Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün akşam normalleşme adımları dahilinde Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde alınan kararları açıkladı, Yasakların kalktığı şehirler ve risk haritasına göre kısıtlamaların esnetildiği iller belli oldu.
Halayıyla, misafir gezmeleriyle, sevgisini kinestetik olarak gösteren Diyarbakır ve çevresi; Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu tarafından tespit edilen kriterlere göre düşük ve orta riskli böle kapsamındaydı.
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde alınan kararlara ilişkin genelgede Diyarbakırdaki normalleşme bünyesindeki yaşam akışı nasıl olacak?
Diyarbakırda yasaklar kalktı ve kısıtlamalar hafifletildi. İşte o kararlar;
Uşak, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Hakkari, Siirt, Batman, Diyarbakır, Bitlis, Van, Bingöl, Muş, Ağrı, Iğdır; bazı yasakların kalktığı, kısıtlamaların hafifletildiği iller arasında.
Düşük ve orta riskli illerde alınan kararlar:
– “Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması kalktı.” Haftanın her günü yapabileceğimiz işleri yasak kalktı diye haftasonuna sığdırma durumundan kaçınalım.
– “65 yaş üstü ve 20 yaş altı gruptakilerin sınırlı saatlerde sokağa çıkma uygulaması kaldırıldı.” Çocuklarımızı, Gençlerimizi ve büyüklerimizi hijyen ve kontrolsüz temas hususunda uyaralım.
– “Akşam 21 ile sabah 5 arasındaki sokağa çıkma sınırlaması sürüyor.“
– “Okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve liselerde eğitim tüm sınıflarda başlıyor.” Ebeveynler, Öğretmenler ve eğitmenler bu karar doğrultusunda yeni nesillerimizi bilinçlendirmekle yükümlüdür.
– “Restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler sabah 7.00 ile akşam 19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasiteyle çalışabilecek.” Bu karar eski alışkanlıklarımızdaki kafe özlemlerimizi giderecektir anlamına gelmemeli. Girdiğimiz her sosyal faaliyet içeren alanı yüksek riskli bölge olarak düşünelim. Restoran ve kafelerde çalışan Müzisyenlerimiz iyi ki vampir değil de gün ışığında rahat rahat müziklerini icra edip geçimlerini sağlayabilecek (!)
– “Halı saha, yüzme havuzu ve benzeri tesisler sabah 9 ile 19 arasında faaliyet gösterebilecek.” Duş, kabin alanlarında temkinli olmalı ve yine aynı hijyen hassasiyetini göstermeliyiz.
– “Nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler maksimum 100 kişinin katılımı ile yapılabilecek.” halaydan ziyade çiftetelliye ağırlık verilmeli ve düğüne neden beni çağırmadın cümlesi sarfedilmemelidir. Gelin ve damada konukları nikaha davet etmemeleri durumunda onlara karşı anlayışlı olalım 🙂
– “Sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, kooperatifler ve benzeri kuruluşların genel kurulları 300 kişiyle yapılabilecek.” Elbette ki 300 kişi nicel bir kavram. Kurul alanlarının geniş olmasına ve sosyal mesafe kurallarının akıllardan çıkmaması gerektiğini de unutmayalım
Ayrıca insanların envai çeşit alet ve teçhizata dokunduğu, kan-ter içinde kalıp soluk alışverişlerinin hızlandığı spor salonlarında yine bir kısıtlama yok. Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur şiarıyla spor salonlarına güzel ülkemde dünden bu güne hiç yasak gelmedi diyebiliriz.
Düşük Risk Yüksek Rehavet Getirmesin.
YORUMLAR