Bizim Kastamonu’nun ilçesi Küre den degil Küreselden bakınca nasıl görülüyoruz?
Yerelden bakınca iktidarın sesi olmuş medyaya bakarsak, biz ha uçtuk, ha ucacağız, 2016’dan beri kemerleri bağladık uçmayı bekliyoruz… 2013’de de 2023 yılında dünyanın ilk on ekonomisi arasına gireceğiz hedefimiz vardı hikaye oldu! Ucan bir şeyler oldu hayatımızda yag, şeker, un, makarna, peynir, petrol fiyatları uçtu… Hükümetimiz fiyat uçuşlarının nedeni kovid dedi, bizde olabilir dedik, 2018 de kovid mi vardı? Hükümetimiz Ukrayna, Rusya savaşı dedi, olabilir dedik…
“Rusya ve Ukrayna’da bile enflasyon yüzde 20’nin civarın da, sanki savaş bizde enflasyon %79.9 ” savaşan iki ülkeden daha fazla enflasyon olmasına ne dersiniz, yanlış ekonomi yönetimi olabilir mi? Reis varken yanlış olmaz diyenlere selam ederek devam edelim mi? 2023 yılında dünyanın ilk on ekonomisi arasında olacağız söylemini kim söyledi hatırlamıyoruz degil mi, hükümet yetkililerinden biri araştırarak öğrenmek gerekir..
Bizim durumumuz şimdi nasıl, küresel ekonomide durum nedir, Küreden bakalım mı?
Küresel ekonomi 100 trilyon doları aşmış, bizim bütçemiz nedir, diyelim ki 700 milyar dolar, 100 trilyonun kaçta kaçı ediyor? Bu görünüş bize az ürettiğimizi, az büyüdüğümüzü hatta dünya da diger ülkeler daha hızlı büyüdüğü için bizim ekonomik olarak küçülerek G20’nin dışına düşerek 23 sırada olduğumuz görülüyor… Şimdi buna önce bahane üretelim, pkk gibi bir örgütle 50 yıldır mücadele ediyoruz bir maliyeti var.. Gezi olayları oldu bir maliyeti var, Suriye savaşı oldu bir maliyeti var, darbe girişimi oldu bir maliyeti var… Örnegin İran bizim dediğimiz bölgelerde (Irak, Suriye de) bizden daha aktif olarak işin içinde, üstelikte uzun süredir ambargo uygulanıyor… Bu rağmen bizim iki katımız kadar gayri safi milli hasılası var… Onun petrolü var kısmen satıyor, kısmen satamıyor, ambargo var… Dünyadan kendimize bakmaya devam edelim mi? Bu bilgiler acıtır, acı istemeyenler hükümet sözcülerini ve onların sesi olan kanalları dinlesin, onların adına gerçekleri çarpıtan yazarları okusunlar… Hollanda Türkiye kıyaslaması yapalım mı?
Hollanda’nın nüfusu kaç milyon, 17.306.912 kişi, biz kaç milyon kişiyiz 84.680.273 kişi, biz onlardan dört kat daha fazla nüfusumuz olmasına rağmen ürettiğimiz gayri safi yurt içi hasıla 700 milyar dolar… Onlar ise 1 trilyon dolar gsyih üretmişler… Yüz ölçümü de merak ediyorsanız siz araştırın Türkiye’nin kaçta kaçı kadar toprağı olduğunu görün… Durum budur, bazı bilgilerle devam ederek dünyadan nasıl göründüğümüzü görmeye ve anlamaya çalışmaya devam edelim.. Bu arada dünya diger ülkeler asıl görünüyor ona da dikkat edelim…
ABD 25 trilyon doları aşarak dünyadaki 100 trilyon doların dörtte birini tek başına ürettiği görülüyor…
Çin, 20 trilyon dolara yaklaşarak dünyada üretimin 5 de birini ürettiği görülüyor…
Üçüncü büyük ekonomi Japonya 5 trilyon dolara yaklaşarak küresel ekonomik üretimin 20 de birini ürettiği görülüyor…
Dördüncü ekonomik güç Almanya 4.5 trilyon dolarla, dünya üretiminin 22 de biri kadar üretim yaptığı anlaşılıyor… Biz ise 100 de birinden daha az üretim yaptığımız görülüyor…
İngiltere’ye geldiğimiz de ise şunu görüyoruz, 3.4 trilyon dolar ile beşinci ekonomiler…
Bu üretimden gelen güçlere daha önceki üretimden gelenleri tasarruf ederek oluşturulan altın, döviz, milli para gibi rezervleri de eklersek… Bu kasa ve duran varlıklardan borçları düşersek ülkelerin ve toplumların gerçek ekonomik gücü ortaya cıkmış olur…
Ekonomik görünümler, böyle devam ediyor, bir önemli degişiklik şöyle gerçekleşmiş, Brezilya, G. Kore’yi geçerek, 2013 de bizim koyduğumuz hedefe ulaşmış, ilk on ekonomi arasına girmeyi başarmış… Aslında Hollanda kıyasını bir çok ülke ile yapılabilir, buna coğrafi büyüklükler de eklenebilir.. Dünyada görünüm bu, bizim yerimizde 23’cü ekonomik büyüklük…
İlk ona girecegiz derken, ilk 20 de bile yer alamadık, bunun nedeni yanlış yönetim mi, yoksa dış güçler mi? Herkesin her dönem bir dış gücü olur, örneklendirmek gerekirse… Rusya’nın dış gücü Çin ve ABD, AB, ABD nin dış gücü Çin ve Rusya, İran’ın dış gücü Arabistan, ABD, İsrail, Ukrayna’nın dış gücü Rusya ve Belarus… Ermenistan’ın dış gücü Azerbeycan.. Böyle durumu cogaltabiliriz… Asıl olan dış güçlere ve etkilere rağmen ekonomi gemisini iyi yüzdürebilmektir… Bunun için Hükümetler seçilir, bunun için devlet kadrolarındaki liyakat sahibi kişilerle çalışmak, görev verilecegi vakit aklı, hukuku, ekonomi mantığını önemseyen kişilere görev vermektir. Ben ne dersem onu yaparlara görev verirsek.. Ya ben hata yaparsam, birde dediğim dedik tipli lidersem, herkes hatayı bile onaylar ve dünya büyürken biz küçülürüz.. Yeter mi, Küreden bu kadar bakmak konuyu anladık mı, yarım kalanlara son olarak şu öneride bulunabilirim…
2012 yılında yani on yıl önce Bulgar levhası kaç liraydı, şimdi kaç lira, bir bakın ülkelerin nasılda hızlı büyüklerine, öte yandan küresel olarak bizim nasılda küçüldüğümüzü görelim önerisiyle… Selam ve sevgilerimle..
YORUMLAR