İzmir’de cezaevinde üretilen mobilyalar fuarda sergilendi, her ürün bir dönüşüm hikâyesi anlattı
İzmir Mobilya Fuarı İZFURNEX 2026’da, Foça ve Buca Açık Ceza İnfaz Kurumlarında hükümlüler tarafından üretilen mobilyalar ziyaretçilerle buluştu. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde yürütülen proje kapsamında sergilenen ürünler, hem meslek edindirme hem de topluma kazandırma sürecine dikkat çekti.
İzmir Mobilya Fuarı İZFURNEX 2026, sektörel gelişmelerin yanı sıra toplumsal fayda odaklı projelere de ev sahipliği yaptı. Fuar İzmir’de düzenlenen organizasyonda, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesindeki Mobilya ve Dekorasyon Atölyeleri tarafından hazırlanan ürünler ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Foça Açık Ceza İnfaz Kurumu ve Buca Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda üretilen mobilyalar, B Holü’nde sergilendi.
“Her ürün bir dönüşüm hikâyesi anlatıyor”
Buca Açık Cezaevi İnfaz Koruma Memuru Bayram Özaydın, fuarda yer almalarının yalnızca ürün sergilemekten ibaret olmadığını belirterek, “Bizim için bu fuar sadece bir sergi alanı değil, emeğin görünür olduğu bir vitrin. Ceza infaz kurumlarında yürütülen üretim faaliyetleri, hükümlülerin topluma yeniden kazandırılmasının en somut yollarından biri. Burada sergilediğimiz her ürün, aslında bir dönüşüm hikâyesi anlatıyor.” dedi.
Standda yemek masalarından zigon sehpalara, katlanır masalardan dolaplara kadar birçok ürün yer aldı. El işçiliğinin ön planda olduğu üretimlerde dayanıklılık ve işlevselliğin esas alındığı belirtildi.
“Yerli üretim ve dayanıklılık ön planda”
Üretim sürecine ilişkin bilgi veren Özaydın, “Atölyemizde tamamen yerli üretim, dayanıklı ve fonksiyonel mobilyalar üretiyoruz. Özellikle gürgen ağacından imal ettiğimiz yemek masası ve sandalyeler uzun ömürlü kullanım açısından öne çıkıyor. Bunun yanında estetik ve pratik çözümler sunan zigon sehpalar ile katlanır masa ve tabureler de üretiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Özaydın, üretimin her aşamasında kaliteye dikkat edildiğini vurgulayarak, “Malzeme kalitesi ve işçilik bizim için en önemli unsurlar arasında yer alıyor.” diye konuştu.
“Amaç daha fazla kişiye ulaşmak”
Projenin insani yönüne dikkat çeken Özaydın, “Hedefimiz üretim kapasitemizi artırmak, ürün çeşitliliğimizi geliştirmek ve daha geniş pazarlara ulaşmak. Aynı zamanda daha fazla hükümlünün bu sistemden faydalanmasını sağlamak istiyoruz. Çünkü biz inanıyoruz ki; bir insanın hayatına dokunmak, en değerli üretimdir.” dedi.
Ziyaretçilerin ilgisine de değinen Özaydın, “Ziyaretçiler hem ürün kalitesine hem de bu işin arkasındaki hikâyeye büyük ilgi gösteriyor. Birçok kişi cezaevi üretimlerinin bu seviyede olduğunu görünce şaşırıyor.” şeklinde konuştu.
“Toplumsal fayda üreten bir platform”
EFR Fuarcılık Genel Müdürü Muhammed Baykal ise fuarın yalnızca ticari bir etkinlik olmadığını belirterek, “Bu tür projelere ev sahipliği yapmak bizim için büyük bir sorumluluk ve gurur. Fuarımız, aynı zamanda toplumsal fayda üreten bir platform.” ifadelerini kullandı.
Baykal, “Bazı hayatlar için yeniden başlama ve ikinci bir şans anlamı taşıyan bu mobilyaların ziyaretçilerle buluşmasına katkı sunmak son derece kıymetli.” dedi.
İZFURNEX 2026’da sergilenen bu özel ürünler, yalnızca birer mobilya olarak değil, emek, umut ve yeniden başlangıçların somut örnekleri olarak değerlendirildi.