İstanbul liselerinden sonra Anadolu’da açılan ilk lise olan Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi’ni ziyaret ediyoruz…
Benimde mezun olma şerefini taşıdığım bu asırlık çınar bu yıl tam tamına 137’nci yaş gününü kutlayacak.
Dönemin Kastamonu Valisi Abdurrahman Nurettin Paşa tarafından 1882 yılında kurulan devamında ise 20 Nisan 1885’te inşaatına başlanılan Kastamonu Mekteb-i Sultanisi aradan geçen 137 yıl boyunca ilim, irfan ve aydınlık yolunda ilk günkü hedef doğrultusunda ilerliyor… Sadece Kastamonu ve çevresine değil ülkemize çok önemli hizmetlerde bulunan vatan evlatları yetiştirmeye yorulmadan devam ediyor.
İlk kurulduğunda adı ‘Kastamonu İdadi’si olan okulun adı 1912 yılından ‘Kastamonu Mekteb-i Sultanisi’ olarak değiştirilmiş , 1922-1923 eğitim öğretim yılı itibariyle ‘Kastamonu Lisesi’ olarak eğitimine devam etmiştir.
Kastamonu Lisesi, daha sonra dönemin Valisi ve okulun kurucusu olan Abdurrahman Nurettin Paşa’ya gösterilen vefadan dolayı bugün eğitim ve öğretimine ‘Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi‘ olarak devam etmektedir.
1981-1982 Eğitim Öğretim yılında Üniversite Giriş Sınavlarında Türkiye birincisi olan Abdurrahmanpaşa Lisesi, eğitim ve öğretimin dışında halkoyunlarında ve sportif alanlarda defalarca Türkiye birinciliği elde etmiş buram buram tarih, kültür ve başarı hikayeleri ile dolu bir eğitim yuvası…
Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi mezunu ve mensubu olmak yıllar geçse de her daim bir ayrıcalık olmuştur. Bu tarihi okulu okumak o yıllarda bir üniversite eğitimi kadar önemliydi. Sadece Kastamonu ve ilçelerine değil Sinop’tan Bolu’ya kadar, Çankırı, Karabük, Bartın ve Zonguldak gibi çevre illerden bu tarihi okulda eğitim almak için öğrenci ve velileri burayı tercih ederlerdi.
137 yıllık bir tarihe sahip olan lisemizden çok önemli sanatçılar, çok önemli yazarlar , devlet adamları, sporcular ve bürokratlar çıkmıştır.
İşte bende bu tarihi lisenin mezunu ve mensubu olmanın haklı gururunu her zaman yaşayan bir gazeteciyim.
Geçtiğimiz hafta sonu Kastamonuluların yakından tanıdığı eski bakanlarımızdan Sayın Murat Başesgioğlu ile birlikte mezun olduğumuz lisemizi ziyaret ettik.
Sayın Murat Başesgioğlu’da Abdurrahmanpaşa Lisesi’nden tam tamına 50 yıl önce mezun olmuş ve hiçbir zaman okulunu ve okul arkadaşlarını unutmamış bir hemşehrimiz.
İçişleri Bakanlığı , Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptığı ve en son Spordan sorumlu Devlet Bakanlığı yaptığı dönemlerde dahi defalarca ziyaret ederek okulu ile ilişkilerini hiçbir zaman koparmayan bir siyasetçi ve devlet adamı sayın Başesgioğlu.
Sayın Başesğioğlu ile okulun bahçesinde buluştuk. Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi’nin Müdürü Hüseyin Mısırlıoğlu, idarecileri , öğretmenleri ve öğrencileri karşıladı bizi.
Beraberinde İlimizin Valisi Sayın Avni Çakır, İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Cengiz Bahçeçioğlu ve okul derneğimizin başkanı Belediye Meclis Üyesi Sayın Nurten Ciğerci ile birlikte hoş bir sohbet ve öğrenciler ile uzun zaman akıllardan çıkmayacak bir söyleşiye tanıklık ettik.
İlk günkü gibi heyecanlı ve disiplinli öğrenciler yetiştiren bu tarihi çınarımız bugünlerde yeni okullarına da kavuşmuş durumda!
Aslında yeni demek yanlış olur eski okullarına demek daha doğrusu.
Bir dönem Kastamonu Üniversitesi’ne rektörlük olarak hizmet veren bu tarihi bina aslına rücu ettirilerek Abdurrahmanpaşa Lisesi’ne yeniden devredilmiş durumda.
Merhum ünlü yazar Rıfat Ilgaz’ın da öğrenci ve öğretmen olarak görev yaptığı bu tarihi okulumuz kimlere ev sahipliği yapmadı ki.
