DİSK Ege Bölge Başkanı kendisini eleştiren işyeri temsilcilerinin görevine son verdi
Garip Karatay ve Yücel Karatay, DİSK Ege Bölge Başkanı Memiş Sarı ile yaşadıkları tartışmanın ardından Sarı’nın DİSK/Genel-İş 2 no’lu şube yönetimine karar aldırarak temsilciliklerini düşürttüğünü ve akabinde kendilerini disiplin kuruluna sevk ettirdiğini duyurdu.
Garip Karatay ve Yücel Karatay, İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan binlerce işçinin oyunu alarak DİSK/Genel-İş Sendikası 2 no’lu şubede işyeri temsilcisi görevini yürütmeye hak kazandı. Konfederasyonun başlattığı ‘’Geçinemiyoruz’’, ‘’ Vergide Adalet’’ adlı merkezi kampanya ile ilgili yapılan basın açıklamasından sonra 15 işyeri temsilcisiyle güvenlik işçileri için açılacak Genel- İş İzmir 9 no’lu şube ile ilgili istişare toplantısı sırada DİSK Ege Bölge Başkanı Memiş Sarı, işyeri temsilcileri Garip Karatay ve Yücel Karatay’ın ‘’9 no’lu şubenin demokratik teamüller göz önüne alınarak oluşturulması, işyeri temsilcileri ve tüm üyeleri kapsayan bir biçimde yönetimin oluşturulması’ önerisi üzerine, işyeri temsilcilerini tehdit etti.
Olayı teyit ettirmek aradığımı DİSK Ege Temsilciliği telefonlarımızı açmadı.
Görevden uzaklaştırılan işçilerin basın açıklaması ise şu şekilde:
"Biz Garip Karatay ve Yücel Karatay olarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan binlerce işçinin oyunu alarak DİSK/Genel-İş Sendikası 2 no’lu şubede işyeri temsilcisi görevini yürütmeye hak kazandık. Konfederasyonumuzun başlattığı ‘’Geçinemiyoruz’’, ‘’ Vergide Adalet’’ adlı merkezi kampanya ile ilgili yapılan basın açıklamasından sonra 15 işyeri temsilcisi arkadaşımızla güvenlik işçileri için açılacak Genel- İş İzmir 9 no’lu şube ile ilgili istişare toplantısı yaptığımız sırada yanımıza DİSK Ege Bölge Başkanı Memiş Sarı geldi. Aramızda geçen konuşmada kendisine ‘’9 no’lu şubenin demokratik teamüller göz önüne alınarak oluşturulması, işyeri temsilcileri ve tüm üyeleri kapsayan bir biçimde yönetimin oluşturulması’’ gerektiğini önerdik. Yaptığımız önerilere sinirlenerek ‘’Sizden mi öğreneceğim ne yapılacağını, DİSK’in 58 yıllık tarihini siz mi değiştireceksiniz?’’ diyerek sohbet havasında geçen konuşmayı bir anda germeye başladı. Sonra konuşmayı şahsıma (Garip Karatay) yönelterek kişisel bir noktaya taşıdı. Benim öne çıkmaya çalıştığımı, temsilcilerin kafasını karıştırdığımı, amacımın başkan olmak olduğunu saldırgan bir biçimde dile getirip yumruğunu bana doğru sıktı ve ‘’Seninle görüşeceğiz!’’ diyerek beni (Garip Karatay) tehdit etti. Benim DİSK’i eleştirdiğimi, haddimi bildireceklerini, burnumun sürtülmesi gerektiğini tekrar tekrar beyan etti. Konuşma boyunca, 15 temsilci arkadaşım şahittir ki, Memiş Sarı’nın beni bilinçli olarak çekmeye çalıştığı gerginliğe düşmedim, asla saygımı ve üslubumu bozmadım. Bana yönelttiği ‘’eleştirileri’’ dilim döndüğünce, sakinliğimi yitirmeden cevapladım.
Şimdiye kadar sendikalarda her zaman işçilerin öz örgütlenmelerini, taban örgütlenmelerini, işçilerin üyesi oldukları sendikaları yönetmesi gerektiğini, sendikalarda yöneticilerinin astronomik ücret almaması gerektiğini savundum, savunmaya da devam edeceğim. DİSK’e yönelik yaptığım eleştiriler, sendikalara çöreklenmiş yöneticilerin sarı sendikal pratiklerini içerir. Biz, DİSK’in geçmiş mücadele pratiğini önemsiyor, Kemal Türklerlerin, Rıza Kuasların mücadelesini referans alıyoruz. Mücadelemiz ve çabamız böyle bir DİSK’i yeniden inşa etme yönündedir. Bugüne kadar söylediklerimiz ve yazdıklarımız bu sınırlar dahilindedir. DİSK Ege Bölge Başkanı Memiş Sarı, 9 no’lu şubenin yukarıda savunduğumuz fikirler etrafında oluşmaması için bilinçli provokasyon yapmış ve bizim önümüzü kesmek için hızlıca DİSK/Genel-İş 2 no’lu şube yönetimine karar aldırarak temsilciliğimizi düşürtmüş ve akabinde bizi disiplin kuruluna sevk ettirmiştir.
Ülkeyi yöneten tek adam zihniyeti ile DİSK/Genel-iş Ege Bölge Başkanının ve 2 no’lu şube yöneticilerinin içine düştükleri durum aynıdır. Nasıl ki ülkedeki tek adam rejimine karşı mücadele ediyorsak sendikalarda da; kendilerine muhalif olan işçileri keyfi olarak üyelikten çıkarma, işyeri temsilcilerini görevden alma, delegeyi tehdit etme, üye işçiyi darp etme gibi bütün pespaye pratikler karşısında durmaya, işçilerin kendi öz örgütlerini kurmaya, taban inisiyatiflerini oluşturmaya, işyeri meclisi, komite ve konseyler kurarak işçi sınıfının mücadelesini büyütmeye, bütün sarı sendikal pratiklerle mücadele etmeye devam edeceğiz.
Yaşadığımız sorun Konfederasyon Başkanımız Arzu Çerkezoğlu da dahil DİSK yönetimindeki tüm yöneticilere iletilmiştir.
Böylesi hukuksuz, vicdansız, keyfi irade gaspına güvenlik işçilerinin müsaade etmeyeceğinin bilinmesini istiyoruz!
DİSK yönetimini ve Genel İş Sendikasını derhal bu yanlıştan dönmeye çağırıyoruz.
“Yaptık, oldu” biçimindeki çete yaklaşımını asla kabul etmeyeceğiz.
Ve uyarıyoruz.
Uyarıyoruz.
Uyarıyoruz!!
Saygılarımızla işçi sınıfına duyururuz."