İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay: “Kazakistan Parkı yapalım, birlikte ağaçlandıralım”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Kazakistan Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Bauyrzhan Akatayev ve beraberindeki heyeti, restorasyonu tamamlanan Ay Yıldızlı Konak’ta ağırladı. Türk-Kazak dostluğuna vurgu yapan Başkan Tugay, iki ülke arasında ticaret, kültür ve çevre projeleriyle ilişkilerin güçlendirilebileceğini belirtti. Başkonsolos Akatayev ise İzmir’in gelişimini yakından takip ettiklerini, şehirde yaşayan Kazak öğrencilerin burada kalıcı olarak yaşamayı tercih ettiğini söyledi.

Kasım 7, 2025 - 07:15
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay: “Kazakistan Parkı yapalım, birlikte ağaçlandıralım”


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Kazakistan Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Bauyrzhan Akatayev ve beraberindeki heyeti, Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan Basmane’deki Ay Yıldızlı Konak’ta misafir etti. Görüşmede iki ülke arasındaki kültürel yakınlık, ticari ilişkiler ve ortak projeler ele alındı.

“Biz sizi akraba görüyoruz”
Başkan Tugay, Türk ve Kazak halklarının tarihsel ve kültürel bağlarına dikkat çekerek, “Biz sizi akraba görüyoruz. Kazakistan bizim için çok özel bir yere sahip.” dedi. Tugay, iki ülke arasında kültür, ticaret ve eğitim alanlarında daha fazla iş birliği yapılabileceğini vurguladı.

Kazakistan Parkı önerisi
Tugay, görüşmede iki ülke dostluğunu somutlaştıracak çevre projeleri geliştirme teklifinde bulunarak, “Aktif şekilde projeler yapalım. Birçok alanda yeni adımlar atabiliriz. Kazakistan Parkı yapalım, birlikte ağaçlandıralım.” ifadelerini kullandı.

İzmir’in gelişimi dikkat çekiyor
Başkonsolos Akatayev, İzmir’de yürütülen çalışmaları yakından takip ettiklerini ve kentin gelişiminden memnuniyet duyduklarını belirtti. “İki ülke arasındaki ilişkilerin daha ileri boyuta taşınması memnuniyet yaratır.” diyen Akatayev, kentteki dostane ortamdan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

“Kazak öğrenciler İzmir’de yaşamayı seçiyor”
Görüşmede eğitim ve kültür alanındaki iş birliklerinin önemi de vurgulandı. Akatayev, İzmir’de 3 bini aşkın Kazak vatandaşın yaşadığını belirterek, “Mutlu yaşayan Kazak öğrenciler İzmir’de daimi olarak hayatlarını sürdürmek istiyor.” dedi. Karşılıklı kültürel etkinlikler düzenlenmesi ve İzmir-Kazakistan günleri fikri de gündeme geldi.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI