Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev’den ATO’ya yatırım çağrısı: “Türk Yatırım Fonu’nda Kırgızistan’a güçlü teşvikler var”

Kırgızistan’ın Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev, Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran’ı ziyaret ederek Türk Yatırım Fonu kapsamında Kırgızistan’a yapılacak yatırımlar için önemli teşvik ve önceliklerin bulunduğunu açıkladı. Baran ise Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ticaret hacminin önümüzdeki birkaç yıl içinde 5 milyar dolara çıkarılabileceğini söyledi.

Ara 15, 2025 - 14:03
Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev’den ATO’ya yatırım çağrısı: “Türk Yatırım Fonu’nda Kırgızistan’a güçlü teşvikler var”

Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Kırgızistan’ın Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev ve beraberindeki heyeti ATO’da kabul etti. Ziyarette, Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ticari ve yatırım ilişkileri ile Orta Asya’da Türk iş dünyası için ortaya çıkan yeni ekonomik fırsatlar ele alındı.

“Türk Yatırım Fonu Kırgızistan İçin Önemli Avantajlar Sunuyor”
Ziyarette konuşan Büyükelçi Ruslan Kazakbaev, Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde kurulan Türk Yatırım Fonu’nun resmen faaliyetlerine başladığını belirterek, fonda Kırgızistan’a yönelik yatırımlar için önemli teşvik ve önceliklerin bulunduğunu vurguladı. Kazakbaev, “Türk Devletleri Teşkilatı içerisinde toprak ve nüfus açısından daha küçük bir ülke olmamız nedeniyle Kırgızistan projelerine öncelik tanınıyor. Türk Yatırım Fonu’nda Kırgızistan’a yönelik çok sayıda teşvik bulunuyor. Türk iş insanlarını ülkemize yatırıma davet ediyorum.” dedi.

Çok Taraflı İş Birliği ve Ekonomik Açılım
Kırgızistan’ın Türk Devletleri Teşkilatı ve Şanghay İş Birliği Örgütü içerisinde aktif rol üstlendiğini ifade eden Kazakbaev, bu platformlarda artık güvenliğin yanı sıra ekonomi, teknoloji ve yatırımların da ön plana çıktığını kaydetti. Üst düzey siyasi temaslar ve liderler düzeyindeki zirvelerin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesinde belirleyici rol oynadığını söyledi.

Baran: “5 Milyar Dolarlık Ticaret Hedefine Ulaşabiliriz”
ATO Başkanı Gürsel Baran ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türk Yatırım Fonu’nun Türk iş dünyası açısından stratejik öneme sahip olduğunu belirtti. Ankara iş dünyasının Orta Asya ve Türk dünyasıyla ekonomik bağlarını güçlendirmeye hazır olduğunu vurgulayan Baran, “Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ticaret hacmi 2024 yılında 1,5 milyar doları aşarak 2 milyar dolara yaklaştı. Ticaretimizi karşılıklı olarak artırarak önümüzdeki birkaç yıl içinde 5 milyar dolarlık hedefi yakalayacağız.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI