-Gerçekten TROLL diye bir canlı varmış!
-Gerçekten TROLL diye bir canlı varmış! Sosyal medya çıkmazdan önce doğrusunu söylemek gerekirse ben trollün bal...

-Gerçekten TROLL diye bir canlı varmış!
Sosyal medya çıkmazdan önce doğrusunu söylemek gerekirse ben trollün balık avlamada kullanılan bir yöntem olduğunu bilirdim…
Jandarma ve Polis bültenlerinde zaman zaman sahil bölgelerimizde “‘trolle balık avlanma” yasaklandı. Gibi açıklamalardan bilirdim ‘trollün’ kelime anlamını.
Ancak hiç de öyle değilmiş…
Zamanla trollün balıkçılığın dışında kullanılan ve var olan bir canlı türü olduğunu da bu yaşımda öğrenmiş oldum.
Sosyal medyanın hayatımıza hızlı bir şekilde girmesiyle birlikte bir çok konu hakkında alaycı, mizahi bir dil ile ortalığı karıştıran kişilere de troll adı verilince kendi kendime düşünmeye başladım!
Sosyal medyada genelde fake hesaplar ile trolleme yapılırken aynı zamanda gerçek hesaplarla da trolleme yapıldığını zaman zaman haberlerde okuyoruz. Büyük gruplar oluşturarak kitleleri etkilemeye çalışan troll hesaplar kullanılarak insanların düşüncelerine yön vermeye çalışılışıyorlar işte bu kimselere de ‘troll’ adı veriliyormuş…
Geçenlerde bir televizyon kanalındaki tartışma proğramını yöneten sunucu ünlü bir solsal bilim uzmanı olan profosöre soruyor…”Hocam bu trol nerden çıktı ve nasıl gelişti ve büyüdü? Bize trollün tarifini yaparmısınız ?”
Ünlü hoca anlatıyor;” Bu güne kadar keşfedilebilmiş bütün canlı türlerinin bir yaşam çizgisi ve kriteri vardır. Bilim insanlarını hayrete düşürün bir istisna hariç, o’da troller...”
Sunucu hayrete düşüyor sözü kesip nasıl yani? yiye araya giriyor…
Hoca devam ediyor; “ Bilim insanları tüm canlı türlerinin içinde onursuz ve haysiyetsizde yaşayabilen bu canlı türlerini keşfedince hayrete düşüyorlar. Ne yaradılışa inanan nede evrim teorisine inanan bu trolleri incelerken bilim insanları çaresiz kalmışlardır. Bunlar hem kemirgen, hem sürüngen hem omurgasız hemde beyinsizdirler. Trollerin en büyük karekteristik özelliği, karektersiz olmalarıdır.Toplu halde yaşarlar ve birlikte pusu kurarlar. Vücutlarının tamamı küfür bezleriyle kaplıdır. Beyinleri olmadığı için düşünemez ve başka organlarını kullanarak saldırırlar. Bir bukalemunu bile şaşkına çevirebilecek kadar kılık değiştirebilirler. Mesela cinsiyet dahi değiştirebilirler! Dişiler erkek, erkeklerde zamanla iklime göre dişi olabiliyorlar!
Hoca devam ediyor;” Başlarında bazen bir troliçe bulunur.Yetişkin bir troliçe yavrularına yöneltilen bir tehlikeyi sezip ona göre kılık değiştirerek tedbirini alabilir. Troliçenin işaretiyle avlarına saldıran bu troller , sırtlan ve çakallar gibi hayvanların çok ötesinde leş yiyicidir. Amaçlarına ulaşmak için hiçbir adilikten ve yavşaklıktan kaçınmazlar. Bir gün önce sahip çıkıp korudukları bir canlıyı, bir gün sonra kemirerek yok edebilirler. En önemli besin kaynakları ise kendilerini savunmak için harcadıkları enerji kaynaklarıdır. Karşı taraftan cevap alamadıkları zaman kendi pisliklerinde boğuldukları bilinmektedir. Bu yüzden de bir trol saldırısına maruz kalırsanız tek savunma hareketi sessizce beklemek ve daha sonra sifonun altına geldiğinde sifonun kolunu hızlıca çekmek en doğrusu olacaktır.
Tek başlarına dünyanın en hödük canlılarına dönüşürler. Tek başlarına kaldıklarında kendi kendilerine bile küfür edebilecek bir savunma sistemleri vardır. Aç kaldıklarında bir birlerini bile yemekten çekinmezler.”
Sunucu yine anlamakta zorlanmıştır ve tekrar araya girer; “ hocam özür dilerim ben sosyal medyada kullanılan trol kelimesinden bahsetmiştim…” der.
Ünlü hoca sözünü tamamlar, “ Ben size çocuk hikayelerine konu olan İskandinavya civarında mağaralarda yaşayan , değişik bir görüntüsü
olan bir yaratık türünü, yani dünyamızda halen yaşayan bir canlıyı anlattım!”
Trollenmeye hayatın her anında karşılaşabilirsiniz; okulda, cafede, Bloglar, Forumlar, Facebook, İnstagram, Twitter ve tüm sosyal medya trollenebilirsiniz. Ancak en çok trollemenin yapıldığı mecralara bakacak olursak; Facebook, İnstagram, Twitter gibi sosyal medya da fake hesaplar ile trolllenme ihtimalimiz çok daha yüksekdir.
“İnternet ortamında troll, isteyerek veya istem dışı bir şeyler yaparak, ortamı karıştıran kişilere trol denir.”
Troll kelimesinin anlamına baktığımızda çok farklı bir şey karşımıza çıkıyor…
Neyse fazla söze gerek yok, ünlü hoca İskandinavya bölgesindeki mağaralarda yaşayan ve bilim insanları tarafından ‘troll’ adı verilen yaratığı zaten anlatmış…
GÜNÜN SÖZÜ
“Konuştuğun kadar şerefli olsaydı hislerin; şerefini iki paralık etmezdi seçimlerin…”