Ünlü yazar Rıfat Ilgaz, tiyatro sanatçısı Hadi Çaman, eski Genel Kurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı ,eski Milli futbolcu İskender Gönen, Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü ve tabiî ki eski bakanlarımızdan hemşehrimiz Sayın Murat Başesgioğlu.
Merhum Abdülkadir Gölpınarlı, Arif Nihat Asya, Behçet Necatigil, Hüsnü Açıksöz, İsmail Hakkı Sevük, Orhan Şaik Gökyay gibi ünlü ve önemli şahsiyetler bu tarihi çınardan yolu geçmiş sadece bir kaçıdır…
Sayın Murat Başesğioğlu ile birlikte okulun koridorlarında dolaşıyor, öğretmen ve öğrenciler ile sohbet ediyoruz…
Bu ziyaretten hiç kuşkusuz sayın bakanımız kadar bende keyif aldım.
Okulun tarih kokan kütüphanesinde son sınıf öğrenciler ile yaptığımız söyleşiden hem öğrenciler keyif aldı hem de Sayın Başesgioğlu.
Başesğioğlu Türk siyasetine bir dönem değil tam tamına hiç ara vermeden 8 dönem damga vurmuş üç ayrı dönemde değişik bakanlıklar yapmış önemli bir hemşehrimiz . Abdurrahmanpaşa Lisesi’nin son sınıf öğrencilerine hem okuldaki anılarını anlattı hem de onlara önemli öğütlerde bulundu.
“Biz Abdurrahmanpaşa Lisesi’ne ve dolayısıyla devletimize çok şey borçluyuz.” Diye başlayan söyleşi de Başesğioğlu sözlerine şöyle devam etti. ”Abdurrahmanpaşa Lisesi’nin Türk eğitim hayatında da, Çanakkale Savaşı’nda ve Milli Mücadele’de önemi çok büyüktür. Devletimize ve lisemize çok şey borçluyuz. Buraya gelme sebebimizden birisi de bu borcu ödemek. Siz de bir gün bu borcu ödemeye geleceksiniz bundan eminim. Çünkü burası size çok şey katıyor… Şu an kafanızda gelecek kaygısı var , bunu anlamak zor olabilir. Okul arkadaşlarınız ile irtibatınızı hiçbir zaman kopharmayınız. Bir birinize sıkı sıkı sarılınız. Hepiniz değişik değişik üniversitelere gideceksiniz ve ülkemize değişik alanlarda hizmet vereceksiniz.” Şeklindeki konuşmalarını öğrenciler büyük bir dikkatle dinlediler.
Soru cevap şeklinde geçen bu söyleşiye bende sessiz bir şekilde tanıklık ettim. Bende Sayın Başesgioğlu gibi lise yıllarına gittim büyük bir özlemle…
Okulun kütüphanesini tıklım tıklım dolduran son sınıf öğrencileri ile birlikte ilk günkü gibi okulumuzun unutulmaz marşını gür bir sesle büyük bir gururla söyledik.
Bakanlık yaptığı dönemlerdeki tüm okul ziyaretlerini takip eden bir gazeteci olarak benimde gözlerim tıpkı Sayın Başesgioğlu gibi okulun efsane Müdürü Sayın İsmail Dönmez’i aramadı dersem yalan olur.
Abdurrahmanpaşa Lisesi’nde öğrencilik, öğretmenlik ve yıllar yılı müdürlük yapan ve buradan 65 yaşında emekliliğe ayrılan Sayın İsmail Dönmez hocamızı tabiî ki unutmak olmazdı. Tedavi gördüğü Anadolu Hastanesi’nde hep birlikte ziyaret ettik.
Tüm Kastamonulular adına “ Geçmiş olsun” dileklerimizi ilettik. Çok şükür hocamızın sağlığı her geçen gün iyiye gidiyor.
Abdurrahmanpaşa Lisesi’ni bitiren binlerce öğrenci gibi sadakat, aidiyet ve vefa borcumuzu ödeyerek bu tarihi çınarımızı genç nesillere güven ve huzur içinde bırakarak ayrıldık.
Bugünkü makalemize 137 yıllık tarihi çınarımızın okul marşı ile son veriyorum.
“Hür gençliğin sesidir çınlayan,
Her gönülden taşar bu vatan,
Türk ırkının şanına şan katan,
Her toprak üstünde bir zafer yaratan.
***
Kuvvet bizde iman bizim,
İlim bizde irfan bizim,
Yurda feda bu can bizim,
Aşığız, aşkımız bu vatan bizim.
***
Alnımızda bilginin nuru yanar,
Kalbimizde en yüce duygular yaşar,
İrfan meşalesi yurda lisemiz,
Kastamonu Lisesi gençleriyiz biz…”
YORUMLAR