Ziya Gündüz /CUMHA
Eğitimin, bütün alanlardan daha önemli olduğunun bilincinde olmalıyız. Eğitim, bir ülkenin şahdamarıdır. Bütün alanlarda, ekonomik kısıtlama yapılabilinir, fakat eğitim alanında kısıtlama kesinlikle yapılamaz. Sadece bu devlet nezdinde değil, gerek fert, gerek aile, gerekse de toplum içinde aynıdır.
Çünkü eğitim bir toplumun kalbidir. Eğer kalbi beslemezsek, kalp bir müddet sonra işini yapamaz hale gelecektir. Eğitim alanında yapılacak her ekonomik kısıtlama, kalbin yavaş yavaş durmasına neden olacaktır. Kitap almak, kitaba para vermek, eğitim için para harcamak, altın almaktan daha önemlidir. Toplum olarak şunun bilincinde olmalıyız, kitap, altında daha değerlidir. Kitap, bilgiye giden anahtardır. Bilgi ise en büyük güçtür.
Eğitim İnsanı İnsan Eder
Altın, eğitimsiz bir insanın elinde hiçbir işe yaramaz. İyi bir eğitim almış, sorumluluğunun bilincinde olan bir insan için ister altın olsun, ister tahta olsun, her şeyin bir anlamı vardır. Hz. Ali’nin dediği gibi; “Malı sen korumak zorundasın, ilim ise seni korur” bunun içindir ki, eğitim insanı insan eder, eğitimden yoksun insan, herşeyini kaybeder.
“Toplum tek tek bireylerden müteşekkildir. Bireylerin eğitilmesi toplumun eğitilmesi, bireylerin başarısı toplumun başarısı demektir. İslam tarihine bakıldığında Mekke’de, Hz. Peygamber’in kendisine inananları iyi eğitmesi sağlam karakterli Müslümanlar yetiştirmekle birlikte uzun vadede Medine’de oluşturulacak toplumun temellerinin sağlam olmasına yönelik bir çabaydı.”(Kur’an-ı Kerim Çerçevesinde Eğitim, Eğitimci ve Eğitilen, Çiğdem Can Kaynak)
Eğitim adına hepimiz elimizi taşın altına koymalıyız. Toplumu uçurumdan kurtaracak olan iyi bir eğitimdir. Bunun için bütün okullarda, eğitimin kalitesinin artması kaçınılmazdır. Bu konuda öğretmenlere çok destek vermek gerekiyor. Gerçekten toplumun kaderi öğretmenlerin elindedir. Onların yapacağı her iyi çalışma, topluma ışık olacaktır.
Eğitim İçin Ne Yapabiliriz?
Öncelikle eğitimin sorunlarını görmezden gelmek, sorunların daha büyümesine neden olmaktadır. Sorunları doğru bir şekilde tespit edip, doğru tedavi yapmak gerekiyor. Bunun içinde toplum olarak birlikte tefekkür etmekte fayda vardır.
Eğitim için ne yapabiliriz? Çocuklarımız ve gençlerimiz için okulları hem fiziki hem içerik olarak daha iyi bir hale nasıl getirebiliriz? Benzeri sorular üzerinde istişare etmek, her sese kulak vermek, erdemli bir toplumun inşası için önemlidir.
Eğitim Büyük Bir Güçtür
Eğitim, hayatın tüm yönlerine ışık tutabilecek bir güce sahiptir. Bu gücün farkında olmak ve gücü doğru kullanabilmek için, birlikte bir beyin fırtınası yapmak gerekiyor. İnsanlar hangi yaşta olursa olsun; ister çocuk, ister yetişkin fark etmez, hangi eğitimi alırsa alsın, öncelikle eğitimi doğru almalı ve o doğru eğitim ile hayatını inşa etmelidir.
Eğitimin, amacı her koşul ve şartta insanları hayata kazandırma sanatıdır. Erdemli toplumları oluşturmak, erdemli bir eğitimden geçer. Eğitimle ilgili sorunları çözme noktasında izlenilecek yol hayati bir öneme sahiptir.