ETEM SEVİK
Konuk Gazeteci ve Yazar
Sosyal ve Psikolojik Zaaflarımız…
DEĞERLİ OKURLAR: İNSAN öğrenme, seçim yapma gibi yeteneklerine sahip olmakla beraber olumsuz örnekler olarak bozgunculuk etme, kan dökme, unutma gibi zaaflara da sahiptir. Bu bakımdan insanın yeteneklerinin ve zaaflarının tümü insanın yeryüzü macerasının üstesinden gelebilmesini olanaklı kılan kapasitesini oluşturur.
İNSANIN ZAAFLARI GENELDE Kibir, Bir kimsenin, kendisini başkalarından daha üstün, daha büyük ve mükemmel görmesi ile kıymeti olmayan saygısız davranışlar göstermesi. Benzer şekilde yalan söyleyerek insanları aldatmak, fesat davranarak kıskançlık yaparak başkalarının zararına davranmak. Fitne ve haset ederek kötülük yapmak, iftara etmek, kaba davranmak, insani ölçülerin dışına çıkarak ahlaktan yoksun düşünce, tavır ve davranışlarla kendisi başkaları ile herkes ve her şey için olumsuz bir insan durumuna gelmek. Olacaktır.
BÜTÜN BU İNSAN ZAAFLARINI irade zayıflığına başlayabilir birine yada bir şeylere düşkün olmak manasında da ifade edebilirim. Herhangi bir durum ya da kişiye karşı zayıflık göstermek ve onun için düşkün olma durumudur. Sözgelimi gözü aşkıyla kör bir kişinin aşık olduğu kişiye saplantılı hale gelmesi öyledir. Parayı her değerin üzerinde tutan bir kişinin oraya ulaşmak için yasadışı yollara yönelmesi gibi.
DUYGUSAL ZAAFLARIMIZ
Duygusal yönden insanların zaafı, gereğinden fazla değer vermek olarak ortaya çıkıyor. Duygusal zaaf, sevileni olduğundan fazla anlamlı göstererek, seveni de değerinden düşürür. Onun için insan güzel karakterinden hiç kimse ve hiç bir şey için taviz vermemeli, saygıyı, sevgiyi, hürmeti hem kendisine ve başkalarına göstermeli onurlu bir yaşamı her koşulda tercih etmelidir.
ÖZETLE İnsanlar olarak bütün zaaflarımız Halk arasında da söylendiği şekilde aşil topuğu ya da hassas karın olarak da ifade edildiği haliyle kişinin en çok değer verdiği ve vazgeçmesi en zor olan alışkanlıkları olmaktadır. Ancak insanlar anlattığım gibi İnsanlar en çok zaaflarından yara alırlar.