ANKESOB 2018/II. Dönem Oda Genel Sekreterleri “Eğitim ve Değerlendirme Toplantısı” ANKESOB Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
ANKESOB’a bağlı odaların sekreterlerinin katıldığı toplantı, Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından ANKESOB Başkan Vekili Muhittin Köksal’ın açılış konuşması ile başladı. Toplantıda gündem gereği; ANKESOB Başkan Vekili Hasan H. Çavuşculu; ‘ANKESOB Çalışmaları’, ANKESOB Genel Sekreteri Abdurrahman Varol; ‘5362 Sayılı Kanun Uygulamaları’, ANKESOB Bilgi İşlem Sorumlusu Cengiz Öncül; ‘Bilgisayar Ofis Programları’, ANKESOB Eğitim, Proje ve Ar Ge Müdürü Erdoğan Özen; ‘Vasatlık Kültürü’, ANKESOB Başkan Vekili Hüseyin Ar da; ‘Faaliyetlerin Değerlendirilmesi’ konu baş-lıklarında sunumlar gerçekleştirdi.
HİZMET KALİTEMİZİ YÜKSELTMELİYİZ
ANKESOB Oda Genel Sekreterleri “Eğitim ve Değerlendirme Toplantısı” açılış konuşmasını yapan ANKESOB Başkan Vekili Muhittin Köksal, “ANKESOB olarak eğitime önem verdiğimizi biliyorsunuz. ANKESOB çatısı altın-da büyük bir emek ve özveri ile yürütülen eğitim faaliyetlerinin tek amacı siz değerli genel sekreterlerimizin gelişimlerine ve sizler tarafından esnaf ve sanatkarlarımıza verilen hizmet kalitesinin yükseltilmesine katkı sağlamak olarak açıklayabiliriz. Bu anlamda ciddi çalışmalar yapıyoruz. Türkiye’ye örnek olacak çalışmalar yapıyoruz ve bunları sizlerle paylaşıyor, sizlere devamlı aktarmaya çalışıyoruz. Bugünkü toplantımızda da ANKESOB’un yaptığı çalışmalarla odalarımızın yaptığı çalışmaları, eğitim, proje çalışmalarımız, teşkilatımızdaki eksik ve hatalı uygulamaları değerlendirmek. Ankara olarak bizim teşkilatımız güçlü ve bilgilidir. ANKESOB’u Ülkemize örnek bir birlik olarak düşünüyoruz ve böyle de olduğunu iddia ediyoruz. Bu anlamda bu-günkü eğitimi de dikkatle dinlemenizi ve sorularınızla ve değerlendirmelerinizle katkı sağlamanızı, eğitimden öğrendiklerinizi çalışmalarınızda hayata geçirip, bundan sonraki yapacağınız hizmetlerde işyerinize yansıtmanızı temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.
“ANKARA’DA 100 BİNE YAKIN ESNAF VE SANATKÂRA HİZMET VERİYORUZ”
ANKESOB Çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulunan ANKESOB Başkan Vekili Hasan H. Çavuşculu, “Odalarımızın çok değerli genel sekreterleri, sizler yaklaşık 100 bine yakın esnaf ve sanatkârımızın odaya geldiği zaman ilk karşılaştığı kişilersiniz, sizler bizim adımıza 100 bin esnafımızı en iyi şekilde karşılayan, işlemlerini gerçekleştiren mesai arkadaşlarımızsınız. Bu nedenle bizler için çok önemlisiniz. ANKESOB’da bize her şeyi sorabilir, danışabilirsiniz. ANKESOB Başkan Vekili olarak zaman zaman birliğimize yazılı belge sorarım, o belgeye göre hareket ederim. Benim size tavsiyem odanızdaki demirbaş defterlerini ilgili mevzuat doğrultusunda düzgün tutun. Odanıza gelen demirbaş eşyalar hediye dahi gelse bunu muhasebeye bildirin ve demirbaş defterine işleyin. Yani, yaptığınız tüm iş ve işlemleri belge-lendirin, kaydını tutun. Karar almadığınız bir işi yapmayın. Bu konularla ilgili yaşadığınız sıkıntı olursa bizlere yazılı veya sözlü olarak danışabilirsiniz, sizlere yardımcı oluruz. Hem yönetim, hem denetim, hem de genel sekre-terler olarak sizler de ileride mağduriyetler yaşamazsınız. Biz sizlere inanıyor, yaptığınız çalışmalara güveniyoruz.” diye konuştu.
