Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer’in meclis üyelerine yaptığı açılış konuşması

İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer’in meclis üyelerine yaptığı açılış konuşması – 22 Şubat 2024.

İzmir Ticaret Borsası Meclis

İZMİR — Meclis Başkanı meclis üyelerine yaptığı açılış konuşmasında ; ,

DÜN AKŞAM ANİDEN ARAMIZDAN AYRILAN VE UZUN YILLAR İZMİR’İMİZE HİZMET EDEN, BORNOVA BELEDİYE BAŞKANLIĞI VE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN VEKİLLİĞİ GÖREVLERİNİ YÜRÜTEN VE AYNI ZAMANDA NİKÂHIMI DA KIYAN OLAN KIYMETLİ ABİM SÜLEYMAN SIRRI AYDOĞAN’A ALLAH’TAN RAHMET, AİLESİNE VE YAKINLARINA BAŞSAĞLIĞI VE SABIRLAR DİLİYORUM.

DEĞERLİ ÜYELER,

GÜNÜMÜZÜN KÜRESELLEŞMİŞ DÜNYASINI ŞEKİLLENDİREN FİKİRLER, 20. YÜZYILIN İLK YARISINDAN İTİBAREN, YANİ BİRİNCİ VE İKİNCİ DÜNYA SAVAŞINDAN SONRA ORTAYA ÇIKMAYA BAŞLADI.

TARİH KİTAPLARINI KARIŞTIRDIĞIMIZDA, KAPALI VE BÖLÜNMÜŞ BİR DÜNYA EKONOMİSİNİN EKONOMİK BUNALIMLARLA VE ÇATIŞMALARLA DOLU OLDUĞUNU GÖREBİLİYORUZ.

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞININ ARDINDAN YENİ VE FARKLI BİR GELECEK İNŞA EDİLMEYE BAŞLANDI. ENTEGRE BİR DÜNYA, SERBEST TİCARET, BERABER BÜYÜME VE KALKINMA TEMEL HEDEFLER OLDU.

EKONOMİLER ARASINDA ZAMANLA OLUŞAN KARŞILIKLI BAĞIMLILIK, ÜLKELERE BİRBİRLERİNİN BAŞARISINDA HAK SAHİBİ OLMA OLANAĞI VERDİ. BÖYLECE, ULUSLARARASI KURALLAR VE KURUMLAR ORTAYA ÇIKTI;  İSTİKRAR, GÜVEN ORTAMI VE İŞBİRLİĞİ SAĞLANDI.

 

 

AVRUPA BİRLİĞİNİN KURULMASI BU GELİŞMEYE VERİLEBİLECEK EN GÜZEL ÖRNEK OLSA GEREK. SERBEST DOLAŞIM, SERBEST TİCARET, ÖZGÜR BİR HAYAT; ADETA AVRUPA TOPLUMUNUN YÜKSEK REFAHINI ORTAYA KOYUYOR.

DİĞER TARAFTAN, BÜYÜYEN EKONOMİLER SANAYİLEŞMİŞ DÜNYAYI DAHA UCUZ ÜRÜNLERLE BULUŞTURDU. TEKNOLOJİK KALKINMA TARIMSAL ÜRETİMİ ARTTIRDI VE GIDAYA ERİŞİM KOLAYLAŞTI.

SON 70 YILDA DÜNYA EKONOMİSİ 14 KAT, DÜNYA TİCARET HACMİ İSE 45 KAT BÜYÜDÜ. GELİŞMEKTE OLAN EKONOMİLERİN DÜNYA ÜRETİMİNDEKİ PAYLARI YÜZDE 24’TEN YÜZDE 43’E YÜKSELDİ.

ÇİN BU GELİŞMELERİN EN ÇARPICI ÖRNEĞİDİR. 40 YIL ÖNCE DÜNYANIN EN BÜYÜK 32’İNCİ İHRACATÇISI OLAN ÇİN BUGÜN DÜNYA İHRACAT LİDERİ OLDU.

ANCAK, MODERN ÇAĞIMIZA HÂKİM OLAN KÜRESELLEŞME AYNI ZAMANDA KIRILGAN BİR YAPIYA SAHİPTİR. SON YILLARDA ORTAYA ÇIKAN SAVAŞLAR VE ABD-ÇİN GİBİ DEV ULUSLARIN BİRBİRLERİ ARASINDAKİ TİCARİ GERİLİMLER DOĞAL TİCARET AKIŞINA ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ZARAR VERMEYE BAŞLADI.

KÜRESELLEŞEN ÇOK TARAFLI TİCARET SİSTEMİ, BİR YANDAN EKONOMİLER ARASINDA KARŞILIKLI BAĞIMLILIĞI ARTTIRIRKEN, BİRYANDAN DA PASTADAN DAHA BÜYÜK PAY ALMAK İSTEYEN DEVLETLERİN TAM BAĞIMSIZLIK İLKESİNİ BAHANE EDEREK AYRIŞMA POLİTİKASI GÜTMELERİNE NEDEN OLDU. BU DURUMA İNGİLTERE’NİN BREXİT İLE AB’DEN AYRILMASINI ÖRNEK VEREBİLİRİM.

DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜNÜN 2023 YILI TİCARET RAPORUNDA BU AYRIŞMALARA VE ETKİLERİNİN NELER OLABİLECEĞİNE YER VERİLMİŞ.

