Gütse yani GÜVENLİK, TRAFİK, SAĞLIK, EĞİTİM insanı yaşat ki devlet yaşasın Edebali öğüdünü tutabilmek için birbirine iyice bağlı ana taşıyıcı kolonlardır. Ticarete, kendi haline bırakmaya gelmez asla! Hele serbest piyasa ekonomisi içinde bunu yaptınız mı sürekli akla hayale gelmez sorunlarla karşılaşılır hep.
Devlet askerî ve polisiye sisteminden tam olmasa da güvenliği sağlıyor, terör ve asayiş can kayıpları artadursa da geniş kitlelere çok tedirginlik verici değil. Ancak cezacı sinsi trafik denetleme ve duble yol yatırımları can kayıplarını önlemede ileri ülkeler seviyesinden hâlâ çok uzakta! Kaza haberi sunumu olmayan iletişim aracı var mı? Trafiğe çıkacak her sürücü, ehliyetini yeterli iş içinde eğitim görerek almalı oysa. Hani o sistem, niye kuramadık hâlâ?
Dolmuşta bir sürücünün yanında gelirken yol boyunca onun sürekli trafik hatalarına serzenişini dinledim. Kendisi gibi dolmuş sürücülerine de kızıyordu bazen. Kendini trafik içinde eğitmişti yani ama herkes o ruha sahip değil ki! Sürücü olmak zorunlu değil. Öyleyse aynı ruhla isteyeni de iş içinde eğitecek sistemi kurmadan bu can alıcı kazaların önlenemeyeceğini niye düşünmeyiz?
Sağlık sisteminde alanında temayüz etmiş hekimlerin rehberliğini lokomotif yapma gereğine çok işaret etmiştim de bebek cinayetleri yargılamak zorunda kalınacağını hiç düşünmemiştim.
Gelir dağılımı bozuk ülkemizde özel hastane nasıl ayakta durabilir ki? Elbette gereksiz tetkikler yapacak, hastalıkları daimî hekim takibi için olası dönüşüme uğratmaya çalışarak SGK’ya hortum atacak.
Devlet sağlığa özel bir gelir havuzu kurup hastaların masraflarını buradan karşılamalı ve ödemeler de hep banka üzerinden yapılmalı, kimse paraya el sürmemeli. Özel hastane olmaz. Üniversitelere bağlanmalı tüm hastaneler.
Adı millî olan iki bakanlıktan biri eğitim. Özel okul sahipleri de vatandaş da halinden memnun değil. Yarışmada derece almış bir eğitimci olduğum halde bu iş yürümez dedim ve hiç ilgi göstermedim.
Şimdiki Bakan Tekin, sınıf ve öğretmen seçmeyi önlemiş eşitlik için. Adalet sağlandı böylece deniyor da öğretmenlerin verdiği eğitim farklı olursa eşitlik sağlanır mı, tercih dertsiz öğretmen kendini yetiştirir mi? Sınava odaklı bozuk sistem, düzeltmeye çalıştıkça daha da bozuluyor işte! Hep böyle oldu.
Eğitim üniversitelerimizin rehberliğinde tümüyle iş yerlerinde devlet gözetimindeki işliklerde bilgiler araba kullanma gibi iş içinde kazanılırsa kalıcı olur. Kalkınmanın temeli bu!
Derim ki güvenlik, trafik, sağlık ve eğitim derdimizi çözecek halkın oyla hesap soracağı devletin en başına bağlı üst kurum GÜTSE’dir. Halkın da temayüz ettiğini kabullenebileceği üyeleri alan uzmanlarından olmalı. Oy çokluğuyla seçilmeleri de tartışmaları engeller. İşte gerçek demokrasi!
YORUMLAR