Kulak çınlaması (Tinnitus) ortamda sesli bir uyaran olmadan ses algılanmasına denilmektedir. Bu ses değişik ton ve karakterde olabilir. Genellikle kişiler duydukları sesi, uğultu, çan, makine sesi, rüzgar, ıslık sesi, hışırtı, nabız sesi gibi tarif edebilirler.
Kulak çınlaması her yaşta görülebilen bir problem olmakla beraber daha çok ileri yaşlarda görülmektedir. Çınlama işitme sisteminde en sık rastlanan semptom arasında yer almaktadır. Ancak bu sorun hastanın hayat kalitesini oldukça düşürmekte ve ruhsal anlamda problem yaşamasına neden olabilmektedir. Kulak çınlaması birçok nedenle olabilir. Bunlar kulağa ait nedenler olabildiği gibi kulak dışı nedenlerden de kaynaklanabilir.
Uzun süre yüksek sese maruz kalmak,
Yabancı cisim,
Kulak zarında delinme,
Kulak kemiklerinde kireçlenme,
Kulağa giden damarlarda daralma ve dolaşım bozukluğu çınlamanın kulaktan kaynaklanan nedenlerini akla getirmektedir.
Hipertansiyon,
Psikolojik etkenler (depresyon , stres),
Kullanılan ilaçlar (aspirin, bazı antibiyotikler.),
Tiroid hastalıkları,
Nörolojik ve metabolik hastalıklar da kulakta çınlamaya neden olabilmektedir.
Çoğunlukla kulak çınlaması yaşayan kişilerde çınlama gün içerisinde farklı seviyelerde hissedilmektedir. Özellikle geceleri etraf daha sessiz ve sakin olduğu için daha fazla rahatsızlık görülmektedir.
Günümüz dünyasında yüksek sese maruz kalmak tinnitusun muhtemelen en sık rastlanan nedenidir ayrıca işitme kaybına da yol açmaktadır.
Tinnitus Nasıl Tedavi Edilmelidir?
Kulak çınlaması semptomatik bir sorun olduğundan, temel hedef çınlamanın şiddetini azaltmak ve semptomları yönetme prensibine dayanmaktadır. Stresli ortamların tinnitusu arttırdığı bilinmektedir. Hastaların yaşam tarzlarını düzenlemeleri önerilmektedir. Özellikle kişilerin gürültülü ortamlardan uzak kalmaları gerekmektedir. Tinnitus için kabul edilmiş bir tedavi şekli yoktur.
İlaç tedavisi, işitme cihazları, maskeleme cihazları, tinnitus retraining therapy, Akupunktur ve Düşük Güçlü Laser kulak çınlamasının tedavi edilmesinde başvurulan yöntemlerdendir.
Kulak çınlamasının altında yatan neden kişiden kişiye farklılık gösterebilir bu sebeple tek bir tedavi yöntemi fayda sağlamayacaktır. Kulağınızda çınlamanız varsa, muhakkak bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmanız önemlidir.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bağcılar Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
Odyolog Hilal ÇALIKOĞLU DEMİREL
YORUMLAR