Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar: “Preveze’de yazılan destanı dev enerji filosuyla taçlandırıyoruz”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Preveze Deniz Zaferi’nin 488’inci yıl dönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, 6 sondaj ve 2 sismik araştırma gemisinden oluşan filoya dikkati çekti. Bayraktar, “Şanlı tarihimizden aldığımız ilhamla ‘Enerjide Tam Bağımsız Türkiye’yi inşa edene dek çalışacağız.” ifadelerini kullandı. Karadeniz, Somali ve Akdeniz’de devam eden enerji çalışmalarının ayrıntılarına göz atın.

Eyl 27, 2026 - 22:18
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar: “Preveze’de yazılan destanı dev enerji filosuyla taçlandırıyoruz”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Preveze Deniz Zaferi’nin 488’inci yıl dönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü dolayısıyla sosyal medya hesaplarından paylaşım yaptı. Bayraktar, 1538 yılında Barbaros Hayreddin Paşa komutasındaki Osmanlı donanmasının kazandığı zafer ile Türkiye’nin denizlerde yürüttüğü enerji faaliyetleri arasında bağlantı kurdu.

“ENERJİ BAĞIMSIZLIĞI MÜCADELEMİZE İLHAM VERMEYİ SÜRDÜRÜYOR”

Bayraktar, paylaşımında, “1538 yılında Barbaros Hayreddin Paşa komutasındaki donanmamızın Akdeniz'de kazandığı zafer, bugün Mavi Vatan'da yürüttüğümüz enerji bağımsızlığı mücadelemize ilham vermeyi sürdürüyor.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin denizlerde oluşturduğu enerji filosuna işaret eden Bayraktar, “Ecdadımızın Preveze’de yazdığı destanı, kurduğumuz dev enerji filosuyla taçlandırıyoruz.” dedi.

6 SONDAJ VE 2 SİSMİK ARAŞTIRMA GEMİSİ

Türkiye’nin enerji filosunda Fatih, Yavuz, Kanuni, Abdülhamid Han, Çağrı Bey ve Yıldırım sondaj gemileri ile Barbaros Hayreddin Paşa ve Oruç Reis sismik araştırma gemileri bulunuyor. Filoda ayrıca su altı inşaat ve operasyon destek gemileri de yer alıyor.

Bayraktar, filonun ulaştığı kapasiteye ilişkin, “Adını Kaptan-ı Derya'dan alan sismik araştırma gemimizin de aralarında bulunduğu 6 sondaj ve 2 sismik araştırma gemimizle bugün dünyanın dördüncü büyük enerji filosuna sahibiz.” açıklamasında bulundu.

KARADENİZ’DE 5 SONDAJ GEMİSİ ÇALIŞIYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının verdiği bilgilere göre, 5 sondaj gemisi Karadeniz’de doğal gaz üretiminin artırılmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Barbaros Hayreddin Paşa Sismik Araştırma Gemisi de bölgedeki sismik araştırmalara devam ediyor.

Karadeniz’deki üretim kapasitesinin artırılması çalışmalarında Osman Gazi Yüzer Üretim Platformu da yer alıyor. Platformun yıl sonuna kadar devreye alınmasıyla Karadeniz’de doğal gaz üretiminin iki katına çıkarılarak 20 milyon metreküp seviyesine ulaştırılması hedefleniyor.

ÇAĞRI BEY SOMALİ’DE CURAD-1 KUYUSUNDA

Türkiye’nin denizlerdeki enerji arama faaliyetleri Karadeniz’in yanı sıra Somali ve Akdeniz’de de sürüyor. Çağrı Bey Sondaj Gemisi, Somali’de CURAD-1 kuyusundaki sondaj çalışmalarına devam ediyor. Geminin çalışmalarında 7 bin 500 metre derinliğe ulaşılması hedefleniyor.

Türkiye’nin diğer sismik araştırma gemisi Oruç Reis ise Akdeniz’de çalışmalarını sürdürüyor.

“KENDİ GEMİLERİMİZ, KENDİ MÜHENDİSLERİMİZ VE KENDİ EKİPMANLARIMIZLA”

Bayraktar, Türkiye’nin enerji alanındaki çalışmalarını kendi imkânlarıyla sürdürme hedefini vurgulayarak, “Şanlı tarihimizden aldığımız ilhamla kendi gemilerimiz, kendi mühendislerimiz ve kendi ekipmanlarımızla ‘Enerjide Tam Bağımsız Türkiye’yi inşa edene dek çalışacağız.” ifadelerine yer verdi.

Preveze Deniz Zaferi ve Deniz Kuvvetleri Günü dolayısıyla mesajını da paylaşan Bayraktar, “Akdeniz’i bir Türk gölüne çeviren şanlı Preveze Deniz Zaferi’nin 488’inci yıl dönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü kutlu olsun.” dedi.