ARAŞTIRMA SONUÇLARINA GÖRE; ÜLKELERİN BİRBİRİNDEN AYRIŞMASI EKONOMİLERİN DAHA AZ MÜREFFEH, DAHA AZ YENİLİKÇİ, DAHA AZ DAYANIKLI, KARŞILAŞILACAK SOSYAL, ÇEVRESEL VE GÜVENLİK SORUNLARINDA İŞBİRLİĞİ YAPMA KONUSUNDA DAHA AZ İSTEKLİ VE DAHA AZ DONANIMLI OLMASINA NEDEN OLACAK.

KÜRESEL BAĞIMLILIKTAN VAZGEÇMEK VEYA GÜNÜMÜZ DÜNYASINDA ÖZE İNMEK, KAPANMAK, SINIR GETİRMEK VE TİCARET AKIŞINA ENGELLER KOYMAK SANIRIM YAPILABİLECEK EN BÜYÜK HATALARDAN BİRİ OLACAKTIR.

ESKİ ABD BAŞKANI ROOSEVELT’İN DEDİĞİ GİBİ “EKONOMİK AÇIDAN SAĞLIKLI BİR DÜNYA İNŞA ETMEDİĞİMİZ SÜRECE BARIŞÇIL BİR DÜNYA KURMAYI BAŞARAMAYIZ”.

ÖZETLE, DÜNYA VATANDAŞLARI OLARAK İHTİYACIMIZ OLAN TEK ŞEY AÇIK, ŞEFFAF VE BİRBİRİNE BAĞIMLI “TEK DÜNYA EKONOMİSİDİR”.

DEĞERLİ ÜYELER;

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU 2023 YILI HAYVANSAL ÜRETİM İSTATİSTİKLERİNİ AÇIKLADI. ÜZÜLEREK BELİRTMEK İSTERİM Kİ SONUÇLAR PEK DE İÇ AÇICI DEĞİL.

2022 YILINA GÖRE 2023 YILINDA BÜYÜKBAŞ HAYVAN SAYISI %2,6 AZALARAK 16,5 MİLYON BAŞA,  KÜÇÜKBAŞ HAYVAN SAYISI İSE %6,9 AZALARAK 52 MİLYON BAŞA DÜŞMÜŞTÜR. HAYVAN VARLIĞIMIZ 1 YILDA 4,3 MİLYON BAŞ AZALDI.

GELİŞMİŞ ÜLKELERİN ÇOĞUNDA HAYVANCILIĞIN TARIMSAL ÜRETİM İÇERİSİNDEKİ PAYI %50’NİN ÜZERİNDEDİR. FRANSA’DA %60 İKEN, İNGİLTERE’DE %70 VE ALMANYA’DA %75’E KADAR YÜKSELMİŞKEN ÜLKEMİZDE BU ORAN %40 DOLAYLARINDADIR.

DÜNYA TARIMSAL ÜRETİM DEĞERİ YAKLAŞIK 4,5 TRİLYON DOLAR İKEN BUNUN ÜÇTE BİRİ HAYVANCILIK SEKTÖRÜ TARAFINDAN KARŞILANMAKTADIR.

DİĞER TARAFTAN, DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ’NE GÖRE SAĞLIKLI BİR BİREYİN VÜCUT AĞIRLIĞININ HER KİLOGRAMI İÇİN GÜNDE 1 GR PROTEİN TÜKETMESİ VE BU PROTEİNİN %42’SİNİN HAYVANSAL KÖKENLİ OLMASI GEREKTİĞİ BELİRTİLMİŞTİR. ANCAK, TÜRKİYE’DE KİŞİ BAŞINA TÜKETİLEN PROTEİNİN SADECE %29’U HAYVANSAL ÜRÜNLERDEN SAĞLANMAKTADIR.

BU DURUMUN EN ÖNEMLİ NEDENİ HEPİMİZİN MALUMU ET FİYATLARININ ORTALAMA TÜKETİCİ GELİRİNE GÖRE YÜKSEK OLMASIDIR.

SEKTÖRÜMÜZÜN YAPISAL SORUNLARI OLDUĞUNU ZATEN BİLİYORUZ. SIK SIK DİLE GETİRDİĞİMİZ ÜZERE BU SORUNLARI ÇÖZMEK İÇİN UZUN VADELİ POLİTİKALAR GELİŞTİRMEK ZORUNDAYIZ.

HER ŞEYDEN ÖNCE MALİYET ENFLASYONUN ÖNÜNE GEÇMELİ, HAYVAN REFAHINI ARTTIRMALI, KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ AİLE İŞLETMELERİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİ SAĞLAMALI VE YÖREYE UYGUN IRKLAR GELİŞTİRMELİYİZ.

DEĞERLİ DOSTLAR, İSTEDİKTEN SONRA ÇÖZEMEYECEĞİMİZ BİR SORUN OLMADIĞINA İNANIYORUM. UNUTMAYALIM Kİ TARIMA YATIRIM GELECEĞİ KURTARIR.

ULU ÖNDERİMİZİN DE DEDİĞİ GİBİ; “KILINÇ VE SABAN; BU İKİ FATİHTEN BİRİNCİSİ, İKİNCİSİNE DAİMA YENİLDİ.”Omer Gokhan Tuncer