JPMorgan CEO'su Jamie Dimon'dan ABD ekonomisi için resesyon uyarısı: 'Kolay kolay geçmeyecek'

JPMorgan CEO’su Jamie Dimon, ABD ekonomisinin resesyona girmesinin artık yüksek bir ihtimal olduğunu açıkladı. Borsalardaki sert düşüşleri, artan bütçe açıklarını, jeopolitik riskleri ve inatçı enflasyonu gerekçe gösteren Dimon, ‘Kolay kolay geçmeyecek’ diyerek kritik uyarılarda bulundu.

Nis 10, 2025 - 12:06
JPMorgan CEO'su Jamie Dimon'dan ABD ekonomisi için resesyon uyarısı: 'Kolay kolay geçmeyecek'


ABD merkezli yatırım bankası JPMorgan Chase'in CEO'su Jamie Dimon, ülke ekonomisine dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Dimon, bir resesyonun artık ‘muhtemel bir sonuç’ olduğunu düşündüğünü ifade etti.

Borsadaki sert satışlar resesyonun habercisi olabilir
Dimon, ABD borsalarında son dönemde yaşanan sert satışlara dikkat çekerek, bunun piyasalarda yaşanan belirsizliğin önemli bir göstergesi olduğunu belirtti. Eski Başkan Donald Trump’ın uygulamaya koyduğu yeni tarifelerin bu satışları tetiklediğini söyledi. Dow Jones Sanayi Endeksi’nin gün içi zirvesinden 2.000 puanlık düşüş yaşamasına değinen Dimon, bu tür hareketlerin tüketicilerin harcama eğilimlerini etkilediğini vurguladı.

‘401k emeklilik hesaplarında para kaybediyormuş gibi hissediliyor, bu da harcamaları kısıtlamaya yol açıyor’ değerlendirmesinde bulunan Dimon, bu durumun resesyonu tetikleyebileceğini ifade etti.

Jeopolitik riskler ve bütçe açıkları da ekonomiyi tehdit ediyor
Dimon’a göre resesyon tehlikesi yalnızca piyasa hareketleriyle sınırlı değil. Artan jeopolitik gerilimler, ABD ve diğer ülkelerdeki yüksek bütçe açıkları ile kalıcı hale gelen enflasyon, ekonomik görünümü daha da karamsar hale getiriyor. Dimon, ‘Kolay kolay geçmeyecek’ sözleriyle bu sorunların kısa vadede çözülmesinin zor olduğunu belirtti.

Yıllık hissedar mektubunda da uyardı
Dimon, JPMorgan hissedarlarına gönderdiği yıllık mektubunda da benzer uyarılarda bulundu. Tarifelerin ekonomik büyümeyi yavaşlatabileceğini ve enflasyonu körükleyebileceğini vurgulayan Dimon, şu ifadelere yer verdi: ‘Enflasyon gerilemiş olsa da, gelecekte gördüğüm birçok unsur enflasyonist. Sürekli yüksek bütçe açıkları, dünyanın yeniden silahlanması, yeşil ekonomi dahil olmak üzere altyapı yatırımı ihtiyacı ve ticaret ile tarife düzenlemeleri.’


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI