Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kemik Erimesi (Osteoporoz)  

Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metebolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Toygar Kalkan, kentte yaşlı nüfusun fazlalığına dikkat çekti.

Kastamonu Eğitim ve Araştırma

 

Kemik erimesi ile ilgili mutlaka kemik yoğunluğunun ölçümlenmesini işaret eden Dr. Ahmet Toygar Kalkan  şu bilgileri verdi.   

‘’Kastamonu, hepimizin bildiği üzere ülkemizin en yüksek yaşlı nüfusuna sahip şehirlerinin başında yer almaktadır. Yaşlı nüfusun fazlalığı  bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Bu sağlık sorunlarından bir tanesi kemik erimesidir. Sağlıklı yaşlı nüfusu en çok etkileyen problemlerin başında ise kalça kırığı, omurga kırığı gibi hayat standardını etkileyen yatağa bağımlılığa yol açabilen osteoporoz yani kemik erimesi gelmektedir.

Kemik erimesi, her yaşta görülebilen bir halk sağlığı sorunu olup, menopoz sonrası kadınlarda ve 65 yaş üzeri erkeklerde sıklığı artmaktadır.

Yaygın kemik ağrısı gibi belirtilerin yanında hiçbir belirti vermeksizin de kemik erimesi görülebilmektedir. Kemik erimesi olan hastaların eğer tedavi ile kemik yapısı sağlamlaştırılmaz ise kalça kırığı omurga kırığı gibi olumsuz durumlara yol açabilmektedir.

Kemik erimesinin başlıca sebepleri arasında,  D vitamini eksikliği , yaşlanmaya bağlı hormonların değişimi bulunmaktadır. Hiçbir belirti vermeden de kemik erimesinin bulunabilmesi, tedavi ile kırıkların azaltılabilmesi nedeni ile kemik erimesi taramalarını menopoz sonrası kadınlar ve 65 yaş üstü erkeklerde kemik ölçümleri ile yapılması önerilmektedir. Normal kemik yoğunluğunun belli oranda azaldığının gösterilmesi durumunda ise hastalara kalsiyum, D vitamini ve kemik yıkılmasını azaltıcı ilaçlar başlanmakta, bu ilaçlar ile kemik sağlamlığının devam etmesi sağlanmaya çalışılmaktadır.

Yaz aylarına girdiğimiz şu dönemde yeterli düzeyde güneş ışığından faydalanmak, mümkün olduğunca düzenli egzersiz yapmak kemik sağlığı açısından her insanın öncelikli yapması gereken faaliyetlerdir. Kemik sağlığının korunması için yeterli kalsiyum alımı , d vitamini alımının yanı sıra düzenli kontrollerle kemik yoğunluğunun ölçülmesi gerekmektedir.

Yatağa bağımlılılğın önüne geçilebildiğinden, kırıkları azaltabildiğinden kemik erimesi taramaları için insanlarımızın farkındalığının olması büyük önem arz etmektedir.

65 yaş üstü erkekler ve menopoz sonrası kadınların kemik erimesi kontrolü açısından kemik yoğunluğu ölçümü yaptırmaları, elde edilen sonuçlarına göre takip sıklıklarının belirlenmesi gelişebilecek bu kırıkları azaltacaktır.

Mümkün olduğunca şikayeti olmasa bile bu yaş grubundaki insanların kemik taramalarını yaptırmaları önerilmektedir. Hastalık olduğunda değil olmadan önce engellenmesi hem hasta hem de sağlık sistemi açısından çok büyük bir fayda sağlamaktadır.’’