Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

GAZETECİ JALE AKSOY DEMİRKIRAN ETSO BAŞKANI İDRİS ALAN’I ZİYARET ETTİ

BAŞKAN ALAN: ELAZIĞ’IN EKONOMİK KALKINMASI SANAYİ VE TİCARET ALANINDA BÖLGESEL BİR MERKEZ HALİNE GELMESİ İÇİN ÇABA GÖSTERECEĞİZ

BAŞKAN ALAN: ELAZIĞ'IN EKONOMİK

Elazığ Ticaret Odası (ETSO) seçimlerinde üyelerin büyük çoğunluğunun desteğini alarak başkanlık görevine ikinci defa seçilen Elazığ Ticaret Odası Başkanı İdris Alan’a, Başkent Postası Gazetesi ve Cumha olarak ziyarette bulunduk. Başkan İdris Alan ile sıcak ve samimi bir ortamda geçen ziyaretimizde Başkan Alan, Elazığ’ın ekonomik kalkınması için sürdürülen çalışmaların artarak devam edeceğini, Elazığ’ın sanayi ve ticaret alanında bölgesel bir merkez haline gelmesi için büyük çaba göstereceklerini ifade etti.

Başkent Postası Gazetesi ve Cumha olarak bizler de Başkan İdris Alan’a ETSO olarak yapacakları projeler hakkında sorular yönelttik:

1- BAŞKENT POSTASI GAZETESİ: Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO)’nın kuruluş yılı, amacı ve genel misyonu hakkında bilgi verir misiniz?

ETSO BAŞKANI İDRİS ALAN: Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası’nın kuruluşu, Odamızdaki eski kayıtlar incelendiğinde oldukça eski yıllara dayandığı görülür. 19. yüzyıl ve 20. yüzyılın başlarına kadar önemli bir ticaret merkezi konumunda olan Harput’ta bu dönemlerde 850’ye yakın çeşitli iş kollarında dükkân ve mağazaların varlığı dönemin salnamelerinde görülmektedir. 655 sayılı kanuna göre, 19 Eylül 1336 tarih ve 4418/366 sayılı Elazığ Vilayet Makamının yazısı ile ilk Oda seçimleri 10 Mart 1926 tarihinde yapılmış ve Hacı Saitzade Sait Efendi başkanlığa seçilmiş. Dönemin Oda mühründen de anlaşıldığı gibi “Elaziz Ticaret ve Sanayi Odası” unvanı ile Odanın resmi kuruluşu gerçekleştirilmiştir. Odamızın amacı ve misyonu; üyelerimizden aldığımız güç ve irade sayesinde, çalışan, hizmet eden, gayret eden, mücadele eden, gruplaşmayan, kamuoyunu bölmeyen, ötekileştirici değil birleştirici ve bütünleştirici bir yönetim anlayışıyla üyelerimizi ve Elazığ’ımızı layıkıyla temsil etmek ve geleceğin gelişen Elazığ’ını ortak akılla inşa etmektir.

2- Başkanım, Odanın geleceği hakkında hedefleriniz nelerdir?

İDRİS ALAN: Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası olarak şehrin her alanda kalkınması, gelişmesi ve bölgesinde önemli bir cazibe merkezi olması adına ortaya koyduğumuz hedefler var ve bu hedefler için tüm ekibimizle birlikte yoğun gayret gösteriyoruz. Bu konuda şehrin kaderini değiştiren en önemli hizmetimiz, ilimizin teşvikte 6. Bölge kapsamına alınması oldu. Elazığ, uzun yıllardan beri teşvik kapsamına girme konusunda gayret göstermiş, her dönem siyasilerimiz ve Odamız başkanları tarafından dile getirilen bu konu, bizlerin birinci Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığımız dönemi olan 2016 yılında çözülmüştü. Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak ilimizin teşvikte 6. Bölge kapsamına alınması yönünde verdiğimiz mücadele sonrasında şehrin ekonomisinde önemli bir canlanma oldu. İstihdamla birlikte üretim ve ihracat rakamlarımız katbekat arttı. Bugün birinci OSB’mizde yer kalmadığı için 2. OSB TEKNOVA’da parsel tahsislerine başladık. Bu OSB belgemize de yatırımcılarımızın ilgisi yoğun oldu. Bununla birlikte “İlçeleriyle Birlikte Kalkınan Elazığ” sloganımız kapsamında Kovancılar, Karakoçan ve Palu ilçelerimize hitap edecek Karma OSB’nin kurulması için adımlar attık ve bu çalışmamızda sona geldik. Yine Baskil yöremizde üretilen kayısımızın işlenip paketlenerek “Baskil Kaysısı” markasıyla pazarlanması amacıyla Odamız bünyesinde kurulan Elazığ Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (ETAK) tarafından ilçemizde kayısı işleme, paketleme ve analiz laboratuvarını hizmete açtık. Yaptığımız tüm bu çalışmalarla amacımız; ekonomisi, sanayisi, üretimi ve turizmi güçlü bir Elazığ oluşturmak ve bununla da şehir tarihinde güçlü izler bırakmaktır.

3- ETSO’nun Rolü ve Faaliyetleri, Destek Programları ve Projeleri, ETSO’nun bölgedeki işletmelere sağladığı destek programları, eğitimler, seminerler ve projeler hakkında bilgi verir misiniz?