“SÜREKLİ KENDİNİZİ GELİŞTİRİN”
ANKESOB Genel Sekreteri Abdurrahman Varol, “5362 sayılı Esnaf ve Sa-natkârlar Meslek Kuruluşları Kanununun uygulanmasında yükümlülüklerimiz var. Esnaf ve sanatkârlar ile yanlarında çalışanların meslekî ve teknik ihtiyaçlarını karşılamak, meslekî faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlerine uygun olarak gelişmelerini ve meslekî eğitimlerini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleriyle ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak, meslek disiplini ve ahlâkını korumak ve bu maksatla kurulan tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğindeki esnaf ve sanatkârlar o-daları ile bu odaların üst kuruluşu olan birlik, federasyon ve Konfe-derasyonun çalışma usûl ve esaslarını düzenleyen bu kanunun yüküm-lülüklerini ne ölçüde yerine getirdiklerimizle ilgili, hangi zorluklarımız var, hangi kolaylıklarımız var bunları çok iyi analiz etmeliyiz. Üyelerden aidat tahsilatı ile ilgili sorunlarımız var. Bu kanuni bir zorunluluktur. Bunların çok iyi takip edilmesi gerekiyor. Odaların da birliklere olan katılma payları, eğitim paylarının zamanında ödenmesi konusuna önem verilmelidir. Bizler sizleri, odalarımızı önemsiyoruz, sizleri seviyoruz. O anlamda esnaf ve sanatkârlarımıza en iyi şekilde hizmet edebilmek için sizlerin eğitimine, kendinizi geliştirmenize büyük önem veriyoruz. Hata yapmamanız anlamında sorularınıza devamlı cevap ver-meye, sizleri devamlı bilgilendirmeye çalışıyoruz. Genel sekreterlerimizin, meslek odalarımızın işleyişinde üstlendikleri rolünü son derece önemli buluyor ve çalışmalarını devamlı destekliyoruz. Genel sekreterlerimizin her zaman yanlarındayız.” dedi.
ANKESOB Bilgi İşlem Sorumlusu Cengiz Öncül, oda genel sekreterlerine yönelik bilgisayar ofis programları ile ilgili uygulamalı bir şekilde bilgi-lendirmede bulundu. Öncül, birçok meslek alanında bilgisayar kullanımının zorunlu hale geldiğini, Oda genel sekreterlerinin de artık, bilgisayar ve ofis programları ile interneti etkin, hızlı ve doğru şekilde kullanması gerektiğinin altını çizdi.
“VASATLIK, İNOVATİF ÇÖZÜMLERLE ORTADAN KALKAR”
ANKESOB Eğitim, Proje ve Ar Ge Müdürü Erdoğan Özen konuşmasında; “Düzenlediğimiz eğitimlerin yanı sıra ihtiyaç duyulan eğitim konusu varsa onu bizlerle paylaşırsanız o doğrultuda eğitimleri planlarız. Hangi konuda eksiklik duyuyorsanız, bu eksiklikler çalışma hayatımızı etkiliyorsa bu konuların ü-zerinde duralım.” diyerek ‘Vasatlık Kültürü’ konulu sunumunu gerçek-leştirdi. Vasatlığın tanımını; ‘orta, ortalama, iyi-kötünün ortası, sıradanlık olarak açıklayan Özen, şunları kaydetti: “Vasatlık, zaten ismi üstünde, fark edilmesi en zor şeydir; içinde yaşadığın şeyi tarif edemezsin. Bu anlamda, vasatlığı ülkemizin gündemine getirerek, her aşamada ve her boyutuyla tartışmaya açmak lazımdır. Vasatlık her organizasyonun canlılığını, yeniliğini ve enerjisini azaltan sinsi bir illettir. Vasatlık, organizasyonu bir kez etkilerse onu iyileştirmek oldukça zordur. Vasatlık var olanın kabul edilmesine neden olur. Vasatlık, eğer izin verilirse, kabul edilirse, cezalandırılmazsa, en yararlı insanları bile verimsizleştirir. Aslolan farklı olmak ve fark yaratmaktır. Vasatlı-ğın yaşandığı bir organizasyonda, farklı kişilerin de farklı işler yapması beklenemez. Kendimizi ifade edebilmemizin yolu yaratıcılıktan geçmektedir. Kültür ve cesaret eksikliğinden dolayı kendimizi ifade edemezsek vasatlığa hizmet etmiş oluruz. Onun için her işin farklı yapılabileceğini düşünmek ve sorgulamak zorundayız. Bir işi geliştirmenin başlangıcı taklitçiliğin getirdiği vasatlıktan ulaşmakla olur. Orta Eğitim Tuzağı, Orta Çalışma Tuzağı, Orta Gelir Tuzağından çıkabilmek için inovatif çözümlerin farkına varmalı ve vasatlıktan uzaklaşmalıyız.”
