CUMAYA HAYIRLI MIYIZ?
GÜN MÜ? insana hayırlı gelir, yoksa insan mı güne hayır katar?
Günümüzde sıklıkla gün hayırlama, ay hayırlama, hafta sonu dilekleriyle adeta bir mesaj bombardımanı yaşanmaktadır. Bitmek bilmeyen bu mesaj trafiği içerisinde çoğunlukla kullandığımız sosyal iletiler ” ibadet” anlamı içermeğe doğru gidiyor.
Çoğu durumlarda aylarca ve de yıllarca görüşmeyen bireyler bu iletiler sayesinde sanal da olsa bir bağ kurabilmektedir. Ancak dil aracılığıyla kurulan sözel iletişim yerini sanal muhabbete, jest ve mimikler yerini resim ve şekillere bırakmıştır. Bu elbette tümüyle olumsuz bir durum değildir. Hepimiz buna kaniyiz. Ancak bireyin öteki hakkındaki hissiyatı ve dahi samimiyeti sözcüklerine hatta ses tonuna yansıdığını düşünürsek bu yöntemi sıklıkla kullanmak oldukça sanal kalmaktadır. İnsanlar dilek ve temennilerini artık bir sektör haline gelen, en güzel Cuma mesajları, en güzel bayram, kandil vs. gibi mesajları kes kopyala gönder şekline dönmüş, maalesef ki metalaşmıştır.
Biz insanların zorlaştırdığı hayat serüveninde çoğumuz yorgun, dalgın, koşuşturmayla geçirdiğimiz zamanlarda bazen yanımızdakini görmeyebiliyoruz, konuşmuyoruz, çocuklarımızla konuşurken göz teması kurmuyoruz. Halbuki komşusu açken bizden değildir demişti efendimiz. Açlık sadece yemeden içmeden yoksunluk değildir. Maddi açlık kadar, manevi açlıkta önemlidir ve bir yoksunluktur.
Yalnızlaşmanın giderek arttığı günümüzde, güler yüzler emojilerle gösterilir olmasın. İnsan sosyal-pisikolojik bir varlık olarak her zaman ötekine, ötekinin ilgisine ihtiyacı vardır. Öyle ki kadim değerlerimiz bunu bir güler yüze kadar indirgemiştir.
Öncelikle bir günü hayırlı yapan insanın o günü nasıl hayır yönünde fark kattığıdır. Örneğin, cuma gününün faziletinden bahseden İslam geleneğini ele alalım. Bin bir mesajla Cuma günümüzü akşama kadar hayırladık dualadık.
O güne hayır katmak için ne yaptık? Neler yapılabilir?
Örneğin bir hasta ziyaret edilebilir. Sadaka verilebilir, Yaşlılarla ilgilenebilir, Yetimler sevindirilebilir. Bir komşunun kapısı çalınabilir hal hatır sorulabilir. O günü farklı bir hayırlı işle kapatılabilirse işte cuma sana mübarek olmuştur. Hatta hangi günse o gün mübarek ve kutlu olmuştur. Temenni aynı zamanda duadır tabii olarak fakat artık söylemden eyleme geçmelidir. Haftayı planlamalı her güne bir hayır eklemeli çocuklarımıza eyleme geçmiş kutlamalarla günün önemi hakkında değer bilinci geliştirmeli kazandırılmalıdır. İlle de mesaj kullanılacaksa eğer kendi okuduğumuz bir ayeti, bir hadisi veya özgün cümleler ile oluşturacağımız mesajlar, bir emek ürünü olacağından samimiyetimizi karşımızdakine hissettirme adına daha değerli olacaktır.
Selam ve saygılarımla.
YORUMLAR