İDRİS ALAN: Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası olarak, yatırımcılarımızın önündeki tüm engelleri kaldırmak adına gerek bakanlıklar gerekse TOBB nezdinde sürekli görüşmeler yapıyoruz. Sektör temsilcilerimizle sık sık bir araya gelmekle birlikte her fırsatta iş yerlerini ziyaret ederek sorun ve talepleri bizzat dinleme fırsatını yakalıyoruz. Bakanlıklarımızın, Fırat Kalkınma Ajansı, TKDK ve diğer kurumlarımızın yatırımcılarımıza yönelik destek ve katkılarından faydalanmalarına yönelik bilgilendirme toplantıları gerçekleştiriyoruz. Bu hizmetlerimizin yanında üyelerimizin ve ticari faaliyetlerde bulunan meslek erbaplarımızın ihtiyaç duyduğu, yatırım ve teşvik mevzuatları yanında, hukuki alanda karşılaştıkları sorunlara yönelik eğitim seminerleri de gerçekleştiriyoruz.

4- Odanızın diğer kurumlar ve kuruluşlarla yaptığı işbirlikleri ve ortak projelerden bahseder misiniz?

İDRİS ALAN: Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası olarak şehrin tüm kurum ve kuruluşlarıyla istişare ve iş birliği halindeyiz. Valiliğimiz, belediyemiz ve tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız yanında ekonomi merkezli STK’larımız ile ilimiz özelinde sık sık görüşme ve toplantılar yaparak sorunların el birliği içinde çözülmesinde etkin roller üstleniyoruz. Meclis toplantılarımıza her ay ilimiz yöneticilerini davet ederek hem kendi çalışmalarını anlatmalarını hem de üyelerimizin o kurumla ilgili yaşadıkları sorunların dile getirilip çözülmesini sağlıyoruz.

5- Elazığ TSO olarak yerel üniversiteler ve uluslararası ticaret odaları ile ortak projeleri var mıdır? Varsa bunlar hakkında da bilgi verir misiniz? (Elazığ TSO’nun Elazığ ekonomisine katkılarını, işsizlik oranını düşürme çabalarını ve yeni iş alanlarına imkan verme projeleri nelerdir?)

İDRİS ALAN: Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası olarak tüm kurumlarımızla olduğu gibi, ilimizde köklü bir eğitim geçmişine sahip Fırat Üniversitesi ile yakın ilişkiler içindeyiz. Özellikle üniversite-sanayi işbirliğini daha da ötelere taşımak adına bilim insanlarımızla ortak projeler yürütüyoruz. TEKNOKET’te bulunan işletmelerimize birçok alanda desteklerimiz olmakta ve bunun şehrimize katma değer olarak geri döndüğünü bizzat gözlemliyoruz. Odamızın ilimiz ekonomisinin lokomotifi olduğu gerçeği, şehrin her alanında kendini hissettiriyor. Bizlerin girişimleri ile uygulamaya başlanan teşvikte 6. Bölge uygulamasıyla istihdamda önemli bir ivme sağlandı. Bununla beraber üretim ve ihracatta da ciddi artışlar sağlandı. Tüm bu gelişmeler ilimizin ekonomisine de olumlu olarak yansıdı ve Elazığ, kalkınma sürecinde önemli başarılara imza atan bir kent konumuna yükseldi.

6- Elazığ TSO, önümüzdeki yıllarda bölgedeki tarım ve turizm sektörlerini canlandırmak için ne gibi projeler başlatmayı planlıyor?

İDRİS ALAN: Bizler Oda olarak bu tür projeleri çoktan başlattık bile. Daha önce de dile getirdiğim gibi ETAK projesiyle tarımsal kalkınmayı, lojistik merkez projemizle bölgemizin ticaretinin gelişmesini hedefliyoruz, daha çok üretme seferberliği ile de ilimizin üretim merkezi olmasını hedefliyoruz. Turizm konusuna özel bir önem veriyor ve ilimizin turizm potansiyellerinin değerlendirilmesi adına çalıştaylar düzenleyip bu konuda ilgili kurumlarımıza önerilerimizi sunuyoruz. Yine turizm sektörünün önemli firmalarıyla görüşerek ilimizin tur ağlarına dahil edilmesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığınca organize edilen Kültür Yolu Festivaline ilimizin de alınması konusunda önemli görüşmeler yapıyoruz. Bu görüşmelerimiz sonucu ilimizin 2025 yılı Kültür Yolu Festivali kapsamına alınmasını da önemli bir kazanım olarak görüyoruz.

7- Elazığ’da yatırım yapmak isteyen girişimciler için ETSO’nun sunduğu fırsatlar ve teşvikler nelerdir?

İDRİS ALAN: İlimizde yatırım yapmak isteyen iş insanlarına Elazığ TSO olarak sunduğumuz en önemli imkan ve fırsat, teşvikte 6. Bölge kapsamında olmalarıdır. Bu yasa ile işletmelerimiz başta işçi sigortaları olmak üzere; vergi ve birçok alanda imtiyazlı hale gelmekte, bu da üretim maliyetlerini düşürmekte ve rekabet etme şanslarını artırmaktadır. OSB’lerimizin tüm altyapılarının tamamlanmış olması, 2. OSB’miz olan TEKNOVA’da yeni parsellerin yatırımcılarımıza sunulması ve yatırımcılarımıza her türlü teknik ve danışmanlık hizmetleri sunulması, kendi yaşadıkları problemlerin çözülmesi noktasında ilgili kurumlarla görüşülmesi önemli avantajlar olarak sunulmaktadır. Yaptığımız bu çalışmalar sonucu ilimizde yatırımların sayısı her gün daha da artmakta ve şehir ekonomisi daha da güçlenmektedir.

ÖZEL HABER

Jale AKSOY DEMİRKIRAN