiğini vurguladı.
CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI