“Ramazan, Kardeşlik ve Dayanışmanın Zirveye Çıktığı Bir Mevsimdir”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasına Ramazan ayını tebrik ederek başladı:
“Ramazan-ı Şerif’inizi bir kez daha tebrik ediyorum. Bu mübarek ay, orucu, mukabelesi, teravihi ve iftar sofralarıyla hayatımızı kuşatan bir rahmet ve bereket mevsimidir. Ramazan ayının ruhuna uygun şekilde, gerek kamu kurumları gerekse sivil toplum kuruluşları yurt içinde ve yurt dışında çeşitli yardım faaliyetleri gerçekleştiriyor.”
“Suriye ve Gazze’de Barışın Sağlanması İçin Çaba Harcıyoruz”
Erdoğan, Suriye ve Gazze’deki gelişmelere değinerek, uzun yıllardır süren çatışmalardan sonra bölgedeki Müslümanların Ramazan’ı daha huzurlu bir ortamda geçirdiğini ifade etti:
“Suriye’de 14 yıl süren zulmün ardından kardeşlerimiz ilk kez Ramazan ayını bomba korkusu olmadan karşılıyor. Aynı şekilde geçen yıl İsrail’in saldırıları altında oruçlarını açan Gazzeli kardeşlerimiz, ateşkes sayesinde bir nebze de olsa rahat nefes alıyor. Suriye ve Gazze’de barışın sağlanması için çabalarımızı sürdüreceğiz.”
“Bizi Birbirimize Düşürmek İsteyenlere Fırsat Vermeyeceğiz”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve bölge ülkelerinde çeşitli etnik ve mezhepsel ayrılıkların körüklenmeye çalışıldığını belirterek, birlik mesajı verdi:
“Birçok yerde etnik, mezhepsel veya inanç farklılıkları üzerinden gerilim yaratılmaya çalışılıyor. Türkiye olarak Suriye’nin birlik ve beraberliğini hedef alan her türlü saldırıyı en güçlü şekilde lanetliyoruz. Hiç kimsenin etnik kökeniyle, diniyle ya da mezhebiyle ilgilenmiyoruz. Türkler, Araplar, Kürtler, Sünniler ve Aleviler olarak birbirimizin hamisiyiz, dostuyuz, kader ortağıyız.”
Erdoğan, Suriye hükümetiyle temasların sürdüğünü belirterek, Cumhurbaşkanı Şara’nın gerginliği yatıştırmaya yönelik tutumunu olumlu bulduklarını ifade etti.
“Terörsüz Türkiye İçin Çalışmaya Devam Edeceğiz”
Terörle mücadele konusunda kararlı olduklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin istikrarını bozmak isteyenlere fırsat vermeyeceklerini dile getirdi:
“Türkiye, 40 yıldır başına bela olan bir musibetten kurtulmaya çalışırken, yeni fay hatları oluşturmanın ülkemize zarar vereceğini biliyoruz. İç cephemizde gedik açılmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Terörsüz bir Türkiye hedefimize ulaşmak için yoğun bir çaba içerisindeyiz. Türkiye’ye zarar vermek isteyenlere fırsat tanımayacağız.”
“Ekonomide Olumlu Gelişmeler Yaşanıyor”
Ekonomik göstergelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, Türkiye’nin büyümeye devam ettiğini ve enflasyonla mücadelede önemli mesafe kat edildiğini söyledi:
“2024’te yüzde 3,2’lik büyümeyle G20 ülkeleri arasında 4. sıraya yerleştik. Milli gelirimiz 1,3 trilyon doları, kişi başına düşen gelirimiz ise 15 bin doları geçti. Enflasyon şubat ayında yüzde 39’a geriledi ve yılın geri kalanında düşüş devam edecek. Enflasyonu yeniden tek haneli rakamlara indirmekte kararlıyız.”
“Türkiye, Bölgesel ve Küresel Güç Olma Yolunda İlerliyor”
Dış politikadaki gelişmelere de değinen Erdoğan, Türkiye’nin bölgesel ve küresel bir güç olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini vurguladı:
“Dış politikada son haftalarda yaşanan gelişmeler, küresel sistemin artık eskisi gibi devam edemeyeceğini gösteriyor. Türkiye, yeni dünya düzeninde önemli bir aktör olmaya devam edecektir. Avrupa Birliği ile karşılıklı saygıya dayalı, ortak çıkarlar temelinde bir ilişki kurmak istiyoruz. Türkiye’nin stratejik önemini kavrayan dostlarımız, iş birliğini artırmak için adımlar atacaktır.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını birlik ve beraberlik mesajlarıyla tamamladı:
“Birlik ve beraberliğimiz ne kadar sağlamsa, kardeşlik kalemiz de o kadar aşılmaz olacaktır. Türkiye, bölgesinde barış ve istikrarın teminatı olmaya devam edecektir.”
CUMHA - Ayşegül ÇALIŞIR