VELİAHT PRENS SELMAN’IN HAYATA GEÇİRDİĞİ 5 ÖNEMLİ REFORM
Geçtiğimiz aylarda, Suudi Arabistan’da yapılan yeni düzenlemeyle ülkedeki yabancı diplomatlara alkol satışına izin verilmeye başlandı.
Haziran 2018’de kadınların araç kullanmasına yönelik yıllardır uygulanan yasak kaldırıldı.
21 yaş ve üzerinde Suudi kadınları, yanlarında erkek “vasi” (eşi, babası veya başka bir erkek akrabası) bulunmadan pasaport başvurusunda bulunmasına ve seyahat etmesine izin verildi.
Kamu alanlarında kadınKamu alanlarında kadın ve erkeklerin bir araya gelmesini engelleyen yasak kaldırıldı. Kadınlar ilk kez 2018’de maç izlemek için stadyuma girdi, kadın ve erkeklerin birlikte konsere gitmelerine izin verildi.
Ülkede 1970’lerde kapatılan sinemalar Nisan 2018’de yeniden kapılarını açtı. 2030 yılına kadar 300’den fazla sinemanın açılmasını hedeflendiği belirtildi. Diğer yandan filmlerde veya dizilerde cinsiyet, din veya politikaya ilişkin sıkı sansür uygulanmaya devam ediyor.
SUUDİ PRENS SELMAN KİMDİR?
1985 yılında doğan Muhammed bin Selman, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in oğludur ve ülkenin fiili hükümdarı olarak kabul edilmektedir. Eğitimini Kral Suud Üniversitesi’nde hukuk alanında tamamlayan bin Selman, ardından babasının danışmanlığını yaparak siyasete adım attı.
2015 yılında tahta çıkan Kral Selman, Muhammed bin Selman’ı savunma bakanı olarak atadı ve ardından veliaht prens olarak görevlendirdi. 2017’de Muhammed bin Selman, veliaht prenslik makamına yükselirken, öncekveliaht prens Muhammed bin Nayif’i görevden aldı.
Muhammed bin Selman’ın liderliği altında, Suudi Arabistan otoriter bir rejimle yönetilmekte ve demokratik kurumların eksikliği göze çarpmaktadır. İnsan hakları ve kadın hakları aktivistleri ile muhalifler, sık sık baskı altına alınmakta ve çeşitli yöntemlerle sindirilmektedir. Bin Selman’a yakınlığıyla bilinen özel bir suikastçı grubunun, eleştirel sesleri susturmak için kullanıldığı iddia edilmektedir.