ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI ALPARSLAN BAYRAKTAR: “TENMAK ARAŞTIRMA BURS PROGRAMI'NDA KONTENJANI 500’E, DESTEKLENEN BÖLÜM SAYISINI 38’E ÇIKARIYORUZ”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesindeki TENMAK tarafından yürütülen Araştırma Burs Programı'nda yoğun öğrenci ilgisi üzerine bursiyer kontenjanı 300’den 500’e, desteklenen bölüm sayısı ise 28’den 38’e yükseltildi. Program kapsamında YKS’de ilk 100 bine giren lisans öğrencilerine aylık 13 bin 750 lira bursun yanı sıra akademik danışmanlık ve kariyer desteği sağlanacak. Başvurular 1-15 Eylül 2026 tarihleri arasında çevrim içi olarak gerçekleştirilecek.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından bu yıl ilk kez hayata geçirilen TENMAK Araştırma Burs Programı, üniversite tercih sürecindeki öğrencilerden yoğun ilgi gördü. Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) tarafından yürütülen programa yönelik artan talep üzerine bursiyer kontenjanı ile desteklenen bölüm sayısı artırıldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yaptığı açıklamada, “Üniversite sınavına giren öğrencilerimiz için bu yıl ilk kez hayata geçirdiğimiz TENMAK Araştırma Burs Programı'na gençlerimizin gösterdiği yoğun ilgiye kayıtsız kalmıyor; ilk etapta 300 olan bursiyer kontenjanımızı 500’e, 28 olan desteklenen bölüm sayısını ise 38’e çıkarıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Daha Geniş Bir Akademik Alanı Kapsama Aldık”
Programın kapsamının genişletildiğini belirten Bakan Bayraktar, “Kontenjan dağılımında önceliğimiz olan enerji ve tabii kaynaklar alanının yanı sıra kapsamı genişleterek ülkemizin stratejik hedeflerine katkı sağlayacak daha geniş bir akademik alanı kapsama aldık. Program kapsamında; enerji, nükleer teknoloji, maden, bor, nadir toprak elementleri ve ileri malzeme gibi 38 farklı stratejik alanda lisans eğitimine başlayan ve YKS başarı sıralamasında ilk 100 bine giren 500 öğrencimize, eğitimleri boyunca alanında uzman isimlerle akademik danışmanlık ve kariyer fırsatı desteğiyle birlikte aylık 13.750 TL başarı bursu sağlayacağız.” dedi.
“Öğrencilerimizin Her Zaman Yanında Olmaya Devam Ediyoruz”
Gençlere duydukları güveni vurgulayan Bakan Bayraktar, “Gençlerimize güveniyor, bilim üreten ve ülkemizin geleceğine değer katacak tüm öğrencilerimizin her zaman yanında olmaya devam ediyoruz. Türkiye Yüzyılı'nı, sizlerin bilgi, emeği ve başarılarıyla birlikte inşa edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.
TENMAK Genç Araştırmacıları Destekliyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının ilgili kuruluşu TENMAK tarafından temmuz ayında başlatılan Araştırma Burs Programları; enerji, madencilik, nükleer teknolojiler ve ileri malzeme alanlarında Türkiye’nin beşerî sermayesini güçlendirmeyi amaçlıyor. Başarı ve araştırma olmak üzere iki kategoride hazırlanan programlar, lisans düzeyinden doktora sonrasına kadar genç araştırmacılara destek sunuyor.
YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından kamuoyuna duyurulan başarı bursu kapsamında, 2025 veya 2026 YKS’de ilk 100 bine giren ve program kapsamındaki bölümlere yerleşen lisans öğrencilerine aylık 13 bin 750 lira burs verilecek.
Başvurular Eylül Ayında Alınacak
Programa başvurular 1-15 Eylül 2026 tarihleri arasında TENMAK Destek Sistemi üzerinden çevrim içi olarak yapılacak. Başvuru sırasında adaylardan lisans kayıt belgesi ile YKS başarı sıralamasını gösteren belge istenecek. Değerlendirmelerde öğrencilerin yerleştikleri lisans programındaki YKS başarı sıralamaları esas alınacak.
Program kapsamında her bursiyere alanında uzman bir akademik danışman atanacak. Öğrencilere ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının faaliyet alanlarında kariyer fırsatları sunulacak.
Destek kapsamı genişletilen programda elektrik-elektronik mühendisliğinden yapay zekâ mühendisliğine, makine mühendisliğinden nükleer enerji mühendisliğine, malzeme biliminden maden ve enerji sistemleri mühendisliğine kadar 38 stratejik bölüm yer alırken, toplam 500 bursiyer desteklenecek.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI