Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

MEB Akademi Giriş Sınavı’nın Detayları Açıklandı

Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı (MEB-AGS), öğretmen adaylarının Millî Eğitim Akademisi hazırlık eğitimine kabulünü belirlemek amacıyla ilk kez 13 Temmuz 2025’te Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı Akademi

Yasal Düzenleme ve Yeni Sistem
10 Ekim 2024 tarihinde yürürlüğe giren 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu uyarınca, öğretmen olarak atanacak adayların lisans düzeyinde bir yükseköğretim programından mezun olması ve Millî Eğitim Akademisi tarafından verilen hazırlık eğitimini başarıyla tamamlaması gerekecek. Bu kapsamda MEB-AGS, öğretmen adaylarının değerlendirilmesinde önemli bir kriter olacak.

Sınav 2 Oturumda Yapılacak
Sınav, AGS ve Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) olmak üzere iki oturumdan oluşacak.

Alan Bilgisi Testi Uygulanacak Branşlar: Biyoloji, coğrafya, fen bilimleri/fen ve teknoloji, fizik, ilköğretim matematik, kimya/kimya teknolojisi, matematik, okul öncesi, rehberlik, sınıf öğretmenliği, sosyal bilgiler, tarih, Türkçe, Türk dili ve edebiyatı, beden eğitimi, din kültürü ve ahlak bilgisi/imam hatip lisesi meslek dersleri. Bu alanlarda MEB-AGS puanı, AGS’nin %50’si ve ÖABT’nin %50’si baz alınarak hesaplanacak.

Yabancı Dil Branşları: Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, Farsça, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Rusça ve İngilizce öğretmenliği için AGS puanının %50’si ile YDS veya e-YDS’den alınan en yüksek puanın %50’si hesaplamaya dahil edilecek.

ÖABT veya YDS’nin uygulanmadığı diğer öğretmenlik alanlarında ise MEB-AGS puanı yalnızca AGS sonuçlarına göre belirlenecek.

Sınavın İçeriği
MEB-AGS’de adaylara 80 soru yöneltilecek. Sınav kapsamı şu başlıklardan oluşacak:
•Sözel ve sayısal yetenek,
•Tarih,
•Türkiye coğrafyası,
•Eğitimin temelleri,
•Türk millî eğitim sistemi ve mevzuatı (Anayasa, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu).

ÖABT oturumu ise adayların alan bilgisine yönelik 50 sorudan oluşacak.

Detaylı Açıklamalar Yolda
Sınava ilişkin daha ayrıntılı bilgilerin önümüzdeki günlerde ÖSYM tarafından yayımlanması bekleniyor.