İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Yurttaş Meclisi’nde üçüncü dönem başvuruları başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yerel yönetim süreçlerine yurttaş katılımını artırmak amacıyla yürüttüğü Yurttaş Meclisi’nin üçüncü dönemi için başvurular başladı. Çeşme, Karaburun, Urla, Aliağa, Foça, Menemen, Bergama, Kınık ve Dikili’yi kapsayan programa 18 yaş ve üzerindeki, başvuru yapılan ilçede en az 5 aydır ikamet eden yurttaşlar 6 Eylül 2026’ya kadar başvurabilecek.

Ağu 17, 2026 - 20:39
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Yurttaş Meclisi’nde üçüncü dönem başvuruları başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yerel yönetim süreçlerinde yurttaşların doğrudan söz sahibi olmasını amaçladığı Yurttaş Meclisi’nde üçüncü dönem başvuruları başladı. Yeni dönem, Çeşme’den Dikili’ye 9 ilçeyi kapsayacak. Başvurular 6 Eylül 2026 tarihine kadar alınacak.

Yurttaş Meclisi kapsamında katılımcılar, yaşadıkları ilçelerin sorunlarını ve ihtiyaçlarını eğitim ve müzakere toplantılarında ele alacak. Ortak masalarda geliştirilen çözüm önerileri daha sonra yapılacak oylamalarla önceliklendirilecek.

18 YAŞ VE ÜZERİ YURTTAŞLAR BAŞVURABİLECEK

Programa 18 yaş ve üzerindeki yurttaşlar katılabilecek. Başvuru yapılan ilçede en az 5 aydır ikamet etme şartı aranacak. Başvuru ve ayrıntılı bilgilere izmiryurttasmeclisi.izmir.bel.tr adresinden ve 153 Hemşehri İletişim Merkezi üzerinden ulaşılabilecek.

İLK TOPLANTILAR EYLÜLDE

Üçüncü dönem kapsamında ilk eğitim ve müzakere toplantıları 14 Eylül’de Çeşme, Karaburun ve Urla’da yapılacak. Çeşme’de oylama ve karar alma toplantısı 15 Eylül’de, Karaburun ve Urla’da ise 17 Eylül’de gerçekleştirilecek.

İkinci etapta Aliağa, Foça ve Menemen yer alacak. Üç ilçedeki eğitim ve müzakere buluşmaları 28 Eylül’de düzenlenecek. Oylama ve karar alma süreci Aliağa ve Menemen’de 29 Eylül’de, Foça’da ise 1 Ekim’de tamamlanacak.

EKİM AYINDA BERGAMA, KINIK VE DİKİLİ

Yurttaş Meclisi’nin üçüncü dönem çalışmaları ekim ayında Bergama, Kınık ve Dikili’de devam edecek. Dikili’de eğitim ve müzakere toplantısı 12 Ekim’de, oylama ve karar alma toplantısı 15 Ekim’de yapılacak.

Bergama’da eğitim ve müzakere toplantısı 13 Ekim’de, oylama ve karar alma toplantısı ise 15 Ekim’de gerçekleştirilecek. Kınık’ta eğitim ve müzakere ile oylama ve karar alma süreçleri 13 Ekim’de aynı gün yapılacak.

İL YURTTAŞ MECLİSİ KASIMDA TOPLANACAK

İlçelerde yürütülecek çalışmaların ardından süreç kent ölçeğine taşınacak. İl Yurttaş Meclisi toplantıları 16 ve 20 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek. İl Yurttaş Meclisi katılımcıları, ilçe Yurttaş Meclisi katılımcıları arasından seçilecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yurttaş Meclisi modeliyle kent sakinlerinin yalnızca görüş bildiren değil, yaşadıkları kentin sorunlarını tartışan, çözüm önerileri geliştiren ve önceliklerin belirlenmesine doğrudan katkı sunan aktif paydaşlar olmasını hedefliyor. Bilgiye dayalı müzakere süreçleriyle katılımcı bir yönetişim modelinin güçlendirilmesi amaçlanıyor.

Program tarihlerinde değişiklik olması halinde katılımcılara bilgilendirme yapılacak.

Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI