Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Girişimciliği Geliştirme Desteği Programı Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

KOSGEB Siteler Müdürlüğü tarafından düzenlenen Girişimciliği Geliştirme Desteği Programı Bilgilendirme Toplantısı TESK, ANKESOB ve Üniversitelerin temsilcilerinin yanı sıra esnaf ve sanatkarların da katılımı ile KOSGEB Siteler Müdürlüğü Toplantı Salonunda gerçekleşti. Toplantıya Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) Başkan Vekili Hüseyin Ar katılım sağladı.

KOSGEB Siteler Müdürlüğü tarafından

KOSGEB Siteler Müdürü Dr. Mehmet Görkem Gürbüz’ün programın genel hatlarından bahsettiği açılış ve selamlama konuşması ile bilgilendirme toplantısı başladı.

Toplantının devamında KOBİ Uzmanı Baha Bülent Andiç’in tarafından Girişimciliği Geliştirme Desteği Programı sunumu yapıldı. Andiç sunumunda Yeni Girişimci Programı’nda girişimcilerin geleneksel ve ileri girişimci olarak iki ana kola ayrıldığını ve bu kollara göre destek alacaklarını belirtti. Kimlerin geleneksel ve ileri girişimci olabileceğine değinen Andiç, başvuru, değerlendirme ve karar süreçleri ile ilgili tüm detayları katılımcılara aktararak sunumunu sonlandırdı.

ANKESOB Başkan Vekili Hüseyin Ar, toplantıda yaptığı konuşmada, “Öncelikle KOSGEB’in bu yeni dönem destek programını esnaf ve sanatkarlar olarak memnuniyetle karşıladığımızı ifade etmek istiyorum. Ancak 1-2 noktaya değinmek istiyorum. Yeni yayınlanan yönetmelikte ‘Nitelikli Eleman İstihdam Desteği’ ile ilgili bir madde var. Burada bu destekten en az dört yıllık eğitim veren fakülte veya yüksekokul mezunu yeni eleman istihdamı için verilir ibaresi var. Burada bizim mesleki eğitim merkezlerinden ve mesleki teknik liseden mezun olan çocuklarımız yani kalfalık diploması olan ve ustalık diplomasına aday olan çocuklarımızın da bu destekten yararlanması uygun olacaktır.” dedi.

“KOBİ TANIMI YENİDEN YAPILMALI”

KOBİ kriterlerinin yeniden tanımlanması gerektiğini ifade eden Ar, “Sadece yanımızda sigortalı işçi çalıştırarak veya 20-30 kişi çalıştıranlar değil, kendi çalışanlar ne yapacaklar. Çünkü son zamanda özellikle kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerle ilgilide birçok kişi kendisi çalışıyor. Bunlar için fonları yeniden belirleyerek ayrı bir hesapta tutulması, ayrı bir destek verilmesi gerekir. Geçen dönem Siteler KOSGEB ile beraber bin kişiye yakın genç girişimcilik ve uygulamalı girişimcilik uygulama programı yaptık ve bu senede tekrardan başlayacağız.” diye konuştu.

“KAYITDIŞI EKONOMİYİ ÖNLEMELİYİZ”

Ar konuşmasının devamında kayıt dışı ekonomiye değinerek, “Kayıtdışı ekonomiyi ortaya çıkaran nedenleri ortadan kaldırmalıyız. KOSGEB’in bazı destekleri ile ilgili bazı odalarımızdan mesleki faaliyet belgesi istenmediğine dair bize bilgiler geliyor. Mesleki faaliyet belgesi mutlaka odalarımızdan istenmesi gerekir. Çünkü 5362 sayılı Kanunun 13. maddesinde emredici hükümler var. Şuan birliğimize sicil marifeti ile kayıtlı 95 bine yakın esnaf ve sanatkar üyemiz var. Bu 95 bin üyemizin dışında vergiye kayıt olmuş ama yasal olarak gelip odasına veya esnaf sicile kayıt olmayan Ankara’da ve ilçelerinde 30 bine yakın esnaf ve sanatkarımız var. Bu durum haksız rekabete yol açıyor. Meslek odaları ile ilgili KOSGEB’inde bu girişimcilik kredisini verirken yeni veya eski olsun, bunlara mesleki faaliyet belgesinin odalar tarafından istenmesi gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

Sektörde ve meslekte eski ve borcu olmayan esnafların da destek sorununa dikkat çeken Ar, “Yeni işletmelere mutlaka önem verilmeli ama uzun yıllar düzenli çalışan, yükümlülüklerini zamanında yerine getiren ve hakikatten vizyonunu geliştirmek ve makine parkını yenilemek isteyen ve teknolojik bir takım ürünlerden faydalanmak isteyen esnafımızın da desteklenmesini arzu ediyoruz.” diyerek, konuşmasını “ANKESOB adına KOSGEB Siteler Müdürü Dr. Mehmet Görkem Gürbüz ve değerli ekibine düzenledikleri bilgilendirme toplantısı için teşekkür ediyorum.” ifadeleri ile sonlandırdı.

KOSGEB Girişimciliği Geliştirme Desteği Programı Bilgilendirme Toplantısı, KOSGEB Siteler Müdürü Dr. Mehmet Görkem Gürbüz’ün toplantı ile ilgili katılımcılar tarafından sorulan soruları KOBİ Uzmanı Baha Bülent Andiç ile birlikte cevaplamasının ardından son buldu.