Avrupa’da saatlerin ne zaman geri alınacağı, her yıl olduğu gibi bu yılda da araştırılmaya başladı. Avrupa’yla birlikte Türkiye’nin de geçmiş yıllarda uyguladığı kış saati uygulaması, Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte 2016 yılında kaldırılmıştı. Peki, Avrupa’da saatler ne zaman geri alınacak?
Avrupa’da saatler ne zaman geri alınacak? 2024 kış saati uygulaması ne zaman başlıyor?
2016 yılında önce her yıl Avrupa ile birlikte Türkiye’nin de uyguladığı kış saati uygulaması, Resmi Gazete’de yayımlanan kararla kaldırılmıştı. Peki, Avrupa’da bu yıl saatler ne zaman geri alınacak?
AVRUPA’DA KIŞ SAATİ NE ZAMAN UYGULANACAK
Avrupa ülkeleri, 27 Ekim tarihinin bitmesi ve 28 Ekim 2024 tarihinde gece 02:00 de saatlerini bir saat geri alacak ve bir süre kış saati uygulamasına geçiş yapacak.
Her yıl olduğu gibi bu yılda da kış saati uygulamasıyla birlikte enerji tasarrufu sağlamak ve gün ışığından daha fazla faydalanmak amaçlananıyor
TÜRKİYE İLE SAAT FARKI ARTACAK
Kış saati uygulamasıyla telefonlar ve dijital saatler otomatik olarak ayarlanırken, mekanik saatleri olanlar bir saat geriye ayarlamak zorunda kalacak. Türkiye’de ise yaz saati uygulaması devam edecek. Avrupa’nın kış saatine geçmesiyle birlikte Türkiye ile Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, İtalya, İsveç, İsviçre ve Danimarka arasındaki saat farkı 1’den 2’ye, İngiltere ile 3’e çıkacak.
SAATLERİ GERİ ALMAK ‘DEPRESYONA YOL AÇIYOR’
BBC’nin haberine göre, Danimarka ve ABD’li araştırmacılar, yaz saatinden kış saatine geçişin depresyon vakalarını artırdığını belirtiyor.
Danimarka’daki Aarhus ile Kopenhag ve ABD’deki Stanford üniversitelerinden oluşan bir araştırma ekibi, saat değişimleri ile depresyon arasındaki ilişkiyi araştırdı.
Washington Post’ta yer alan habere göre, uzmanlar Ekim ayında yaz saati uygulamasından çıkışın, sonbahar aylarında teşhisi konan depresyon vakalarıyla yakından ilişkili olduğunu buldu.
Araştırmada Danimarka’da 1995 – 2012 yılları arasında depresyon teşhisi konan 185 bin 419 vaka incelendi.
Uzmanlar saat değişimi öncesi ve sonrasında, depresyon teşhislerinin oranlarını karşılaştırdı. İncelemeler sonuncunda, yaz saati uygulamasından çıkışın depresyon vakalarında yüzde 11’lik artışa sebep olduğu tespit edildi.
Buna karşılık, yaz saati uygulamasına geçildiği ilkbahar aylarında depresyon teşhislerinde bir değişiklik gözlenmedi.
Araştırmanın yöneticilerinden Soren D. Ostergaard, “Elbette veriler tam olarak kış saati uygulamasının insanları depresyona ittiğini söylemiyor. Fakat araştırmacıların buna yönelik bazı tespitleri var” dedi.