KURAKLIĞA HAZIRLANMAK!!!
Kuraklık Geliyor ve Gelecek, Belki Bu Sene Belki Gelecek Sene, O zaman Önlem Şart!!!
Genel olarak insanlık küresel bir iklim kriziyle karşı karşıya geleceğiz kaygısı yaşıyoruz. Yerel Olarak da bizim Ülkemizin yaşama ihtimali yüksek, bu durum da kuraklıkla yaşamayı öğrenebilir miyiz? Hangi önlemleri almalıyız, alabiliriz?
Hepimiz görüyoruz, yağış düzenleri değişiyor, derelerde sular kesiliyor, barajlar seviyeler düşüyor, içme, tarım, kullanım sularına ihtiyaç olduğunu hepimiz biliyoruz… Su ıslah ve verimli kullanımında yeterince önlem almıyoruz… Bazı şirketlerin, kişilerin özel çabalarını görüyoruz, su tasarrufu yapıp geri dönüştürmek için kendileri çaba sarf ediyor. Peki gelmesi muhtemel kuraklıkta bunlar yeterli mi?
Suya bakış acımız değişecek, yaşam tarzlarımızı değiştireceğiz çünkü bizim için başka seçeneğimiz yok!! Bu mevsimde barajlar dolu olması gerekmez mi, bunun yerine barajların beton duvarlarını görüyoruz… Bu durumda belediyelerin toplumu su tasarrufuna yönelmesi gerekmez mi? Tarımda susuzluğa dayanıklı bitkiler, verimli sulama yollarının kullanılması gerekmez mi?
Uzun süredir belki de en sıcak kışı yaşıyoruz, en az kar yağdı, yağmurun yeteri kadar yağmadığını görüyoruz… Yasal olarak bir kuraklık acil durumu planı yapılarak ilan edilerek yüzme havuzları gibi özel kullanımlar, araba yıkanması, ev kullanımında kişi başı su oranın sınırlanması gibi, tarım ve sanayide su kullanımına verimlilik teşvikleriyle yeni su kullanım yöntemine acilen geçilmesi zorunludur…
Kayıtlara geçen en sıcak Kasım, En Sıcak kış bu yaşadığımız dönem olabilir…
Son 50 yılın, son bir yılın üst üste dünyanın bir çok bölgesinde rekor kıran sıcak havalar yaşadı, yaşanacak da…
Avrupa’da birçok ülkede büyük sıcaklık anomalileri görülüyor, öte yandan kutup bölgelerinin dışındaki deniz suyu sıcaklığı da şubatta ortalamaların üzerinde dereceyle yeni bir rekor kırıyor.. Bütün bunları gören biz insanlık ve devleti yöneten hükümetler neden önlem almıyoruz? Yada nasıl önlem alınabilir?
Nasıl uyum sağlanabilir?
Bugün, kuraklığa karşı adaptasyon çabalarını hızlandırmak için artan bir baskı var. Şu anda mevcut olan tesislerin çoğu, 2000’lerin sonlarında yaşanan ve kayda değer yağışların olmadığı o uzun dönemle mücadele için inşa edilmiş.
Genel olarak yağmur eksikliğinden şikayetçiyiz, uzun süreli, ortalamanın üzerinde sıcaklıklar, mevsim dışı sıcak havalar ve yetersiz yağışlar, şu anda öncelikle güney yarım küre Akdeniz bölgesinde şiddetli kuraklık koşullarının yaşanmasına yol açıyor ve güney İtalya, güney İspanya, Malta, Fas, Cezayir ve Tunus’ta çok sayıda alanı etkileniyor.. Bizim ülkemiz gibi Kuzey yarım kürenin güneyine yakın ülkeler, de çok etkileniyor ve daha da etkilecektir..
Kuraklığa uyum gerçekten neleri içeriyor? Su uzmanlarının önerisine göre, yaptığınız ve herhangi bir nedenle değiştirmek istemediğiniz faaliyetleri yeniden gözden geçirmek ve su kullanımda daha verimli olmak” atılacak ilk adımları acilen atmayız..
1*Aynı amaç için daha az su kullanmanız ya da nehirlerden gelen doğal suya çok fazla bel bağlamamak için elinizdeki suyu yeniden kullanmanız gerekiyor” diye de ekliyor.
2* Yenilikçi su yönetimine bir örnek olarak gösterilmek vermek gerekirse, duşlardan ve lavabolardan gelen suyu geri dönüştürmeye ev tipi arıtmalarla dönüştürülebilir…
3* Evde bu kimyasal, deterjan bulaşmamış, bu gri su diye adlandırabilecegimiz kullanılmış su ile sulamanın uygun olup olmadığını görmek için su analizleri ve sulamada kullanılmasında sakınca olup olmadığıyla ilgili araştırmalar yapılarak bu suların bahce sulamada kullanılması kuraklığa bir çözüm olabilir..
4* Sular idaresine ödediği ücretleri azaltmak için kendi su arıtma tesisine yatırım yapan şirket örnekleri var dünyada da biz de neden olmasın… Bu su temizlikte ve çevre sulamada kullanılabilir…..
5* Yağmur suları ayrı toplanarak park bahçe kullanımında yararlanılabilir…
6* Uygun yerler de denizden 1-2 km içerden deniz suyunu emerek öncelice sulama suyu, sonra temizlik ve içme suyuna dönüştürülebilir… Bu tesisler güneş ve rüzgar enerji sistemleriyle çalışırsa daha ucuza su elde edilebilir…
7* Suyu kanalizasyon arıtma tesisinden alıp bir dizi membran ve filtreleme sistemi aracılığıyla işleyerek içme dışındaki tüm alanlarda kullanılabilir…
8* Belediyeler park ve bahçe de kuraklığa dayanıklı ayrık otu gibi yeşil bitkileri, iğde, badem, fişne, kayısı, ayva, cam, ardıç ağacı gibi ağaçları kullanarak kuraklığa karşı önlem alabilir…
9* Arıtılarak yenilenmiş suyun içme suyuna hemen pompalanmaması, yaklaşık 16 km uzağa taşınarak, su, doğal nehir suyuyla karışıp birkaç kilometre aşağıda tekrar alınarak, filtrelenerek içme suyu sistemine veriliyor. Bu yöntemin, nehrin doğal ekosistemlerinin desteklemek gibi bir faydası da var.
10* Boş barajları, yeteri kadar dolmamış barajları düşünerek, önemli — yazının kaynagı ve sonu — http://www.vatandasfikri.com/yazidetay.asp?ID=3249
#ASKİ #İSKİ #DSİ #tTARIMveORMANbakanlığı
YORUMLAR