Yılın başından itibaren FED’in martta faiz indirimi yapacağı tahminleri, ABD ekonomisinin güçlü bir durum sergilemesi ve Fed yetkililerinin faiz indirimi için henüz erken olduğu yönündeki açıklamalarının etkisiyle zayıfladı. Önceden banka tarafından martta faiz indirilme olasılığı yüzde 85 olarak fiyatlanırken, dün güçlü perakende satış verileri sonrasında bu olasılık yüzde 60’a kadar geriledi.
ABD’de perakende satışlar aralık ayında beklentilerin üzerinde yüzde 0,6 artarken, sanayi üretimi de yüzde 0,1 artış gösterdi. Bej Kitap raporunda da tüketici harcamalarının ekonomiyi son haftalarda desteklediği belirtildi.
Analistler, yılbaşından itibaren ABD ekonomisi ile ilgili verilerin enflasyonu desteklediğini ve bu nedenle FED’in faiz indirimlerine aceleci davranmayacağını belirtiyor.
Bu gelişmelerin ardından tahvil piyasalarında satış baskısı arttı. ABD 10 yıllık tahvil faizi, son bir ayın en yüksek seviyesini test ederek yüzde 4,13’e çıktı. Dolar, diğer önemli para birimleri karşısında değer kazanmaya devam ediyor.
Dolar endeksi, 13 Aralık’tan bu yana en yüksek seviye olan 103,7’yi test ettikten sonra yüzde 0,1 artışla 103,5’ten kapanış yaptı. Altın ons fiyatı ise dünkü düşüşün ardından bugün yüzde 0,1 artışla 2 bin 8 dolardan işlem görüyor.
New York borsasında dün negatif bir seyir izlendi. S&P 500 endeksi yüzde 0,56, NASDAQ endeksi yüzde 0,59 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,25 değer kaybetti. ABD endeks vadeli kontratları da yeni güne negatif bir seyirle başladı.
Avrupa Borsaları da dün negatif bir görünüm sergiledi. Bugün ise Avrupa Merkez Bankası’nın son toplantısına ait tutanaklar ve ECB Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamaları piyasaların odak noktasında. Lagarde, enflasyon hedefine ulaşıldığını ancak henüz zafer ilan edilemeyeceğini belirterek, “Faizi bu yaz indirebiliriz.” dedi.
Avro Bölgesi’nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), 2023 aralık ayında yıllık yüzde 2,9 artarak beklentileri karşıladı. İngiltere’de ise TÜFE yüzde 4 artışla beklentileri aştı. Bu veriler sonrasında ECB’nin nisan ayında ilk faiz indirimine gitme olasılığı nispeten azalsa da güçlü duruşunu sürdürüyor. İngiltere Merkez Bankası ise faiz indirimine haziran ayında başlayabileceği fiyatlanıyor.
Asya’da ise karışık bir seyir izlendi. Çin’in büyüme verileri beklentilerin altında kaldı ve Çin hükümetinin ekonomik teşviklerden kaçınabileceği yönündeki haberler risk iştahını olumsuz etkiledi. Çin’de Şanghay bileşik endeksi Nisan 2020’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.
Japonya’da ise sanayi üretimi kasımda yüzde 0,9 azalırken, kapasite kullanım oranı yüzde 0,3’e geriledi. Dolar/yen paritesi, son bir ayın en yüksek günlük kapanışını yaparak yüzde 0,1 düşüşle 148 seviyesinden işlem görüyor.
Yurt içinde Borsa İstanbul’da dün dalgalı bir seyir izlendi. BIST 100 endeksi yüzde 0,10 değer kaybıyla 8.024,37 puandan kapandı. Dolar/TL ise 30,1440 seviyesinden işlem görüyor.
Moody’s kredi derecelendirme kuruluşu, Türkiye’nin kredi notu görünümünü yükseltmesinin ardından 17 Türk bankasının kredi notu görünümlerini de “durağan”dan “pozitif”e çevirdi.
Analistler, bugün yurt içinde kısa vadeli borç stoku ve haftalık para ve banka istatistiklerinin yanı sıra ECB Başkanı Lagarde’ın konuşmasının takip edileceğini belirtiyor. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.000 ve 7.900 seviyelerinin destek, 8.150 ve 8.200 puanın ise direnç olarak izlenebileceği kaydediliyor.