Hamas’a karşı Gazze savaşının başlamasından yaklaşık 3 ay sonra İsrail, ilk kez askeri operasyonla ilgili olarak uluslararası bir mahkeme önünde hesap vermek zorunda. Güney Afrika, İsrail’i Uluslararası Adalet Divanı’na götürmüş ve soykırımla suçlamıştı. En yüksek BM mahkemesinin Çarşamba akşamı Lahey’de verdiği karara göre duruşmalar artık 11 ve 12 Ocak’ta yapılacak.
Ortadoğu’daki mevcut çatışma , Hamas’ın 7 Ekim’deki terör saldırısıyla tetiklendi. 1.200’den fazla insanı katlettiler. İsrail, büyük hava saldırıları ve kara saldırılarıyla karşılık verdi. İsrail hükümetine göre amaç Hamas’ı yok etmek.
Kapalı kıyı bölgesindeki felaket niteliğindeki insani durum ve çok sayıda sivil kaybı göz önüne alındığında, İsrail son zamanlarda giderek artan uluslararası eleştirilere maruz kalıyor.
Ancak aşırı sağcı parti Otzma Jehudit’ten Polis Bakanı Itamar Ben-Gvir’in ve aşırı sağcı Dini Siyonist Parti İsrail’den Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in açıklamaları Lahey’deki duruşmalarda daha fazla soruna yol açabilir: Her ikisi de bu konuyla ilgili konuşmuştu. Diğer ülkeler de Filistinlilerin Gazze Şeridi’nden sürülmesi ihtimalini öne sürüyor. ABD, AB ve Almanya, Fransa gibi ülkeler açıklamaları şiddetle reddetti.
Başbakan Benjamin Netanyahu’nun muhafazakar Likud partisinden İsrail Kültür Bakanı Miki Zohar da kabinedeki meslektaşlarını eleştirdi ve İsrail’in bu tür görüşmelere dahil olduğunu yalanladı.
YNET News sitesine, “(Filistinliler) gönüllü olarak ayrılırsa İsrail’deki hiç kimsenin üzülmeyeceği açıktır. Ancak bu gerçekçi değil ve uluslararası toplum da kabul etmeyecekti.” Dedi. Bu tür konular açık bir sahnede tartışılmamalıdır.