Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Diktatör Sisi, 2029’a Kadar Mısır’ın Başında

Mısır’da yapılan ve itibarı edilmeyen seçimlerde Mısır diktatörü Abdülfettah es-Sisi, 3. kez başkan seçildi.

Mısır’da yapılan ve itibarı

Diktatör Sisi, 2029’a Kadar Mısır’ın Başında

Mısır’da yapılan ve itibarı edilmeyen seçimlerde Mısır diktatörü Abdülfettah es-Sisi, 3. kez başkan seçildi.

ABD eski Başkanı Trump’ın “En favaori diktatörüm” diye tanımladığı Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi geçen hafta yapılan seçimlerde oyların yüzde 90’ına yakınını alarak 3. kez başkan seçilmesi “İsrail”i de büyük ölçüde rahatlattı.

Seçim öncesi yapılan mülakatlarda birçok Mısır vatandaşı, cumhurbaşkanlığı seçimi sonucun zaten çok önceden belli olduğunu belirterek bu seçimlere ilgi duymadığı yönünde görüş beyan etti.

Devlet tarafından sıkı bir şekilde kontrol edilen ana akım medya, seçimlere katılımın yüzde 66,8 olduğunu iddia etti.

Sonuçlara ilişkin açıklama yapan Ulusal Seçim Komisyonu Başkanı Hazım Bedevi, mevcut Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’nin 2030’a kadar devam edecek yeni dönem için bir kez daha seçildiğini bildirdi. Bedevi, seçimlerde 44,7 milyon seçmenin oy kullandığı bilgisini verdi.

Sisi’ye karşı üç ismin yarıştığı seçimlerde, Sisi’nin en yakın rakibinin oyları ise yüzde 4,5’ta kaldı.

Muhalefetin önde gelen adayı Ahmed Tantavi, kampanyasına yönelik tehdit ve şiddeti gerekçe göstererek aylar kala seçim yarışından çekilmişti.

Mısır ekonomisindeki kötü gidişat ve Gazze’deki savaş seçim sürecinde öne çıkan konular oldu.

69 yaşındaki eski Genelkurmay Başkanı Sisi, Muhammed Mursi’yi darbeyle devirmesinden bir yıl sonra, 2014’te yapılan seçimlerde başkan seçilmişti.

2018’deki seçimi de kazanan Sisi, 10-12 Aralık arası yapılan son seçimde oyların yüzde 89,6’sını alarak 6 yıllığına başkan seçildi.

Sisi’nin 2029’da yapılacak bir sonraki seçimde aday olması anayasal olarak mümkün olmasa da anayasa değişikliği yapması da zor değil. Sisi iktidarında çok büyük ekonomik zorluklar yaşayan Mısır’ın 100 milyonluk nüfusunun yüzde 30’una yakını yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Geçen 9 ayda Mısır lirası ABD doları karşısında yüzde 50’den fazla değer kaybettiği kaydedildi.

Mısır ekonomisinin büyük oranda ithalata dayalı olması nedeniyle, temel tüketim ürünlerinin fiyatlarında büyük artış yaşandı. Büyük bir döviz karaborsası da oluştu.

ABD’nin bölgedeki önemli bir müttefiki olan Sisi rejimi, “İsrail”in güvenliği için de büyük önem arz ediyor. Gazze’de katliam sürerken Sisi rejimi, “İsrail” izin vermediği sürece Refah sınır kapısını açmıyor. Refah sınır kapısı Gazze’nin dışarıya açılan ve yardımların şehre sokulduğu stratejik öneme sahip bir sınır kapısı olarak öne çıkıyor.