“YAPTIKLARINIZI SORGULAYIN, KENDİNİZİ SÜREKLİ YENİLEYİN”
ANKESOB Başkan Vekili Hüseyin Ar da ‘Faaliyetlerin Değerlendirilmesi’ konu başlıklı konuşmasında şunlara değindi: “Konuşmama başlarken Birlik Baş-kanımız Sayın Mehmet Yiğiner’in selam ve sevgilerini, toplantımızın hayırlara vesile olması temennisini iletmek istiyorum. Genel Sekreterler toplantılarımızın Birlik ve Odalarımız arasında iletişimi daha da geliştireceğini, ortak katılım kül-türü oluşturarak, ekip çalışması sinerjisini artırdığı için çok önemsediğimizi belirtmek isterim. Odalarımızın güçlü ve güvenilir olması sizlerin çalışmalarına bağlıdır. Her yaptığınız işi sorgulayın, her yaptığınız işe farkındalık katın, sü-rekli kendinizi yenileyin. Çok önemli bir görevi yerine getiriyorsunuz. Bizim size söylemek istediğimiz ilk husus, başta meslek mensuplarınız olmak üzere, başkanınız ve yöneticilerinize nasıl daha iyi hizmet ederiz, nasıl onları mem-nun ederiz diye düşünmenizdir. ANKESOB olarak sizin bazı problemlerinizi çözmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Müspet, menfi sizlere gön-derilen yazılara, genelgelere mutlaka cevap veriniz. Üst yazı olmazsa olmaz. Size gönderilen yazıda o konu ile ilgili çalışma yapılmıştır ya da yapılmamıştır diyeceksiniz. Cevap verilen yazı gelecek, bizde ona göre bir takım çalışmalar yapacağız. Mümkün olduğu kadar yazılarınız akıcı ve rasyonel olsun. Bunu niçin ifade ediyorum, şimdi biz yıllardır çıkarız kürsülerde kurum kültüründen, kurum kimliğinden, kurum felsefesinden bahsediyoruz. Şimdi biz odalarımız-da kurum kimliğimizi, kurum kültürümüzü kurum felsefemizi ön plana çıkarma gayreti içerisindeyiz. Gerçek manada söylüyorum bizler sizleri seviyoruz. Hakikatten işine, aşına, eşine sadık olan ahiliğin genel prensipleriyle ilgili çok güzel hizmetler veriyorsunuz ama biz tatmin olmuyoruz, yeterince ikna ol-muyoruz. Daha iyisini istiyoruz. Katılımcılık ruhunuzu geliştirin, bize toplantı-larda soru sorun, zorlayın. Sora, sora öğreneceksiniz, empati yapa-caksınız. Tekrar ediyorum, bilginizi becerinizi yeteneğinizi kendi bünyenizde saklıyor-sanız bir işe yaramaz. Onun için bunu paylaşacaksınız. Biz bir aileyiz, gücü-müzde birliğimizden. Bazı alışkanlıklarımızdan da vazgeçelim, araştırmacı ola-lım, yeniliklerle ilgili inovasyonlarla ilgili araştırma ruhumuzu geliştirelim. Her gün geldiğiniz aynı yolu kullanmayın, gelirken başka yoldan gelin, giderken başka yoldan gidin. Sizlerin bilgi beceri yetenekleri zaten var, tekrar yenile-yerek teşkilatımıza hizmet etmenizi canı gönülden diliyoruz. Odalarımızı ko-ruyun, oda başkanlarımızı, yöneticilerimizi koruyun esnaflarınızı koruyun çalışkan düzgün şerefiyle, namusuyla, iffetiyle çalışan düzgün personel her zaman baş tacıdır. Sırlarınızı başkaları ile paylaşmayın, ser verin, sır verme-yin. Bugünkü gördüğünüz esnaf yarın sizin başkanınız olabilir. İşinizi profes-yonelce, adaletlice ve verimli yapınca size hiç kimse bir şey diyemez. Toplan-tımızın öncelikle memleketimize, teşkilatımıza hayırlı olmasını diliyorum.”
Toplantı, son bölümünde soru-cevap şeklinde yapılan değerlendirmeler ile sona erdi.